Ζωηφόρος

Απαγορεύουν τα θρησκευτικά σύμβολα στην Αλβανία,

Απαγορεύουν τα θρησκευτικά σύμβολα

στην Αλβανία

***

Οι Αλβανοί με νόμο προσπαθούν να φιμώσουν την Ορθοδοξία

του Κώστα Τζεβελέκου

Μεγάλες αντιδράσεις δημιουργεί στην Αλβανία το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας όπου από εδώ και στο έξης δεν θα μπορεί κανείς να φοράει σταυρό και να φαίνεται.

Οι Αλβανικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν με οποιαδήποτε τρόπο τη θρησκευτική κατήχηση ή τις θρησκευτικές δραστηριότητες από το προσωπικό των σχολείων.

Αναφέρουν μάλιστα ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στους τοίχους σταυροί και εικόνες.

Τα παραπάνω σύμβολα θα υπάρχουν μόνο σε σχολεία που διδάσκονται θεολογικά μαθήματα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας -και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο- αντέδρασε έντονα. Σε δήλωση του αναφέρει: “Το άρθρο 36 – και η διάταξη η οποία θα απαγορεύει τα σύμβολα – παραβιάζει το σύνταγμα καθώς επίσης τις διεθνείς συμβάσεις και τα ψηφίσματα τα οποία έχουν αναγνωριστεί και επικυρωθεί από το Αλβανικό κράτος”.

Παρά τις αντιδράσεις της ορθόδοξης και της μουσουλμανικής κοινότητας οι Αλβανοί προχωρούν ακάθεκτοι γιατί όπως δηλώνουν επιθυμούν να έχουν ένα κοσμικό κράτος και όχι θρησκευτικό .

Βέβαια ο νέος νόμος στρέφεται περισσότερο ενάντιων των Ορθοδόξων και λιγότερο κατά των μουσουλμάνων. Είναι φανερό σε όλους ότι με αυτό το τρόπο προσπαθούν να ανακόψουν το μεγάλο έργο που υλοποιεί στη γειτονική μας χώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2011/01/blog-post_7613.html#ixzz1CBiDDRlw

***

Μέτρο θα απαγορεύσει θρησκευτικά σύμβολα σε Αλβανικά σχολεία

της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times στα Τίρανα

- Η ένδυση με μαντίλες σε σχολεία έχει αποτελέσει θέμα αντιπαράθεσης και στο Κοσσυφοπέδιο

- Το υπουργείο Παιδείας επικρίνεται από κάποιους επειδή προσπαθεί να ενισχύσει το κοσμικό κράτος

Η Άνα Πεκμεζί, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Τιράνων, αναφέρει ότι φοράει έναν Ορθόδοξο σταυρό από τότε που πήγαινε στο γυμνάσιο. "Τον θεωρούσα πάντα μέρος της ένδυσής μου, όχι σύμβολο θρησκευτικής πίστης και όχι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μου", αναφέρει στους SETimes.

Ωστόσο, νέο προσχέδιο νόμου που επιβλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας ενδέχεται να αναγκάσει τους νεότερούς της να αφήνουν τέτοιου είδους αξεσουάρ στο σπίτι. Το μέτρο, το οποίο αποσκοπεί στο να τονίσει το κοσμικό κράτος στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα απαγορεύει την κατοχή ή ένδυση με θρησκευτικά σύμβολα, όπως μαντίλες, σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Γενικότερα, επιδιώκει να περιορίσει οποιαδήποτε μορφή ιδεολογικής ή θρησκευτικής κατήχησης στα σχολεία, καθώς επίσης την οργάνωση πολιτικών κομμάτων ή θρησκευτικών δραστηριοτήτων από το προσωπικό των σχολείων. Η παρουσία θρησκευτικών συμβόλων θα απαγορεύεται, εκτός σε σχολεία όπου διδάσκονται θρησκευτικά μαθήματα.

Τόσο η Μουσουλμανική Κοινότητα στην Αλβανία όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία εναντιώνονται.

Διακυβεύεται η ελευθερία της θρησκείας, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι περισσότερων από 70 τεμένων της χώρας σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα νωρίτερα αυτό το μήνα, υποστηρίζοντας ότι ο προτεινόμενος νόμος κάνει διακρίσεις.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ξεχωριστή δήλωση αναφέροντας ότι το Άρθρο 36 - διάταξη η οποία θα απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα - παραβιάζει το σύνταγμα, "καθώς επίσης τις διεθνείς συμβάσεις και τα ψηφίσματα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί και επικυρωθεί από το Αλβανικό κράτος".

Η Ρουντίνα Χότζα, δασκάλα στο Δυρράχιο, διαφωνεί, αναφέροντας ότι εναντιώνεται κάθετα στις θρησκευτικές απεικονίσεις στους σχολικούς χώρους. "Απαγορεύονται από το σύνταγμα, και δεύτερον, ο Θεός αναφέρει 'προσευχηθείτε χωρίς να σας προσέχουν', χωρίς εκτεταμένες ενέργειες ή χειρονομίες οι οποίες θα τραβήξουν την προσοχή των γύρω σας", ανέφερε στους SETimes.

Ο πολιτικός αναλυτής Μέντορ Κικία αναφέρει ότι το προσχέδιο του νόμου αποτελεί στόχο. "Δεν έχει να κάνει μόνο με την προστασία του κοσμικού κράτους, πιστεύω ότι το σχολείο αποτελεί ιερό τόπο γνώσης και όχι θρησκείας", ανέφερε στους SETimes.

"Είμαι Μουσουλμάνος και η σύζυγός μου είναι Ορθόδοξη. Ασκούμε τις θρησκείες μας στην οικογένεια κανονικά, ωστόσο δεν θα δεχθώ ποτέ από κάποια δασκάλα καλυμμένη με μαντίλα να διδάξει τα παιδιά μου", ανέφερε. Αυτό, πρόσθεσε, θα ισοδυναμούσε με επιβολή της πίστης της στους μαθητές.

"Ομοίως, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στους τοίχους σταυροί ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα", ανέφερε. Ωστόσο, η Λορέτα Σπαχίου, ειδική των ΜΜΕ που καλύπτει κοινοβουλευτικά θέματα, προειδοποιεί ότι η εφαρμογή του νόμου "μπορεί να επηρεάσει τη θρησκευτική συνύπαρξη".

Η σχετική αρμονία ανάμεσα στα διαφορετικά είδη πίστης της χώρας "αποτελεί τις πιο σημαντικές αξίες για τις οποίες η Αλβανία έχει αναγνωριστεί διεθνώς", ανέφερε.

Το να φοράς μαντίλα στο σχολείο έχει αποτελέσει αντιπαράθεση και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Τον Ιούνιο, χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στην Πρίστινα εναντίον απόφασης του υπουργείου Παιδείας η οποία απαγορεύει στους μαθητές να φορούν μπούργκα στο σχολείο.

Ζήτησαν από την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί, αναφέροντας ότι δεν αποτελεί θρησκευτική στολή, αλλά θρησκευτική υποχρέωση, η οποία δεν παραβιάζει το σύνταγμα. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές τους έχουν αποτύχει.

Κατά μήκος των συνόρων στην πΓΔΜ, οι γυναίκες μπορούν να φωτογραφηθούν για επίσημα προσωπικά έγγραφα όπως άδειες οδήγησης με Μουσουλμανική αμφίεση. Το υπουργείο Εσωτερικών την επιτρέπει για θρησκευτικούς, ιατρικούς ή πολιτιστικούς λόγους.

Πηγή: http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2011/01/25/feature-03

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/01/blog-post_27.html

                                                  Και από: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/01/blog-post_3982.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel