Ζωηφόρος

Το όνομα "Αλβανία", του Στρατή Ανδριώτη,

Το όνομα "Αλβανία"

του Στρατή Ανδριώτη

Ο γεωγραφικός χώρος που βρίσκεται σήμερα η Αλβανία, ήταν γνωστός απ’ την αρχαιότητα με το όνομα «Ήπειρος». Οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν ως Αλβανία μία μικρή χώρα ανάμεσα στον Καύκασο, την Κασπία και την σημερινή Γεωργία. Τον όρο «Αλβανία» στη θέση της Ηπείρου επινόησαν οι Λατίνοι ως συνέχεια μιας μυθικής ιστορίας που έπλασαν για να καταστήσουν πιο ένδοξη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία...

Όλα ξεκίνησαν όταν ανατέθηκε από τον αυτοκράτορα Αύγουστο στον Βιργίλιο να συγγράψει ένα δήθεν «έπος» για να δοξαστεί η Ρώμη! Αυτός σκαρφίστηκε μία υποθετική ιστορία με «πρωταγωνιστή» τον Αινεία, αρχηγό των Δαρδάνων που κατοικούσαν στο όρος Ίδη (Καζ-νταγ) της Μικράς Ασίας απέναντι της Λέσβου. Αυτή η φυλή αναμείχθηκε στον Τρωϊκό πόλεμο και τον Αινεία διέσωσαν οι Έλληνες επειδή μεσολάβησε να παραδώσουν οι Τρώες την ωραία Ελένη. Και ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Αινείας πήγε στη Χαλκιδική και ίδρυσε την πόλη Αίνεια ένας άλλος Έλληνας ποιητής ο Στησίχορος έγραψε αόριστα ότι ο Αινείας έφυγε στην «Εσπερία». Με αυτή και μόνο την πληροφορία, «οργίασε» η φαντασία των Ρωμαίων που θεώρησαν ότι η δυτική χώρα που κατέφυγε ο Αινείας ήταν η σημερινή Ιταλία και γι αυτό ανατέθηκε στον Βιργίλιο να γράψει την «Αινειάδα» ώστε να τον παραστήσει ως γενάρχη τους! Ο Βιργίλιος με «μαεστρία» έφτιαξε ολόκληρη εποποιία για τον Αινεία, γράφοντας ότι αυτός εγκαταστάθηκε στο Λάτιο και στην πόλη Άλβα Λόγγα (εδώ είναι το ζουμί), ιδρύοντας την Ρώμη. Όπως γράφει ο Δίων ο Κάσσιος, οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τους κατοικούντες την Άλβα Λόγγα ως «ALBANI» δηλ. Αλβανοί! Όμως ο Βιργίλιος που παρίστανε τον Όμηρο, άρχισε να ντρέπεται καί πικραμένος ζήτησε ακόμα και στη διαθήκη του να μην δημοσιευθεί το ψευδές έργο του. Αντιθέτως όμως όταν πέθανε, οι Λατίνοι έκαναν την Αινειάδα «Βίβλο»! Ένα από τα ψέματα που αναφέρονται σ’ αυτή είναι ότι ο Αινείας πριν πάει στην Άλβα Λόγγα πέρασε από την Ελληνική Ήπειρο (σημερινή Αλβανία) όπου ήθελε να εγκατασταθεί, κάνοντας τους Λατίνους «λόγιους» να θεωρήσουν ότι ίδρυσε εκεί αποικία! Αυτή η αναλήθεια σχημάτισε τη γνώμη ότι οι Λατίνοι είχαν ιστορικούς δεσμούς με την Ήπειρο στην οποία σπούδαζαν οι νέοι τους, λόγω της κοντινής απόστασης και της αρίστης παιδείας των Ελλήνων! Έτσι η «Αινειάδα», το μυθικό αυτό ποίημα που γράφηκε για να διαφημιστεί η Ρώμη, δημιούργησε τους όρους Αλβανία-Αλβανοί καθώς και ερείσματα για να κατακτηθεί η Ήπειρος.

Βαθμιαία η αρχαιότατη Ελληνική γη βόρεια της σημερινής Ηπείρου αφελληνίσθηκε, αφού δημιουργήθηκαν διαχωρισμοί Ελλήνων και Αλβανών εξαιτίας της τουρκοκρατίας. Οι εξισλαμισμένοι Έλληνες που έγιναν Τούρκοι καί μετονομάσθηκαν «Αλβανοί» και ποτέ δεν υπήρξαν ιστορικά ως Αλβανική φυλή ή κράτος, από το 1913 οι «μεγάλες δυνάμεις» τους ίδρυσαν(!) Αλβανικό κράτος σε βάρος της Ελλάδας (αυτό ήταν το ζητούμενο) χωρίς οι Τουρκαλβανοί (σημερινοί Αλβανοί) να κουνήσουν το δακτυλάκι τους, αν και όταν επαναστάτησαν όλοι οι Βαλκάνιοι κατά της τουρκοκρατίας, πολλοί απ’ τους λεγόμενους σήμερα Αλβανούς -ακόμα και μπέηδες- υπέγραφαν ότι είναι απόγονοι Ελλήνων και σήμερα οι απογόνοί τους διεκδικούν «Τσαμουριά» και μειονότητες από την Ελλάδα απ’ την οποία «τρέφονται»!

Πηγή: http://stratisandriotis.blogspot.com/2011/02/blog-post_8099.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel