Ζωηφόρος

Πέθανε ο προκαθήμενος της εκκλησίας των κοπτών, Σενούντα Γ',

Πέθανε ο προκαθήμενος της εκκλησίας των κοπτών, Σενούντα Γ'


***

Σε ηλικία 88 ετών

Πέθανε ο προκαθήμενος της εκκλησίας των κοπτών, Σενούντα Γ'

Ο Σενούντα ήταν προκαθήμενος της εκκλησίας των κοπτών από το 1971

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Κοπτών της Αιγύπτου, ο Σενούντα ο Γ’ πέθανε το Σάββατο, μετέδωσαν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια η υγεία του 88χρονου ιεράρχη ήταν κλονισμένη –είχε προβλήματα στους πνεύμονες και το συκώτι– και χρειάστηκε να μεταβεί αρκετές φορές στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Τα αιτία του θανάτου δεν έγιναν γνωστά.

Ο Σενούντα ήταν προκαθήμενος της εκκλησίας από το 1971 και ήταν προσωπικότητα αγαπητή στην κοινότητα των κοπτών. Με την ηγεσία της χώρας είχε μάλλον καλές σχέσεις με μία εξαίρεση: το 1981 ο τότε πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ τον είχε εκτοπίσει σε μοναστήρι για την αυστηρή κριτική που έκανε στην κυβέρνηση· επέστρεψε με εντολή Μουμπάρακ το 1985.

Στην Αίγυπτο ζουν περί τα δέκα εκατομμύρια χριστιανοί κόπτες (οι μουσουλμάνοι είναι περίπου 70 εκατομμύρια) οι οποίοι καταγγέλλουν συχνά ότι υφίστανται διακρίσεις σε βάρος τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά βιαιοτήτων ανάμεσα στους κόπτες και του μουσουλμάνους με αποκορύφωνα τον εμπρησμό κοπτικής εκκλησίας την πρωτοχρονιά του 2011 με αποτέλεσμα τον θάνατο 27 ανθρώπων.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231186916

***

Αίγυπτος: Συγκίνηση για το θάνατο του Πατριάρχη των Κοπτών

Για περισσότερα και από 40 έτη ο Πατριάρχης Σενούντα Γ’, που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, ηγήθηκε της ορθόδοξης Εκκλησίας των Κοπτών της Αιγύπτου.

Γεννήθηκε στη νότια Αίγυπτο, από πατέρα επίσης ιερωμένο. Υπέρμαχος της ενότητας όλων των Χριστιανών, του διεκκλησιαστικού διαλόγου, με πλούσιο συγγραφικό έργο, ο Σενούντα ο Γ’ ενθρονίστηκε τον Νοέμβριο του 1971. Οι Κόπτες είναι περίπου το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού. Ήταν πολύ αφιερωμένος στο ποιμαντικό έργο του, αλλά οι δημόσιες εμφανίσεις του, ιδίως σε μεγάλη ηλικία, ήταν λιγοστές.

Έγινε αντικείμενο επικρίσεων η προτροπή του, να σταματήσουν οι πρώτες μαζικές διαδηλώσεις κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην ανατροπή του. Όταν όμως ανατράπηκε ο Μουμπάρακ, τότε επαίνεσε δημόσια την αιγυπτιακή νεολαία για το πολιτικό θάρρος της.

Πολύ παλαιότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Σενούντα Γ' είχε αρνηθεί να μεταβεί μαζί με τον τότε Αιγύπτιο πρόεδρο Σαντάτ στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας ειρήνευσης με το εβραϊκό κράτος.

Ακολούθως, ο Σαντάτ διέταξε να εγκλειστεί ο ιεράρχης σε μοναστήρι στη βόρεια Αίγυπτο, όπως και έγινε -επί μια τριετία.

Η ισχύς του σχετικού διατάγματος ήρθη στη διάρκεια του 1985, επί προεδρίας Μουμπάρακ.

Πολλές εκατοντάδες πιστοί συρρέουν αργά σήμερα στον Καθεδρικό ναό, στο Κάιρο, αποτίοντας ύστατη τιμή στον εκδημήσαντα ιεράρχη. Η κηδεία του προγραμματίστηκε να γίνει την Τρίτη.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/03/2012_433414

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration