Ζωηφόρος

H Καθολική Εκκλησία χάνει έδαφος στη Ρώμη,

H Καθολική Εκκλησία χάνει έδαφος στη Ρώμη

Ραγδαία μείωση των τελετών βαπτίσεων και γάμων.

Σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας με τους κατοίκους της Ρώμης αφήνουν να διαφανούν τα τελευταία στοιχεία για τους γάμους και τις βαπτίσεις στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα πλέον υπάρχει «αδιαφορία. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια χλιαρή, χαλαρή προσέγγιση» στο θέμα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα παρουσιάζουν μια ανησυχητική για την εκκλησία εικόνα: την λειτουργία της Κυριακής παρακολουθεί πλέον μόνον το 10% των πιστών. Το 1990, οι βαπτίσεις αντιστοιχούσαν στο 85% των γεννήσεων, το 2000 μειώθηκαν στο 80% και το 2010, παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση, στο 55%.

Σε ό,τι αφορά, δε, τους γάμους, σε λίγο καιρό οι μη θρησκευτικές τελετές μπορεί να ξεπεράσουν το 50% του συνόλου. Πέρυσι, οι πολιτικοί γάμοι ήταν 4.478 και οι θρησκευτικοί 5.078. Και στην περίπτωση αυτή, η συρρίκνωση των τελετών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέσα σε είκοσι χρόνια άγγιξε σχεδόν το 40%.

Σύμφωνα με σχολιαστές, οι Ιταλοί νέοι, θεωρούν ότι ο γάμος δεν είναι πλέον ένας μόνιμος και ακλόνητος θεσμός και σε αυτό συνέβαλλαν η διεθνής οικονομική κρίση, η αύξηση της εποχικής εργασίας και το υψηλό κόστος των ενοικίων, ακόμη και των μικρών διαμερισμάτων.

Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο αναφέρει ότι υψηλά ιστάμενοι στο Βατικανό ανησυχούν έντονα για την όλη κατάσταση, αν και δεν θέλουν να προφέρουν την λέξη «κρίση». Για την επόμενη διετία, οι 336 εκκλησίες της Ρώμης θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθειες για μια πιο αποτελεσματική διάδοση της πίστεως, λένε, ενώ ο ίδιος ο πάπας Βενέδικτος υπογραμμίζει ότι «όλα πρέπει να ξαναρχίσουν από την κήρυξη του Ευαγγελίου, που να βασίζεται στον ορθολογικό του χαρακτήρα, αλλά και στην μεγάλη του ισχύ, η οποία ξεπερνά τα όρια του ορθολογισμού».

Το αν η στρατηγική αυτή θα καταφέρει να οδηγήσει σε μια ουσιαστική «κατάκτηση του ποιμνίου εκ νέου», όμως, δε θα φανεί πριν περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/06/2011_393976

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration