Logo
Print this page

Αθεϊστικές καμπάνιες σε Σουηδία και Καναδά!

Αθεϊστικές καμπάνιες σε Σουηδία και Καναδά!

***

Σουηδία: Αφίσα αθεϊστών θεωρεί τον σταυρό στην σουηδική σημαία

ως ένδειξη ότι ακόμα υπάρχει ‘χριστιανική επιρροή’

Αφίσες αθεϊστών που έκαναν την εμφάνισή τους πέρσι, στο μετρό της πρωτεύουσας της Σουηδίας, την Στοκχόλμη, έγραφαν «Ο Θεός πιθανότατα δεν υπάρχει» (‘Gud finns nog inte’). Οι αφίσες ‘έπαιζαν’ με την σουηδική σημαία, που την παρουσίαζαν ως ένδειξη ότι ακόμα υπάρχει «χριστιανική επιρροή» σε μία χώρα που θεωρείται ως το Νο 1 αθεϊστικό κράτος. (Την λίστα των top 10 αθεϊστικών κρατών βλέπε ΕΔΩ http://www.atheistmind.com/avoid-the-religious-masses-top-10-atheistic-countries).

Πίσω από την διαφημιστική καμπάνα – που στην συνέχεια προστέθηκε και μία παραλλαγή της σουηδικής σημαίας με την ημισέληνο και το άστρο του Δαυίδ – κρύβεται η λεγόμενη Σουηδική Ένωση Ουμανιστών.

Η αφίσα έγραφε ότι 7 εκατομμύρια Σουηδοί ισχυρίζονται ότι δεν είναι θρησκευόμενοι (από συνολικό πληθυσμό 9 εκατομμυρίων). Αλλά και πάλι, όπως λέει ο επιμέρους τίτλος της αφίσας, ο Θεός επηρεάζει τη ζωή μας και πάρα πολλοί πολίτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πρώην κρατική εκκλησία (από το έτος 2000) με τη συμμετοχή τους ως εγγεγραμμένα μέλη και τους φόρους που πληρώνουν, ως αποτέλεσμα.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να αναλογιστούνε το γεγονός ότι η θρησκεία παίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο από ότι αντιλαμβάνονται», λέει ο Christer Sturmark, επικεφαλής της Ένωσης, σε μια συνέντευξή του στο Resume.se.

Πηγή: http://redskywarning.blogspot.com/2010/12/blog-post_2444.html

***

Καναδάς: Νέα αθεϊστική καμπάνια στα λεωφορεία

τοποθετεί τον Χριστό ανάμεσα στον Μεγαλοπόδαρο και στα μέντιουμ

Η αθεϊστική ομάδα που ήταν πίσω από τις αμφιλεγόμενες διαφημίσεις στα λεωφορεία του περασμένου έτους, που έλεγαν «μάλλον δεν υπάρχει Θεός» δημιούργησαν μία προκλητική νέα σειρά από αφίσες για τα λεωφορεία σε ολόκληρη τη χώρα, που τοποθετεί τον Αλλάχ δίπλα στον Μεγαλοπόδαρο και τον Χριστό δίπλα στα μέντιουμ.

Οι νέες αφίσες φέρουν το σύνθημα: "Οι εξαιρετικοί (ή ακραίοι ή εντυπωσιακοί) ισχυρισμοί απαιτούν εξαιρετικές αποδείξεις" με τους "Αλλάχ, Μεγαλοπόδαρο, UFO, Ομοιοπαθητική, Δία, μέντιουμ και Χριστό" να αναφέρονται παρακάτω.

Θα χτυπήσουν το τραμ του Τορόντο, τον Ιανουάριο, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από την Επιτροπή Μεταφορών του Τορόντου, δήλωσε ο Justin Trottier, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του ‘Κέντρου για την Έρευνα’ (‘Centre for Inquiry’), μια οργάνωση αθεϊστών. Μετά το ντεμπούτο του Τορόντο, η οργάνωση σχεδιάζει να δημοσιεύσει τις διαφημίσεις σε λεωφορεία στο Κάλγκαρι, στο Βανκούβερ, στην Οτάβα, στο Saskatoon και στο Μόντρεαλ.

"Γιατί η πίστη στον Μεγαλοπόδαρο (κάτω) να απορριφθεί ως απατηλή, ενώ η πίστη στον Αλλάχ και στον Χριστό να είναι σεβαστή και ιερή; Όλες αυτές οι απαιτήσεις είναι εξίσου εξαιρετικές και απαιτούν κριτική εξέταση», λέει η ιστοσελίδα της εκστρατείας, www.extraordinary-claims.com.

Ο Trottier επιμένει ότι οι διαφημίσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να προσβάλλουν τους θρησκευόμενους Καναδούς (sic!).

«Θα μου άρεσε αν όλοι έβλεπαν τις διαφημίσεις και γνώριζαν το νόημα της εκστρατείας που είναι να δώσει έμφαση όχι στο είδος της σπασμωδικής απομυθοποίησης σε οτιδήποτε ύποπτο, αλλά ότι ενδιαφερόμαστε για μια ουσιαστική συζήτηση, μια συζήτηση για τις λεγόμενες εξαιρετικές αξιώσεις. Δεν είμαστε εδώ για να κοροϊδεύσουμε τους ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς », είπε.

Είπε ότι οι επιστήμονες έχουν κάνει εξαιρετικές δηλώσεις για να εξηγήσουν την εξέλιξη, αλλά οι πεποιθήσεις τους υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία.

"Η ομοιοπαθητική, τα θαύματα και οι θρησκευτικές αξιώσεις; - αυτά είναι τουλάχιστον εξίσου εξαιρετικά, αλλά πού είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζουν; Ας τα παρουσιάσουν και θα είμαστε ευτυχείς να έρθουμε κι εμείς και να εγκρίνουμε αυτές τις πεποιθήσεις», είπε.

Οι προηγούμενες διαφημίσεις, που έκαναν την εμφάνισή τους τον Ιανουάριο του 2009, έλεγαν: «Πιθανότατα δεν υπάρχει Θεός. Τώρα σταματήστε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας» και εμφανίστηκε στις πόλεις: Τορόντο, Οττάβα, Calgary και Μόντρεαλ για περίπου ένα μήνα σε κάθε πόλη.

Ο Trottier είπε ότι ο Σύλλογος των ‘Ελεύθερα Σκεπτόμενων του Καναδά’ (‘Freethought Association of Canada’) κατέβαλε 50.000 δολάρια για να πληρώσει για τις διαφημίσεις του 2009. Η εκστρατεία σχεδιάζει να ξοδέψει άλλα 50.000 δολάρια για να καλύψει τα έξοδα των νέων αφισών.

Οι διαφημίσεις του περασμένου έτους προξένησαν ανάμικτες αντιδράσεις τόσο από θρησκευόμενους Καναδούς όσο και από άθεους.

«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που παρεξήγησαν το νόημα της εκστρατείας και την είδαν με άλλο ύφος, ή την θεώρησαν υπερβολικά επιθετική ή κοροϊδία», είπε ο Trottier.

Μερικές κριτικές φωνές είπαν ότι το «χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη ζωή» ήταν «ηδονιστικό» και η πρόταση ότι ο Θεός "πιθανότατα" δεν υπάρχει, εξόργισε τόσο τους αθεϊστές όσο και τους θεϊστές, για διαφορετικούς λόγους.

Αλλά η εκστρατεία οδήγησε στην πρόσκληση για συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, ακόμη και κηρύγματα «σε χαλαρό κλίμα» σε διάφορες θρησκευτικές κοινότητες, είπε ο Trottier, σημειώνοντας ότι πολλές οργανώσεις βρήκαν το ενδιαφέρον των άθεων για την θρησκεία "ενδιαφέρον".

Είπε ότι ελπίζει πως η νέα καμπάνια θα δημιουργήσει επίσης νέες συζητήσεις.

Οι Ηνωμένες Εκκλησίες του Καναδά, το μεγαλύτερο προτεσταντικό δόγμα της χώρας, αντιτάχθηκαν στην αθεϊστική διαφημιστική καμπάνια του περασμένου έτους με δικές τους διαφημίσεις σε εφημερίδες.

«Υπάρχει πιθανότατα Θεός. Τώρα σταματήστε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας», έγραφε.

Ο αιδ. Bruce Gregersen, γενικός σύμβουλος του συμβουλίου της εκκλησίας, αποκάλεσε τις διαφημίσεις της Εκκλησίας μία «αστεία απάντηση» και είπε ότι το νέο κύμα διαφημίσεων του Trottier θα ρωτήσει από τους Καναδούς τι είναι πιο πολύτιμο: τα γεγονότα ή το νόημα και ο σκοπός.

«Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη και ένα προσκλητήριο σε όλους τους ανθρώπους να σκεφτούν την έννοια της πίστης. Είναι μια εύλογη ερώτηση που αγγίζει την καρδιά για το τι θεωρείται ως απόδειξη. Υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν την αίσθηση του μυστηριώδους... Βαθύτερα μέσα στο πνεύμα μας», είπε.

Ελπίζει ότι οι θρησκευόμενοι Καναδοί δεν πρόκειται να ταραχθούν από το να δουν τον Χριστό και τον Αλλάχ σε μια λίστα με τον Μεγαλοπόδαρο και τα ξωτικά (leprechauns).

"Το όραμά μας είναι ότι ο Χριστός είναι σε θέση να σταθεί σε αυτού του είδους τις καταστάσεις και να μην γελοιοποιηθεί. Η πίστη μας για τον Χριστό είναι πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε σχετίζεται με τον Δία, ή τα μέντιουμ ή την ομοιοπαθητική, έτσι με αυτή την έννοια αποτελεί ευτελισμό τη φύσης της πίστης. Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να εγείρει ζητήματα», είπε.

Ο Ihsaan Gardee, εκτελεστικός διευθυντής του Καναδικού Συμβουλίου σχετικά με Αμερικανο-ισλαμικές Σχέσεις, δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι πολλοί Καναδοί θα διαφωνήσουν "έντονα" με τις διαφημίσεις, αλλά το Κέντρο για την Έρευνα έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις τους.

«Ο διάλογος μεταξύ ανθρώπων όλων των θρησκειών είναι πάντα ευπρόσδεκτος με την προϋπόθεση ότι τα μέσα για να το πράξει δεν αντιβαίνουν τον καναδέζικο νόμο για τον «λόγο μίσους» ή την προώθηση της βίας προς οποιαδήποτε αναγνωρίσιμη ομάδα», έγραψε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Περίπου το ένα τέταρτο των Καναδών είπε ότι δεν πιστεύει σε κανένα Θεό σε δημοσκόπηση του 2008 σχετικά με τη θρησκεία.

Πηγή: http://redskywarning.blogspot.com/2010/12/blog-post_10.html

Από: http://www.canada.com/health/Christ+meets+Bigfoot+atheist+cities/3913741/story.html

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR