Logo
Print this page

Κονίτσης Ανδρέας: «Κάτω τα χέρια από την Β. Ήπειρο»,

Κονίτσης Ανδρέας:

«Κάτω τα χέρια από την Β. Ήπειρο»

Πραγματοποιήθηκαν Κυριακή 17.5.2009 στο Δελβινάκι οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε και φέτος η Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης για την 95η επέτειο της επιτυχούς λήξης του αυτονομιακού αγώνα των Βορειοηπειρωτών, και της υπογραφής του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας που κατοχυρώνει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα (παρόλο που δεν εφαρμόζεται από την Αλβανία).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας κάλεσε τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες να μην στηρίξουν αλβανικά κόμματα στις αλβανικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά να ψηφίζουν για το συμφέρον του ελληνισμού, σχολιάζοντας έτσι τις προεκλογικές συνεργασίες του ΚΕΑΔ, που δημιουργήθηκε πρωτίστως για να εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα.

Άλλα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του ήταν τα εξής:

 «... εμείς, όσο ζούμε και αναπνέουμε, θα αγωνιζόμαστε με τη βοήθεια του Θεού για τα δίκαια, τα δικαιώματά τους και την εθνική τους αποκατάσταση» ... Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να σιγήσουμε, τους λέμε ότι είναι «μακρυά νυχτωμένοι» και ότι θα βροντοφωνάζουμε σε κάθε κατεύθυνση:

«κάτω τα χέρια από τη Βόρειο Ήπειρο»... Κι ενώ ο Ελληνισμός, μέσα (στη Βόρειο Ήπειρο), συνεχίζει ν' ανεβαίνει στον οδυνηρό Γολγοθά του, εδώ στην Ελλάδα, περισσεύουν τα συλλαλητήρια για τις αυξήσεις των μισθών και των επιδομάτων, για τους ξένους λαθρομετανάστες... Δεν είδαμε όμως, συγκεντρώσεις και πορείες και διαμαρτυρίες για τα εθνικά μας θέματα, και μάλιστα για το θέμα της Βορείου Ηπείρου.»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Ομοσπονδία Άνω Δρόπολης  «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ», η Ένωση Χειμαρριωτών, τα ιδρυτικά μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και εκ των 5 φυλακισθέντων ηγετών της κατά τις διώξεις στη δεκαετία του ΄90 κ. Θ. Μπεζιάνης και Β. Παπαχρήστου, ενώ συγκλονιστικός ήταν ο χαιρετισμός του αντιπροσώπου Τύπου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και εκπροσώπου του προέδρου της κ. Μπολάνου.

Την επίκαιρη ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Ανδρέου ακολούθησε ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώον της κωμοπόλεως, όπου, μετά το τρισάγιο και τον εθνικό ύμνο, ανεγνώσθη και ενεκρίθη δια βοής το ακόλουθο:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

1) Διαμαρτυρόμεθα εντόνως για την άδικη καταδίκη του Δημάρχου της Χειμάρρας και Προέδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλη Μπολάνου.

2) Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία της Χώρας μας να ξεκαθαρίση ποιά, επί τέλους, θεωρεί σαν Βόρειο Ήπειρο. Αν συνεχίση να αποδέχεται την αλβανική αυθαιρεσία, ότι Βόρειος Ήπειρος είναι μόνο τα 99 χωριά των Νομών Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγ. Σαράντα, τότε, περιπτώσεις σαν αυτή του Μπολάνου θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται. Γιατί οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις βλάπτουν τα εθνικά θέματα. Σπουδαίο δε θέμα είναι και η δημιουργία Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στην Κορυτσά και στην Χειμάρρα.

3) Ζητούμε να διασφαλισθή η περιουσία των Βορειοηπειρωτών και να μη γίνη βορά και θυσία στον βωμό της τουριστικής «αξιοποιήσεως». Καλούμε δε τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας να λάβουν όλοι μέρος στις γενικές εκλογές, ώστε να έχουν δυνατή φωνή στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, με σύνθημα να ψηφισθούν οι άριστοι, για το καλό της Βορείου Ηπείρου.

4) Συμφωνούμε απόλυτα με το αίτημα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου να επιστραφή στην Εκκλησία η βιαίως αρπαγείσα από το άλλοτε κομμουνιστικό καθεστώς περιουσία της.

5) Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη αφ' ενός μεν την παραμονή των συνοριακών φρουρών στην περιοχή μας, αφ' ετέρου δε την θωράκιση των συνόρων, ώστε να σταματήση η εισροή των πάσης φύσεως ναρκωτικών, η παράνομη είσοδος λαθρομεταναστών αλβανών, η εισαγωγή όπλων και η εγκληματικότητα.

6) Ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία, για μια ακόμη φορά, την υποβολή του Βορ/κου Ζητήματος ενώπιον των υπουργών εξωτερικών των νικητριών Δυνάμεων του Β΄  Παγκοσμίου Πολέμου, για την οριστική επίλυσή του.

7) Απαιτούμε την τακτοποίηση του ονόματος του κρατιδίου των Σκοπίων, χωρίς τον όρο «Μακεδονία». Γιατί η Μακεδονία είναι μία. Και είναι Ελληνική. Τέλος,

8) Στέλνουμε αδελφικό χαιρετισμό και προς τους δοκιμαζόμενους Κυπρίους αδελφούς. Ευχή μας ολοκάρδια, η Κύπρος να μείνη ενιαία και αδιαίρετη. Ο αγώνας μας για το μεγαλείο του Ελληνικού Έθνους συνεχίζεται, συν Θεώ, αταλάντευτος και ανυποχώρητος.

Πηγή: Romfea.gr

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR