Ζωηφόρος

Η σαϊεντολογία στο στόχαστρο του FΒΙ, της Ελισάβετ Παστρικού,

Η σαϊεντολογία στο στόχαστρο του FΒΙ

της Ελισάβετ Παστρικού

Η θρησκεία πολλών αστέρων του Χόλιγουντ είναι στο επίκεντρο ανακρίσεων για ψυχολογική και σωματική βία αλλά και απάτες

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ για μυστικό εγκλεισμό «αποστατών» της σε στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης». Για άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας. Για ανεξέλεγκτα έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων. Για συντριβή όσων δεν χώνουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν αναγκαστικές «δωρεές». Η σαϊεντολογία ξανά στο εδώλιο. Αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Τομ Κρουζ, ο Τζον Τραβόλτα, η Κίρστι Αλεϊ, η Πρισίλα και η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, δίνουν τη λάμψη τους στη νεόκοπη θρησκεία που ίδρυσε μόλις το 1953 ένας πρώην συγγραφέας δευτεροκλασάτων έργων επιστημονικής φαντασίας, ο Ρον Χάμπαρντ. «Όλα αυτά βρίσκονται στο στόχαστρο του FΒΙ» αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του ένας εξωμότης: ο «οσκαρικός» σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πολ Χάγκις. Και δηλώνει ότι τώρα φοβάται για τη ζωή του.

«Επί 34 χρόνια βρισκόμουν σε μια σέκτα. Όλοι οι άλλοι μπορούσαν να το δουν. Εγώ δεν ξέρω γιατί δεν μπορούσα» είπε ο 57χρονος δημιουργός του «Μillion Dollar Βaby» και του «Crash», ο οποίος αποχώρησε από την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας το 2009, αλλά άνοιξε το στόμα του μόλις πρόσφατα για την εμπειρία του.

O Πολ Χάγκις δεν είναι ο μόνος σαϊεντολόγος που έχει εγκαταλείψει την οργάνωση, είναι όμως σίγουρα ένα από τα πλέον εξέχοντα μέλη της κοινότητας των δυσαρεστημένων πρώην πιστών. Ο νυν επικεφαλής της οργάνωσης Ντέιβιντ Μισκάβιτζ, κουμπάρος του Τομ Κρουζ, κατηγορείται για άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας σε πιστούς, ενώ το FΒΙ εξετάζει ισχυρισμούς ότι παιδιά ηλικίας ως και οκτώ ετών εργάζονται σκληρά σε εγκαταστάσεις της οργάνωσης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, φαίνεται ότι κάθε «νεοφώτιστος» οφείλει να διακόπτει κάθε επικοινωνία με όποιον διαφωνεί με τις αρχές της οργάνωσης, ακόμη και αν πρόκειται για τους γονείς του.

Τι διδάσκει η σαϊεντολογία; Για να απαντήσουμε σε αυτό, θα πρέπει να βγούμε έξω από τον... πλανήτη Γη. Οι άνθρωποι, λέει, είναι «αθάνατα όντα που απλώς έχουν ξεχάσει την πραγματική τους φύση» και μετενσαρκώνονται συνεχώς στο Σύμπαν. Προτείνει την «πνευματική αποκατάσταση» μέσα από ένα είδος συμβουλευτικής όπου οι πιστοί καλούνται να ξαναζήσουν συνειδητά τραυματικές ή επώδυνες εμπειρίες που μπορεί να εκτείνονται και σε περασμένες ζωές, σε άλλους πλανήτες, ακόμη και πριν από εκατομμύρια χρόνια. Με μια «λεπτομέρεια»: όσο πιο βαθιά εισέρχονται σε ανώτερους κύκλους μύησης τόσο πιο μεγάλα χρηματικά ποσά οφείλουν να πληρώνουν- αυτόβουλες «δωρεές», ασφαλώς.

Πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια ο «Ξένου», ηγέτης της «Γαλακτικής Συνομοσπονδίας», μετέφερε, λέει, δισεκατομμύρια ανθρώπους- σκλάβους στη Γη με διαστημόπλοια που έμοιαζαν με τα αεροπλάνα Douglas DC-8. Τους εγκατέστησε κοντά στα ηφαίστεια και... πυροδότησε βόμβες υδρογόνου ρίχνοντάς τες στους κρατήρες! Οι επιζήσαντες και οι σημερινοί απόγονοί τους «μολύνθηκαν». Η σαϊεντολογία υπόσχεται να τους απαλλάξει από αυτό το μίασμα.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο ειδικός σε ζητήματα σαϊεντολογίας και καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον Ντέιβιντ Τουρέτσκι εξηγεί τη διαδικασία μύησης. «Το πρώτο βήμα είναι να εισαχθούν οι πιστοί σε ένα είδος υπνωτικής διαδικασίας που αποκαλείται «διανοητική ακρόαση». Είναι η ψυχοθεραπεία των σαϊεντολόγων. Έπειτα μαθαίνουν στον κόσμο να ανακαλεί τραυματικές αναμνήσεις από προηγούμενες ζωές. Αυτό αποκαλείται “σύνδρομο ψευδούς ανάμνησης” από τους ψυχιάτρους- δηλαδή “θυμάμαι” κάτι που στην πραγματικότητα ποτέ δεν έζησα. Αλλά για τους σαϊεντολόγους είναι ιερό μυστήριο. Οταν πείσεις κάποιον ότι θυμάται γεγονότα από προηγούμενες ζωές, δεν είναι πολύ δύσκολο να τον πείσεις ότι μερικές από αυτές ήταν σε άλλους πλανήτες,πριν από εκατομμύρια χρόνια» μας λέει.

Στην ερώτηση αν η σαϊεντολογία αποτελεί νόμιμη θρησκεία, ο δόκτωρ Τουρέτσκι δεν μασάει τα λόγια του: «Χρήση απάτης για τη στρατολόγηση μελών, χρηματικές απαιτήσεις από τους πιστούς, χρήση τεχνικών για την καταπίεση οποιασδήποτε κριτικής σκέψης σχετικά με την οργάνωση, χρήση αργκοτικής γλώσσας και εχθρική στάση προς τη “φυσιολογική΄΄ κοινωνία αποτελούν δηλωτικά μιας καταπιεστικής αίρεσης. Ολα αυτά “φωτογραφίζουν” τη σαϊεντολογία».

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ: ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΟΠΑΔΟΙ

ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ

Κατά των ψυχιάτρων και των φαρμάκων

«Η ψυχιατρική είναι χάσιμο χρόνου. Δεν είναι επιστήμη και θα έπρεπε να απαγορευτεί διά νόμου». Αυτή η φράση του Τομ Κρουζ, το 2004,αντικατοπτρίζει την πίστη του ηθοποιού στις διδαχές της σαϊεντολογίας οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε μορφής ψυχιατρικής θεραπείας- και δεν ήταν η μόνη που προκάλεσε σάλο.

Όχι μόνο ισχυρίστηκε ότι η σαϊεντολογία τον βοήθησε να ξεπεράσει τη δυσλεξία του, αλλά έναν χρόνο αργότερα κατέκρινε την Μπρουκ Σιλντς χαρακτηρίζοντάς την «παραπληροφορημένη» επειδή χρησιμοποίησε αντικαταθλιπτικά χάπια για να ξεπεράσει την επιλόχειο κατάθλιψη που την ταλαιπωρούσε.«Θα έπρεπε απλώς να πάρει βιταμίνες» είπε.

«Και αυτός θα έπρεπε απλώς να αφοσιωθεί στη σωτηρία του πλανήτη από τους εξωγήινους!» απάντησε σκωπτικά η ηθοποιός. Ο Κρουζ ασχολείται με τον προσηλυτισμό νέων και κατά προτίμηση διάσημων μελών. Τόσο η πρώην σύζυγός του Νικόλ Κίντμαν (η οποία αργότερα αποχώρησε από την οργάνωση) όσο και η νυν σύζυγός του Κέιτι Χολμς ασπάστηκαν τις πεποιθήσεις του.

ΤΖΟΝ ΤΡΑΒΟΛΤΑ

Ο πνευματισμός δεν έσωσε τον γιο του

Ο αμερικανός ηθοποιός Τζον Τραβόλτα, ένας από τους πιο διάσημους και ένθερμους πιστούς της σαϊεντολογίας, μυήθηκε στα μυστικά της το 1975 και δεν διστάζει να τη διαφημίσει δημοσίως λέγοντας ότι «σε αυτήν οφείλει τα πάντα». Παρ΄ όλα αυτά, η πίστη του αυτή προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση μετά τον θάνατο του 16χρονου γιου του Τζετ (φωτογραφία),το 2009,έπειτα από ατύχημα. Η σαϊεντολογία θεωρεί κάθε ψυχική νόσο «ψυχοσωματική» και ορίζει μόνο «πνευματιστικές» θεραπείες για την αντιμετώπισή της. Έτσι, παρά τις βάσιμες υποψίες ότι ο Τζετ έπασχε από αυτισμό, ο Τραβόλτα και η σύζυγός του Κέλι Πρέστον δήλωναν πάντοτε ότι έπασχε από τη νόσο Καβασάκι, η οποία προκαλεί φλεγμονές του φλεβικού συστήματος. Ουδέποτε προσέφεραν στον Τζετ ενδεδειγμένη θεραπεία, επιβαρύνοντας, κατά πολλούς, την ψυχοσωματική του υγεία και ανάπτυξη. Μετά τον θάνατό του παραδέχτηκαν ότι «ίσως έπασχε από αυτισμό»- αλλά ήταν πλέον αργά.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=384186&dt=13/02/2011#ixzz1Dsfl34t3

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel