Ζωηφόρος

Απόπειρα αφελληνισμού της Β. Ηπείρου καταγγέλλει η ΝΔ,

Απόπειρα αφελληνισμού

της Β. Ηπείρου

καταγγέλλει η ΝΔ


Απόπειρα αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία καταγγέλλει η ΝΔ, με αφορμή τη δημοσίευση απόφασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας για απάλειψη της εθνικότητας από τα επίσημα αλβανικά κρατικά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Τομέα Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της ΝΔ, το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε προσφάτως, ότι: «… η συμπερίληψη του λήμματος "εθνικότητα" στα άρθρα 6/1 και 58 του νόμου 10129/11.05.2009 "Περί Ληξιαρχείων", καθιστά τα ως άνω άρθρα μη συμβατά προς τα άρθρα 19 και 20 του Συντάγματος της Αλβανίας…». Ως εκ τούτου, το Συνταγματικό Δικαστήριο καταργεί τα άρθρα αυτά.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη ευθύς αμέσως μετά την απογραφή πληθυσμού στη γείτονα χώρα, απογραφή η οποία, όπως υπογραμμίζεται, επιβεβαίωσε την ύπαρξη χιλιάδων Αλβανών πολιτών ελληνικής καταγωγής, σε περιοχές τις οποίες μέχρι τώρα το αλβανικό κράτος δεν αναγνώριζε ως «μειονοτικές περιοχές», όπως στην Κορυτσά.

Ταυτόχρονα, τονίζεται, η απόφαση αυτή αποτελεί την τελευταία σε μια σειρά από αποφάσεις που στοχεύουν στον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και στη συρρίκνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και επιπλέον αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση των εθνικών μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, πόρρω απέχει από τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, παρά τις πιέσεις κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, χιλιάδες Βορειοηπειρώτες τόλμησαν να δηλώσουν την ελληνική τους καταγωγή και ειδικά στην περιοχή της Κορυτσάς η οποία ποτέ δεν χαρακτηριζόταν επίσημα ως «μειονοτική περιοχή» από το αλβανικό κράτος, δήλωσαν την ελληνική τους καταγωγή, πάνω από 30 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες. Σύμφωνα με το Τομέα Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της ΝΔ, ο συγκεκριμένος αριθμός ο οποίος αναφέρθηκε στα αλβανικά ΜΜΕ, είναι ικανός ώστε να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες ελληνικής καταγωγής, να ζητήσουν από το αλβανικό κράτος την αναγνώρισή τους ως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην περιοχή αυτή, «και να απολαύσουν όλα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων τα οποία απορρέουν από τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια πρόσφατης άτυπης συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Γαλλία, έθεσε στον κ. Μπερίσα το ζήτημα της επανεγγραφής της εθνικότητας σε όλα τα επίσημα έγραφα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες. Παράλληλα, ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει, ως οφείλει, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς «για την απαράδεκτη αλβανική πρακτική, η οποία υπονομεύει την δυνατότητα του Ελληνισμού στην Αλβανία να εκφράσει την εθνική του ταυτότητα».

Πηγή: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=39974&type=4

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel