Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαύρη ημέρα για τον ελληνισμό της Αλβανίας - Απόφαση κατά της ελληνικής μειονότητας,

Μαύρη ημέρα για τον ελληνισμό της Αλβανίας

- Απόφαση κατά της ελληνικής μειονότητας


***

Μαύρη ημέρα για τον ελληνισμό της Αλβανίας

του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Μετά από επτά ολόκληρους μήνες, ανακοινώθηκε επίσημα, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για την ακύρωση του νόμου «Περί Ληξιαρχείων». Για την ακύρωση του συγκεκριμένου νόμου είχαν προσφύγει τα πρωτοδικεία των Αγίων Σαράντα, Σκόδρας, και Πρεμετής. Υποκινητής της προσφυγής ήταν ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Αλβανίας και ηγέτης της εθνικιστικής οργάνωσης «Aleanca Kuqezi», Kreshnik Spahiu.

Αφορμή στάθηκαν οι χιλιάδες προσφυγές Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, που ζητούσαν την εγγραφή της ελληνικής εθνικότητας στα αλβανικά δημοτολόγια, που τους είχε αφαιρεθεί από το κομουνιστικό καθεστώς.

Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας είχαν καταδικάσει με σχετικές ανακοινώσεις, οι εκπρόσωποι της ελληνικής και άλλων μειονοτήτων στην Αλβανία. Παράλληλα είχαν προαναγγείλει την προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ωστόσο η διαδικασία δεν μπόρεσε να προχωρήσει χωρίς την επίσημη εξαγγελία της απόφασης.

Η παράλογη καθυστέρηση της εξαγγελίας, μπορεί να κρύβει κάποια εθνική σκοπιμότητα αλλά δεν αποκλείεται και να έγινε για πολιτικούς - επικοινωνιακούς λόγους από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Bamir Topi και του υφισταμένου του Kreshnik Spahiu, που φαίνεται να ελέγχουν τα όργανα της δικαιοσύνης, για λογαριασμό του νέου κόμματος που πρόκειται να ιδρύσουν, με κινητήρια δύναμη την εθνικιστική οργάνωση «Aleanca Kuqezi” (Ερυθρόμαυρη Συμμαχία).

Ο οποίος κ. Spahiu είχε γίνει γνωστός όταν κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι... υποχωρεί στις ελληνικές πιέσεις. Είχε μάλιστα τολμήσει να πει ότι οι Έλληνες καταχρέωσαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και δεν θα επιτρέψουν να χρεώσει και την Αλβανία…

Ο Spahiu έγινε ευρύτερα γνωστός στην Αλβανία, πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ξεκίνησε έναν σεληνιασμένο αγώνα κατά της απογραφής στην Αλβανία γιατί περιλαμβάνει τη δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος και από τον έλεγχο που έκανε σε χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις Βορειοηπειρωτών, που ζητούσαν την διόρθωση στα δημοτολόγια της εθνικότητας, που είχε αλλαχτεί αυθαιρέτως από το κομουνιστικό καθεστώς από ελληνική σε αλβανική. Και αυτός ο άνθρωπος ήταν που δικαιώθηκε την εβδομάδα αυτή, εις βάρος φυσικά των Ελλήνων.

Και στην Βουλή το ζήτημα από βουλευτή της ΝΔ

Το ζήτημα της απαλοιφής των στοιχείων εθνικότητος από τα αρχεία πληθυσμού της Αλβανίας, έφερε με ερώτησή του στην Βουλή (της Ελλάδας φυσικά) ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Αθ. Γιαννόπουλος. Στην ερωτησή του, που αποδεικνύεται αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα επίκαιρη αναφέρει: Ανακοινώθηκε ότι οι αρχές της Αλβανίας, αρχίζουν να απαλείφουν τα στοιχεία της εθνικότητας από τα αρχεία του πληθυσμού της χώρας.

Δεδομένου ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Β. Ηπείρου είναι ελληνικής καταγωγής και συνειδήσεως, τούτο ουσιαστικά ισοδυναμεί με κατάργηση της τυπικής ταυτότητας του μειονοτικού ελληνισμού της Β. Ηπείρου. Οι αλβανικές αρχές επικαλούνται δικαστικές αποφάσεις αλβανικής δικαιοσύνης η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις ως πρόσχημα για την καθιέρωση συγκεκριμένης πολιτικής όπως έγινε στο παρελθόν με τη ρύθμιση των υποθαλασσίων συνόρων μας με την χώρα και έφθασαν μέχρι το σημείο να αναιρέσουν τη σχετική διμερή κυρωθείσα σύμβαση.

Και ζητά από το ελληνικό κράτος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η εσωτερική κατάσταση της χώρας εκείνης μάλλον δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση τυχόν αντιθέσεως έναντι της αποπειρούμενης κατάργησης της εθνικής ταυτότητας και του δικαιώματος αυτο-προσδιορισμού των πολιτών της. Επίσης επιβάλλεται όπως η κυβέρνηση ενημερώσει επίσημα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα γιατί κάτι τέτοιο είναι σε άμεση αντίθεση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες που δεσμεύουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και όσα τρίτα κράτη έχουν συνάψει σχέσεις αλληλοβοηθείας όπως εν προκειμένω η Αλβανία.

Αντιδράσεις και από τους Βορειοηπειρώτες

Τις αντιδράσεις των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αυτή η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου. Οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του αλβανικού κοινοβουλίου Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Τάβος, σε κοινή ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν τονίζουν: “Η εν λόγω απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανεξαρτήτως των νομικών επιχειρημάτων,βλάπτει την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην Αλβανία, στο κοινό μας σπίτι. Η απόφαση αποτελεί σήμα κατά της προόδου και χειραφέτησης της χώρας στο πλαίσιο των εξελίξεως ένταξης και παγκοσμιοποίησης που η ίδια αποσκοπεί.

Αλλά και το Κόμμα ΕΕΜ – MEGA εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει: “Καταγγέλλουμε ακόμη μία φορά την συνεχόμενη αντισυνταγματική δραστηριότητα του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και καλούμε ξανά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει άμεσα τις αρμοδιότητες του Αρχηγού ενός κράτους δικαίου, υπενθυμίζουμε τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα να μην στρουθοκαμηλίζουν απέναντι σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις που δυναμιτίζουν τη σταθερότητα της χώρας και υπονομεύουν τις προσπάθειες όλων μας για ευρωπαϊκό προσανατολισμό και απευθυνόμαστε στους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και του NATO που βρίσκονται στην Αλβανία να επισύρουν την προσοχή του κράτους στο θέμα αντιμετώπισης των μειονοτήτων. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα υπήρξε και θα παραμείνει πάντα ένας εποικοδομητικός και προοδευτικός παράγοντας στη ζωή της χώρας, αλλά ποτέ δε θα εγκαταλείψει τον αγώνα της για την καθιέρωση και άσκηση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι Έλληνες θα επιβιώσουν στην Αλβανία ως Έλληνες.”

Σε πρακτικό επίπεδο όμως, αυτή που φαίνεται να δικαιώνεται είναι η Ομόνοια, η οποία εδώ και καιρό καλούσε τους Έλληνες να μποϋκοτάρουν την απογραφή της Αλβανίας, καθώς τα όσα λάμβαναν χώρα εδώ και καιρό στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και αλλού προϊδέαζαν για την τροπή των γεγονότων.

Ιστοσελίδες προσκείμενες στην Ομόνοια ανέφεραν σχετικά: “Να σημειώσουμε επίσης πως το κατ΄ ευφημισμό Συνταγματικό Δικαστήριο, εξυπηρετώντας καθαρά άλλου είδους σκοπιμότητες και όχι την απόδοση δικαιοσύνης, κράτησε για 7 μήνες την απόφαση στο συρτάρι και δημοσιοποιήθηκε ένα μήνα και κάτι μετά την απογραφή-φάρσα που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο.”

Τώρα ας αναμένουμε τις κινήσεις από πλευράς Ελλάδος, την οποία οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζουν ως... εθνικό κέντρο. Αν και μάλλον θα απογοητευτούν ακόμη μία φορά.

Πηγή: http://www.elora.gr/portal/national-issues/7---/3507-2011-12-09-19-33-40

***

Πλήγμα για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε την κατάργηση του όρου "εθνικότητα" από επίσημα έγγραφα. Επικαλείται τα προσωπικά δεδομένα. Φόβοι για την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας στη χώρα

Την αντίδραση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας με την οποία καταργείται πλήρως ο όρος "εθνικότητα" από τις ληξιαρχικές πράξεις.

Το Δικαστήριο επικαλείται την προστασία προσωπικών δεδομένων και σύμφωνα με την απόφαση, οι διατάξεις του ληξιαρχικού νόμου του 2009 αντιτίθενται σε άρθρα του αλβανικού Συντάγματος.

Ειδικότερα, το άρθρο 20 προβλέπει ότι "τα άτομα που ανήκουν στις εθνικές μειονότητες δικαιούνται να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς να εμποδιστούν, ούτε να υποχρεωθούν την εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητά τους".

Επιπλέον, το άρθρο 35 αναφέρεται στην υποχρέωση για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Με την απόφαση αυτή, στα επίσημα έγγραφα, δεν θα αναγράφεται η αλβανική, ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη εθνική καταγωγή κάτι που θα καταστήσει απαγορευτική οποιαδήποτε διεκδίκηση αναγνώρισης εθνικής μειονότητας.

"Από εδώ και στο εξής, όποιος ζει στην Αλβανία πρέπει να ζήσει ως Αλβανός" δήλωσε ο Κρεσνίκ Σπαχίου, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας και πρόεδρος της αλβανικής εθνικιστικής οργάνωσης Ερυθρόμαυρη Συμμαχία αναφερόμενος στην απόφαση.

Σφοδρές αντιδράσεις από την ελληνική μειονότητα

Η εθνική ελληνική μειονότητα αντέδρασε άμεσα τονίζοντας ότι στην Αλβανία, η νομική κατοχύρωση των μειονοτήτων δεν είναι καθόλου σίγουρη, λόγω του εθνικισμού που επικρατεί.

Καταγγέλλει ακόμα ότι εθνικιστικοί θύλακες αρνούνται την ύπαρξη άλλων εθνικών ομάδων και έχουν στόχο την καθιέρωση ενός καθαρού ομογενούς κράτους.

Οι Έλληνες βουλευτές στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Τάβος σε κοινή γραπτή δήλωσή τους θεωρούν ότι η επίμαχη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου "βλάπτει την ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην Αλβανία".

Προσθέτουν επίσης ότι η απόφαση αυτή "μετατρέπει το Δικαστήριο από προστάτη του Συντάγματος σε αυθαίρετο παραβάτη του".

Πηγή: http://news247.gr/kosmos/diethnis-politiki/xtypoun_thn_ellhnikh_meionothta_me_to_gramma_toy_nomoy.1530531.htm

***

Αλβανία: Απόφαση κατά της ελληνικής μειονότητας

λόγω... προσωπικών δεδομένων

Την... προστασία των προσωπικών δεδομένων επικαλείται Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με απόφασή του για την απαλοιφή της εθνικότητας από τα ληξιαρχικά μητρώα όπως προβλεπόταν αρχικά από σχετικό νόμο!

Το επιχείρημα του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ότι οι διατάξεις του νέου ληξιαρχικού νόμου 10129/09, έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 20 και 35 του Συντάγματος της χώρας. Το άρθρο 20 αναφέρει ότι «τα άτομα που ανήκουν στις εθνικές μειονότητες (…) δικαιούνται να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς να εμποδιστούν, ούτε να υποχρεωθούν, την εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητά τους (…)» ενώ το άρθρο 35 αφορά την υποχρέωση του για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Από εδώ και στο εξής, όποιος ζει στην Αλβανία πρέπει να ζήσει ως Αλβανός» δήλωσε ο Κρεσνίκ Σπαχίου, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας και πρόεδρος της νεόκοπης αλβανικής εθνικιστικής οργάνωσης Ερυθρόμαυρη Συμμαχία αναφερόμενος στην απόφαση.

Η κατά τους εκπροσώπους της εθνικής ελληνικής μειονότητας δήλωση Σπαχίου αποκαλύπτει τον πραγματικό στόχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Έντονες αντιδράσεις της μειονότητας

Άμεση ήταν η αντίδραση πολιτικών φορέων και παραγόντων στην εθνική ελληνική μειονότητα. Το νεοσύστατο Κόμμα των Ελλήνων, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποδεικνύει ότι στην Αλβανία «παραμένει ρευστή η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων λόγω της έντονης εθνικιστικής ‘οπισθοφυλακής’ που ανοιχτά αρνείται την ύπαρξη άλλων εθνικών ομάδων στοχεύοντας στην καθιέρωση ενός καθαρά ομογενούς κράτους».

Αντίθετα από την ερμηνεία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το άρθρο 20, επισημαίνει η δήλωση, κατοχυρώνει «την ελεύθερη και αβίαστη επιλογή των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες να καταγράψουν την εθνικότητα στα επίσημα έγγραφα χωρίς την παρέμβαση κρατικών ή άλλων παραγόντων».

Οι Έλληνες βουλευτές στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Τάβος σε κοινή γραπτή δήλωσή τους θεωρούν ότι η επίμαχη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου «βλάπτει την ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην Αλβανία». Προσθέτουν ακόμα ότι «μετατρέπει το Δικαστήριο από προστάτη του Συντάγματος σε αυθαίρετο παραβάτη του».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το αίτημα για την νομική κατοχύρωση της εθνικής ελληνικής μειονότητας και των μελών της αποτελεί μακρόχρονη αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικήσεων αυτής και του αλβανικού κράτους. Επίσημα εκδηλώθηκε με την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να εξαιρέσει από τα ερωτηματολόγια της απογραφής του 2001 το λήμμα περί εθνικότητας και θρησκεύματος. Η ελληνική μειονότητα απείχε από την απογραφή και δικαιώθηκε για την απόφασή της από τους διεθνείς οργανισμούς.

Η ψήφιση στην Αλβανική Βουλή το 2000 της Σύμβασης - Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, άνοιξε διάπλατα το δρόμο ώστε οι Έλληνες μειονοτικοί, οι οποίοι για διάφορους λόγους είχαν χάσει την ελληνική εθνικότητά τους επί κομμουνιστικού καθεστώτος, να την αποκτούσαν εκ νέου μέσω διοικητικών πράξεων και να καταγράφονταν στα ληξιαρχικά μητρώα.

Το κύμα των αιτημάτων ήταν τέτοιο που τα Τίρανα έσπευσε να ελέγξουν την κατάσταση ψηφίζοντας το 2009 το νέο ληξιαρχικό νόμο μέσω του οποίου η διόρθωση της εθνικότητας παραπεμπτικέ στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Όμως και εδώ τα αιτήματα για διόρθωση και αποκατάσταση της εθνικότητας κυρίως από τους Έλληνες ήταν ανησυχητικά για το αλβανικό κράτος.

Τον Ιανουάριο του 2011 η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλείψει τον όρο «εθνικότητα» από τα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων. Η κυβερνητική απόφαση τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο τρέχοντος και από τότε στα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων δεν αναγράφεται η εθνικότητα ως συστατικό στοιχείο των προσωπικών δεδομένων.

Στις αρχές του 2011 και ενόψει της απογραφής του πληθυσμού, ξέσπασε στην Αλβανία εκστρατεία των εθνικιστών για να μη συμπεριληφθεί στο ερωτηματολόγιο της απογραφής το λήμμα για την εθνικότητα, θρήσκευμα και μητρική γλώσσα. Ηγήθηκαν της εκστρατείας το κόμμα των Τσάμιδων PDIU (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης, Ενότητας) και η νεοσύστατη εθνικιστική οργάνωση Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, της οποία ηγείται ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης στη χώρα.

Η απογραφή προβλέπονταν για τον Απρίλιο και λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο 2011. Η διαδικασία της απογραφής προμήνυε προβλήματα, αλλά περιείχε τα επίμαχα ερωτήματα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της εθνικής ελληνικής μειονότητας δεν κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση, με δύο κόμματα να δηλώνουν εκ νέου αποχή (Ομόνοια- ΚΕΑΔ) και το υπόλοιπο μέρος (Κόμμα των Ελλήνων και οι Έλληνες βουλευτές Τάβος - Μπάρκας) να δηλώνουν συμμετοχή.

Έτσι, μετά από 20 χρόνια η εθνική ελληνική μειονότητα όχι μόνο δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τις παλινωδίες του κομμουνιστικού καθεστώτος, όσον αφορά το δημογραφικό μέγεθός της, που αφορά ουσιαστικά εθνικά δικαιώματα, και οι σημερινές καταστάσεις των αρχών καταγράφουν την ανυπαρξία της στα επίσημα κρατικά έγγραφα στην Αλβανία...

ΣΚΑΪ

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.com/2011/12/blog-post_8181.html

Zoiforos.GR

Τελευταία άρθρα από τον/την Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR