Ζωηφόρος

Τσάμηδες και Τσαμουριά, του Στρατή Χριστοδούλου,

Τσάμηδες και Τσαμουριά

του Στρατή Χριστοδούλου

Δημοσιεύτηκε στην Λεσβιακή εφημερίδα «Δημοκράτης» 13-3-2008

 «Τσάμηδες» ονομαζόταν οι μουσουλμάνοι με επίκτητη αλβανική συνείδηση που κατοικούσαν μέχρι το 1944 στην περιοχή Θεσπρωτίας της Ηπείρου. Η προέλευση του ονόματός τους είναι ελληνική, προερχόμενη από την βυζαντινή ονομασία της Θεσπρωτίας που λεγόταν «Θυαμουριά»,  από τον ποταμό Θύαμι (Καλαμά). Με την πάροδο των χρόνων η ονομασία «Θυάμηδες» έγινε «Τσάμηδες». Ανέκαθεν ήταν Έλληνες Χριστιανοί  που από το 1611 εξισλαμίσθηκαν βιαίως από τους Τούρκους επειδή επαναστάτησαν. Μέχρι προσφάτως πολλοί απ’ τους απογόνους τους διατηρούσαν ονόματα ελληνικά και υπήρχαν συγγένειες μεταξύ Τσάμηδων και Χριστιανών! Οι Τσάμηδες της Ηπείρου μετά τον εξισλαμισμό τους θεωρούσαν τους εαυτούς τους Τούρκους. Στους Βαλκανικούς πολέμους υπηρετούν στον τουρκικό στρατό και αγωνίζονται λυσσαλέα κατά του επελαύνοντος Ελληνικού στρατού που απελευθέρωσε τη Θεσπρωτία απ’ τους Τούρκους.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την συνθήκη Ελλάδας - Τουρκίας περί «ανταλλαγής πληθυσμών», ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν αυθόρμητα όλοι οι Τσάμηδες για την Τουρκία. Επειδή όμως ήταν ιστορικά βεβαιωμένο ότι ήταν Χριστιανοί εξισλαμισθέντες, η κυβέρνηση της Ελλάδας (Πάγκαλος) δέχτηκε να παραμείνουν στην Ήπειρο, υποκύπτοντας έτσι στην Αλβανία που έγινε κηδεμόνας των Τσάμηδων. Υπήρξε τότε ακόμα καί υπόμνημα που απέστειλαν Τσάμηδες προς την Ελληνική κυβέρνηση ικετεύοντας ότι «…είναι Έλληνες πολίτες…». Οι 18.000 Έλληνες πρόσφυγες απ’ την Μικρασία που θα ερχόταν στη Θεσπρωτία για να ανταλλαγούν με τους 18.000 Τσάμηδες (τόσοι ήταν το 1924) που θα έφευγαν για την Τουρκία, εγκαταστάθηκαν τελικά σε περιοχές της Μακεδονίας. Όμως, από το 1913 καλλιεργούταν προπαγανδιστικά ψεύδη Αλβανών και Ιταλών που ξεσήκωναν τους Τσάμηδες, ότι είναι δήθεν υπόδουλοι και καταπιεζόμενοι στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας παραμυθένιους χάρτες ότι η Αλβανία είναι μέχρι την… Πάτρα, προσπαθώντας να ενσπείρουν τη διχόνοια μεταξύ Τσάμηδων και Ελλήνων!

Επηρεαζόμενοι απ’ όλα αυτά οι Τσάμηδες κατά την γερμανική κατοχή συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές του Χίτλερ οργίασαν, διώκοντας, λεηλατώντας, ληστεύοντας, καίγοντας, εξοντώνοντας και εκτοπίζοντας Έλληνες, δολοφονώντας προκρίτους, ακόμα και τον Νομάρχη Θεσπρωτίας! Διέπραξαν αρπαγές γεωργικής σοδειάς, χιλιάδων ζώων, δημητριακών κ.α. Μόνο το Φεβρουάριο του 1944 έκαψαν 25.000 σπίτια Ελλήνων και δημιούργησαν 100.000 άστεγους! Στα ιταλικά στρατεύματα υπήρχαν δύο αλβανικά τάγματα με συμμετοχή Τσάμηδων. Το 1945 κατά την κοινή φυγή Γερμανών και Τσάμηδων που εγκατέλειψαν τη Θεσπρωτία για να αποφύγουν την τιμωρία, οι Έλληνες δεν κάνουν αντίποινα αλλά υποβάλουν μηνύσεις για απώλειες συγγενών και περιουσιών από την δράση των μουσουλμάνων Τσάμηδων. Το δικαστήριο καταδικάζει ερήμην  (ως εγκληματίες πολέμου) 1.930 Τσάμηδες.

Στην Αλβανία όπου κατέφυγαν, το 70% των Τσάμηδων  εγκαταστάθηκαν στην Βόρειο Ήπειρο καί επί καθεστώτος Εμβέρ Χότζα υπήρξαν οι φοβερότεροι και θηριωδέστεροι τύραννοι των Βορειοηπειρωτών στα κολαστήρια Λούσνιας, Σπάατς, Μπορελίου κ.α. όπου εξοντώθηκαν πολλοί Έλληνες. Αρκετοί Τσάμηδες υπήρξαν πράκτορες της μυστικής αστυνομίας του Χότζα (Σιγκουρίμι), που βαρύνονται με δολοφονίες και απάνθρωπους βασανισμούς Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Σήμερα κάποιοι απ’ τους Τσάμηδες εκμεταλλευόμενοι τη Δημοκρατία της χώρας μας οργανώνουν την «Αλβανική μαφία». Με την πτώση του κομουνισμού στην Αλβανία (το ολοκληρωτικό καθεστώς εξακολουθεί να υφίσταται ανεπίσημα) κατασκεύασαν την απειλή «Τσάμηδες-Τσαμουριά» για να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα όπως υποδεικνύουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων! Από το 1991 με συμβουλάτορα τον Ιταλοεβραίο Ντε-Μικέλις ιδρύθηκε στα Τίρανα σύλλογος «Τσαμουριάς» με γραφεία σε όλες τις πόλεις της Αλβανίας, που με ψηφίσματα και διαμαρτυρίες σε διεθνείς οργανισμούς ζητούν να επιστρέψουν στη Θεσπρωτία οι λιμοκτονούντες Αλβανοί, απ’ όπου είχαν φύγει μόνοι τους μετά τα εγκλήματα που διέπραξαν! Ο σύλλογος αυτός εκδίδει τρεις εφημερίδες (οι δύο τυπώνονται σε γραφεία του Βατικανό!).

Σε πολιτικό επίπεδο ο τουρκικής καταγωγής διάδοχος του τυράννου Χότζα, ο Ραζίμ Αλία, καθώς και ο επίσης τουρκικής καταγωγής Αλή Μπερίσα, ανήγαγαν το θέμα «Τσαμουριά» σε μείζον εθνικό ζήτημα, που το θεωρούν ως γενοκτονία (χωρίς κανένα νεκρό!) διαπραχθείσα απ’ την Ελλάδα!!! Μάλιστα ο… παλικαράς πολιτικός Αζέμ Χαϊντάρι δήλωσε ότι η Αλβανική σημαία (με έμβλημα τον κλεμμένο απ’ τους Έλληνες-ρωμηούς δικέφαλο αετό) θα υψωθεί στην Πρέβεζα και στη… Θήβα!

Σήμερα το πάμφτωχο, αποσυντεθημένο κράτος της Αλβανίας που ουσιαστικά ζει από την Ελλάδα, με τους ευρισκόμενους (λαθρο)μετανάστες Αλβανούς στην πατρίδα μας να αιμοδοτούν οικονομικά τη χώρα τους, διεκδικεί από την ανεπτυγμένη Ελλάδα (μέλος Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ) αναγνώριση μειονότητας, αποζημιώσεις περιουσιών και απελευθέρωση εδαφών!!! Αρνείται δε να δεχθεί να καταμετρηθούν οι Έλληνες που ζουν στην Αλβανία (υπολογίζονται ότι είναι τουλάχιστον 400.000) από τον ΟΗΕ που έχει καταδικάσει την Αλβανία για διάπραξη εγκλημάτων γενοκτονίας σε βάρος των ξεχασμένων Βορειοηπειρωτών (παρεμπιπτόντως, τα Ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται χρονίως με τρίχες), δεν επιτρέπει επίσης να ιδρυθούν προξενεία στη Β. Ήπειρο, να αποσταλούν Ιερωμένοι στην Αλβανία κ.α. Να φανταστεί κανείς ότι με τη συνθήκη της Κερκύρας η Β. Ήπειρος δικαιούται ακόμη και αυτονομία!

Διαφαίνεται λοιπόν ότι οι Αλβανοί διεκδικούν δικαιώματα επικαλούμενοι τη φυγή 18.000 Τσάμηδων (απόγονοι βιαίως εξισλαμισμένων Ελλήνων) απ’ την Θεσπρωτία. Αναρωτιέται κανείς τι θα έπρεπε να ζητήσει η Ελλάδα για τις σφαγές πάνω από 1.000.000 ανθρώπων σε Πόντο και Μικρασία (1922) καθώς και για την Κύπρο, την Ανατολική Θράκη και όσους Έλληνες θανατώθηκαν ή εκδιώχθηκαν από την Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Β. Ήπειρο; Για τις τόσες απώλειες εδαφών και ανθρώπων; Ας αναρωτηθούν οι διεκδικούντες από την Ελλάδα και ας παραδειγματισθούν οι εκάστοτε καλοπληρωμένοι υπεύθυνοι της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel