Ζωηφόρος

Ο Μπερίσα, θέλει την Πρέβεζα!

Όταν ο Μπερίσα, θέλει την Πρέβεζα!

Eδώ και δεκαετίες το επίσημο δόγμα, όλων των Κυβερνήσεων, είναι ότι «δεν διεκδικούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».

Αυτό είναι  ένα δόγμα αδράνειας και ηττοπάθειας.

Αποτέλεσμα;

 

Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο και τη Θράκη, ενώ κατέχει ήδη τη μισή Κύπρο.

Τα Σκόπια, ένα τεχνητό μόρφωμα του Τίτο, διεκδικεί τη Μακεδονία, μας προκαλεί σκαιότατα εδώ και είκοσι χρόνια και εμείς κάνουμε πως δεν …ακούμε!

Χθες ο Σαλί Μπερίσα, όρισε τα σύνορα της Μεγάλης Αλβανίας μέχρι την …Πρέβεζα! Εμείς τη Βόρειο Ήπειρο τη λέμε….Νότιο Αλβανία. Μη παρεξηγηθεί κανένας και μας χαρακτηρίσουν….εθνικιστές.

Όσο  η πατρίδα μας βιώνει αυτές τις τραγικές  οικονομικές μέρες και δείχνει αδύναμη, είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν οι πιέσεις πανταχόθεν. Και οι προκλήσεις…

Θα προωθηθούν και σχέδια για ταχύτατες διευθετήσεις… Σε βάρος μας εννοείται.

Όσο τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζουμε με το γάντι, οι «γείτονες» μας αποθρασύνονται.

Γιατί ο Μπερίσα δεν ….ενδιαφέρεται για το παρόν. Τρέφει το θηρίο του αλβανικού αλυτρωτισμού για το  μέλλον. Ρίχνει τους σπόρους. Για να θερίσει αργότερα….

Καιρός να παίρνουμε στα σοβαρά και την παραμικρή πρόκληση. Τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο.

ΚΡ

Πηγή: http://www.antinews.gr/2012/11/29/192398/

***

Ο Μπερίσα τρελάθηκε! Φτάνει την Αλβανία μέχρι την ..Πρέβεζα!

Κλιμακώνουν κάθε ημέρα και περισσότερο τις προκλήσεις τους έναντι της Ελλάδας οι Αλβανοί, διακινδυνεύοντας …πολλά περισσότερα από τις ενεργειακές συμφωνίες και ξεχνώντας, ότι στην Ελλάδα φιλοξενούνται και εργάζονται σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας τους!

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί σήμερα την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Κυριολεκτικά, λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να ταξιδέψει στα Τίρανα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος ισχυρίστηκε, ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!

Η προκλητική δήλωση του κ. Μπερίσα με την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έθεσε ευθέως θέμα διεκδίκησης μέρους της ελληνικής επικράτειας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της  επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».

Σε ομιλία του στον Αυλώνα της Αλβανίας, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μπερίσα εξέφρασε «την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη του γι’ αυτή την αδελφική υποδοχή» και τόνισε:

«Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ’ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο»!

Φαίνεται λοιπόν πως μετά τους υπερεθνικιστές της Αλβανίας με τις συνεχείς προκλήσεις περί δήθεν τσαμουριάς και άλλες φαιδρότητες, παίρνει την σκυτάλη και η επίσημη Πολιτεία της Αλβανίας και μάλιστα ο ίδιος της ο Πρωθυπουργός... Αυτό που συνέβη, αποδεικνύει περίτρανα το τραγικό λάθος της Ελλάδας να αφήσει πίσω της …την ρώσικη πρόταση και να στραφεί σε ένα project με μία χώρα, η οποία μάλλον δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με τον εαυτό της που πραγματικά ξεκινούν τα σύνορά της και που ..πραγματικά τελειώνουν!

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/257254/o-mperisa-trelathike-ftanei-tin-alvania-mexri-tin-preveza

***

Μετά την ελληνική οργή ο Μπερίσα τα "μαζεύει"

για το ότι η Αλβανία εκτείνεται ως την Πρέβεζα

- Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα ήταν παρών στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας

- Κυριολεκτικά μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Μπερίσα λίγο πριν επιβιβαστεί ο κ. Αβραμόπουλος το ακύρωσε

- Ο αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: "τα αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο

- Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: "Τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίαςΟ υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.Ο Μπερίσα μίλησε για μεγάλη Αλβανία!

Ο κ. Μπερίσα σε δηλώσεις του στην περιοχή Αυλώνα της Αλβανίας δήλωσε πως στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άντρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πολη, στις 28 Νοεμβρίου 1912 την ανεξαρτησίας της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα".

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης [www.km.gov.al] η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού τόνισε ότι η παραπάνω δήλωση αναφέρεται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».

Με αυτή τη δήλωση όπως όλα δείχνουν η Αλβανία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και να πάρει πίσω τη δήλωση αυτή που προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ελλήνων πολιτών.

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του είχε αναφέρει: "Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα".

Ο κ. Αβραμόπουλοςε είχε προγραμματίσει επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας και κυριολεκτικά λίγο πριν ανέβει στο αεροπλάνο, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα και ματαίωσε το ταξίδι.

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=177063&catid=9

***

Ματαίωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα ο Δ.Αβραμόπουλος

Ελληνο-αλβανικό διπλωματικό επεισόδιο!

Η αιφνίδια επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων επιβεβαιώνει την άποψη έμπειρου διπλωμάτη ότι «οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις είναι σαν τον υδράργυρο. Εύκολα θερμαίνονται και δύσκολα ψύχονται...».

Ακριβώς με την ίδια ευκολία που ζεσταίνεται ο υδράργυρος δημιουργήθηκε σήμερα ένταση στις σχέσεις Αθηνών - Τιράνων. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί σήμερα την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Κυριολεκτικά λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να ταξιδέψει στα Τίρανα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!

 

Η προκλητική δήλωση του κ. Μπερίσα με την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έθεσε ευθέως θέμα διεκδίκησης μέρους της ελληνικής επικράτειας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της  επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».

Σε ομιλία του στον Αυλώνα της Αλβανίας, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μπερίσα εξέφρασε «την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη του γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή» και τόνισε: «Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Προσπάθεια Μπερίσα να διορθώσει την γκάφα

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προσπάθησε να ανασκευάσει. «Η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής», τόνισε η Έρλα Μεχλίλι, εκπρόσωπος του Σαλί Μπερίσα. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=239801

***

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ»

Ματαιώνει επίσκεψη στα Τίρανα ο Αβραμόπουλος

Με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα περί «Μεγάλης Αλβανίας» με σύνορα εώς την... Πρέβεζα, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την ματαίωση της επίσκεψής που είχε προγραμματίσει στην Αλβανία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού έγιναν με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της γειτονικής χώρας.

Ο Σαλί Μπερίσα μιλώντας για τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας τόνισε: «τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού, Ερλα Μεΐλι, προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με τις αναφορές του κ.Μπερίσα. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης, η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού τόνισε ότι η παραπάνω δήλωση αναφέρεται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63745289

***

Χρυσή Αυγή: "Θλιβερό κρατίδιο η Αλβανία"

Συνεχίζει να πυροδοτεί αντιδράσεις η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ότι «τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

Ο ισχυρισμός του κ. Μπερίσα που αποκάλυψε τις αλυτρωτικές βλέψεις τμήματος του αλβανικού κατεστημένου έναντι της Ελλάδας προκάλεσε μίνι κρίση στις σχέσεις Αθήνας Τιράνων. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε την προγραμματισμένη μετάβασή του στα Τίρανα για τον εορτασμό των 100 ετών από την αλβανική ανεξαρτησία παρά την προσπάθεια του Μπερίσα να ανασκευάσει υποστηρίζοντας ότι η δήλωση πως η Πρέβεζα είναι αλβανικό έδαφος δεν εκφράζει «καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων της Αλβανίας».

Σήμερα, τις δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα σχολίασε και η Χρυσή Αυγή. «Όσο ανεχόμαστε τους αλβανούς εγκληματίες και τα παράσιτα εντός της επικράτειάς μας, τόσο παράλογες απαιτήσεις θα εγείρει το θλιβερό κρατίδιό τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1

***

ΥΠΕΞ Αλβανίας για Μπερίσα: Αυτός ζητάει σύνορα μέχρι την Πρέβεζα;

Σε μια συνέντευξη για την εφημερίδα Shqiptarja.com, κληθείς να σχολιάσει τις εθνικιστικές δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Άρτα Ντάντε δήλωσε ότι «στα χέρια του Σαλί Μπερίσα, το χαρτί του εθνικισμού έχει σκιστεί».

Σύμφωνα με την Aftonomi.gr, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων πως ο Σαλί Μπερίσα σήμερα επαινεί τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Haradinaj που αθωώθηκε από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου ενώ πριν από κάποια χρόνια "είχε χαρακτηρίσει το UÇK ως μια ομάδα τρομοκρατών αποτελούμενη από μαρξιστές-λενινιστές, λαθρεμπόρους και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, χρηματοδοτούμενοι από το UDB για να χαλάσουν την εικόνα των Αλβανών".

«Ο ίδιος ο Σαλί Μπερίσα ως πρωθυπουργός της χώρας υπέγραψε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών την διμερή συμφωνία όπου παραβιάζονταν σοβαρά η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας, χαρίζοντας ολόκληρα υδρόβια εδάφη στη νότιο γείτονά μας, την Ελλάδα», επισημαίνει η Ντάντε.

«Ένας άνθρωπος που χάρισε τη θάλασσα να βγει τώρα και να ισχυρίζεται πως ζητάει την Πρέβεζα, είναι το λιγότερο έλλειψη σοβαρότητας» πρόσθεσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Άρτα Ντάντε, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ως μια στιγμή παραφροσύνης του αλβανού πρωθυπουργού.

Τώρα ο Μπερίσα βρίσκεται στο στόχαστρο και των συμπατριωτών του...

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/258261/ypex-alvanias-gia-mperisa-aytos-zitaei-synora-mehri-tin-preveza

***

ΟΜΟΝΟΙΑ: Εκεί που μας χρωστούσαν, οι Αλβανοί μας πήραν και το βόδι

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ”

BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA’’

DEMOKRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONIA”

Θέμα: Η έγερση εδαφικών διεκδικήσεων δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις και προσβάλλει την ειρήνη σε μια ευαίσθητη περιοχή και περίοδο.

«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι»,- μας διδάσκει ο σοφός λαός για τα όσα ειπώθηκαν από επίσημα πλέον χείλη και αφορούσαν την ευθεία έγερση εδαφικών διεκδικήσεων από πλευράς της Αλβανίας εις βάρος της Ελλάδας.

Με ανεδαφικές και ανιστόρητες δηλώσεις αυτού του ύφους τίθεται σε απειλή η ειρήνη και η συμπόρευση των χωρών προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όσοι αρθρώνουν τέτοιες απόψεις βρίσκονται διαμετρικά αντίθετα με τα όσα οι καιροί επιβάλλουν και οι λαοί οραματίζονται.

Γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες καθώς προσβάλουν τις ελληνο – αλβανικές σχέσεις που αποτελούν ουσιαστική διάσταση στην επιζητούμενη ειρηνική συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον βρίσκονται μακράν του πνεύματος που πρέπει να διέπει, όπως επιβάλλεται και απ’ τα σχετικά ισχύοντα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τις σχέσεις δύο εταίρων, εν προκειμένω Αλβανίας και Ελλάδας.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτού του είδους δηλώσεις που απ’ τη μια εμπνέονται από δυνάμεις που κραυγάζουν υπέρ των συγκρούσεων και εντάσεων και ταυτόχρονα ενθαρρύνουν αυτές τις δυνάμεις σε μια συνεχιζόμενη εθνικιστική έξαρση που παρατηρείται στη χώρα.

Καιρός να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε το απόστημα του εθνικισμού να αποστηρωθεί και να επικρατήσει η επιβεβλημένη ήρεμη αναζήτηση εκπλήρωσης των προτεραιοτήτων της ομαλής διαδικασίας ένταξης και ειρηνικού εσωτερικού βίου που διασφαλίζει και την πρόοδο, και την ευημερία του Αλβανικού λαού.

Αγίοι Σαράντα, στις 29 Νοεμβρίου 2012.

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.gr/2012/12/blog-post_3250.html

***

ΝΕΕΣ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σ. Μπερίσα: «Η θέση των Αλβανών

δεν μπορεί να είναι παρά η ένωση τους σε μια χώρα»

Τα αλυτρωτικά σχέδια της Αλβανίας περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στα Τίρανα για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο Σαλί Μπερίσα μιλώντας δστο συνέδριο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι « η ιδέα της ενιαίας εθνικής Αλβανίας γεννήθηκε στο Κόσσοβο» ενώ περιγράφοντας ουσιαστικά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η πολιτική της χώρας του στο μέλλον είπε:

«πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτινάξουμε τα φυσικά σύνορα μεταξύ των Αλβανών. Η θέση των Αλβανών δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την ένωση τους σε μια χώρα. Από την εποχή της Λέσχης της Πριζρένης, μοναδικός στόχος των Αλβανών είναι η ενοποίηση του αλβανικού έθνους».

Μάλιστα δεν είναι πρώτη φορά που ο Αλβανός πρωθυπουργός μιλά για τη «Μεγάλη» ή –ακόμη χειρότερα- για τη «Φυσική Αλβανία». Το καλοκαίρι σε συνέδριο με θέμα οι «Οι γείτονες της Αλβανίας» που διοργάνωσε –κι εδώ είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης- το πανεπιστήμιο της Κολούμπία των ΗΠΑ, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με το Δήμο Τιράνων και το Ίδρυμα «Αδελφοί Ροκφέλερ»(!) ο Μπερίσα είχε αναφερθεί πάλι στην ίδέα της «Φυσικής Αλβανίας»:

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Αλβανός Πρωθυπουργός, κάλεσε τους γείτονες της χώρας του να απαλλαγούν «από τις παλιές αντιαλβανικές, ρατσιστικές και ξενόφοβες θεωρίες».

Είπε ακόμα, ότι στα εκατοντάχρονα ίδρυσης του αλβανικού κράτους οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι, παντού όπου βρίσκονται. «Αλλά αποτελούν ένα χωρισμένο έθνος, που πρέπει να εργαστούν με ένταση για να ξεπεράσουν τους χωρισμούς τους».

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα καθημερινά πλέον, ανθελληνικά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου όπως καταγγελίες περί  φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων, κινήσεις όπως αυτή της ονομασίας κεντρικής πλατείας των Τιράνων ως Τσαμουριάς,  δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών ότι παρακολουθούν τη δραστηριότητα ελληνικών εθνικιστικών κομμάτων, αλλά και οι διαρκείς προκλήσεις αναφορικά με επιστροφή περιουσιών συνθέτουν ένα σκηνικό για το οποίο το ελληνικό κράτος απλά δεν έχει ιδέα ότι συντελείται και φυσικά δεν ασχολείται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

***

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ για τις δηλώσεις Μπερίσα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Ἀριθ. Πρωτ.  96             

Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 29ῃ Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,

ἔκανε τὶς ἀκόλουθες Δηλώσεις :

«Ὁ Ἀλβανὸς πρωθυπουργὸς Σαλὶ Μπερίσα μὲ τὰ ὅσα εἶπε ἐπ’  εὐκαιρίᾳ τῆς συμπληρώσεως ἑκατὸ (100) ἐτῶν ἀπὸ τὴν «ἀνεξαρτησία» τῆς Χώρας του, ἀποκάλυψε τοὺς κρυφοὺς πόθους καὶ τὰ ἀνόσια σχέδια τῆς Ἀλβανίας σὲ βάρος τῆς Ἑλλάδος. Εἶπε, δηλαδή, ὅτι οἱ Ἀλβανοὶ ἔχουν πάντοτε στὸν νοῦ καὶ στὰ σχέδιά τους τὴν «Μεγάλη Ἀλβανία», ποὺ θὰ περιλαμβάνῃ τὸ Κόσσοβο, μέρος τῆς FYROM, τὴν Φλώρινα, τὴν Καστοριά, τὰ Ἰωάννινα, τὴν Ἄρτα καὶ τὴν Πρέβεζα!

Βέβαια, αὐτὲς εἶναι πάγιες ἀπόψεις τῶν Ἀλβανῶν ποὺ κάθε τόσο τὶς προβάλλουν, ὅπως προβάλλουν καὶ τὸ ζήτημα τῶν διαβοήτων «Τσάμηδων». Στὴν προκειμένη περίπτωση, ὅμως, δείχνονται καὶ ἀχάριστοι πρὸς τὴν Ἑλλάδα, ἀπὸ τὴν ὁποία «χόρτασαν ψωμί», κατὰ τὰ τελευταῖα εἴκοσι χρόνια. Ὁ Προκάτοχός μου, ἀοίδιμος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κυρὸς  ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ  ἔλεγε συχνὰ καὶ μὲ ἔμφαση, ὅτι «οἱ Ἀλβανοὶ δὲν ἔχουν μπέσα». Καὶ τὸ ἔλεγε μετὰ λόγου γνώσεως ...

Γι’ αὐτὸ δοκίμασα μεγάλη ἱκανοποίηση ὅταν πληροφορήθηκα ὅτι ὁ ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν κ. Δημ. Ἀβραμόπουλο ματαίωσε - ἐξ αὐτοῦ τοῦ λόγου - τὸ ταξίδι του στὴν Ἀλβανία.

Ἦταν καιρός !  Γιατὶ μέχρι τώρα ἡ πολιτικὴ τῶν ἠπίων τόνων δὲν ἀπέδωσε καρποὺς καὶ μάλιστα, ὡς πρὸς τὸ φλέγον πάντοτε θέμα τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τῶν ἀδελφῶν μας τῆς Βορείου Ἠπείρου. Συγχαίροντας τὸν κ. Ὑπουργὸ Ἐξωτερικῶν, δηλώνω ὅτι παρακολουθῶ ἀγρύπνως τὸ ἐθνικὸ θέμα τῆς Βορείου Ἠπείρου, καθὼς καὶ ὅλα ὅσα ἀφοροῦν στὸ Ἔθνος μας ».

(Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως).

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel