Ζωηφόρος

Προκλητικές εκδηλώσεις των Τσάμηδων στα ελληνοαλβανικά σύνορα,

Προκλητικές εκδηλώσεις των Τσάμηδων

στα ελληνοαλβανικά σύνορα

***

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο

οι προκλητικές εκδηλώσεις των Τσάμηδων στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Πραγματοποιήθηκαν όπως είχαν ανακοινωθεί οι προκλητικές εκδηλώσεις των Τσάμηδων το Σάββατο το μεσημέρι στα ελληνοαλβανικά με την απόπειρα εισόδου Τσάμη Αλβανού βουλευτή και της συνοδείας του στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα χιλιάδες Τσάμηδες συγκεντρώθηκαν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στον συνοριακό σταθμό του Μαυρομάτη.

Η διαδήλωση αυτή αποτέλεσε την κορύφωση των εκδηλώσεων των Τσάμηδων για την επέτειο της υποτιθέμενης "Γενοκτονίας" έναντι των Τσάμηδων από την Ελλάδα. Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την έκταση του εθνικισμού που επικρατεί στην γειτονική χώρα και την πλήρη απουσία του αλβανικού κράτους και των οργάνων του, ο Τσάμης βουλευτής του Τσάμικου εθνικιστικού Κόμματος PDIU Dashamir Tahiri, επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με το διπλωματικό του διαβατήριο, ενώ στην Αλβανική πλευρά των συνόρων το πλήθος του κόσμου φώναζε συνθήματα κατά της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίεςς οι ελληνικές Αρχές είχαν ειδοποιηθεί να κλείσουν την είσοδο του συνοριακού σταθμού λόγω της εκδήλωσης των Τσάμηδων. Ο Τσάμης όμως βουλευτής επεδιώξε να εισέλθει στην Ελλάδα παρα την ενημέρωση που είχε από τους Έλληνες συνοριακούς φύλακες ότι η πύλη θα παραμείνει κλειστή λόγω της εκδήλωσης και για να αποφευχθούν έκτροπα. Ο βουλευτής όμως επέμεινε και ζητούσε να εισέλθει στην Ελλάδα κρατώντας το διπλωματικό του διαβατήριο.

Κάτω υπό αυτή την πίεση και με τον κίνδυνο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο κάτι που ο βουλευτής ομολόγησε αργότερα ότι σχεδίαζε, οι Ελληνικές συνοριακές αρχές υποχώρησαν στις εκβιαστικές πιέσεις του Tahiri και άφησαν τον Τσάμη βουλευτή να περάσει τελικά τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να επισκεφθεί τα "πάτρια εδάφη" όπως ισχυρίστηκε.

Τον βουλευτή προσπάθησε να ακολουθήσει ομάδα 7 ατόμων στα οποία όμως απαγορεύτηκε η είσοδος, ως άτομα επικίνδυνα για την Ελληνική Δημόσια Τάξη Στη συνοδεία βρισκόταν και ο Έπαρχος της περιοχής Μαρκάτι Αγ. Σαράντα η οποία έχει  πληθυσμό και αρκετοί δημοσιογράφοι για την καταγραφή των γεγονότων.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=21305&Itemid=158

***

Γκιουλέκας για τα καραγκιοζιλίκια των Τσάμηδων στα ελληνοαλβανικά σύνορα

«Σε μια εποχή που οι εντάσεις που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές δημιουργούν τεράστια προβλήματα, όπως η αναταραχή που σημειώνεται στις χώρες του αραβικού κόσμου - και όχι μόνο - δυστυχώς βλέπουμε γειτονικές μας χώρες να διατηρούν τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση τους, η οποία όχι μόνο δυσχεραίνει τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά δυναμιτίζει και την πορεία τους προς τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό τους όπως και την πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται. Προχθές, μια ομάδα αλβανοτσάμηδων συγκεντρώθηκε στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στη συνοριακή διάβαση Μαυροματίου -Σαγιάδας και μέσα σ’ ένα έντονα ανθελληνικό κλίμα φώναζε «Νά τη η πατρίδα μας», δείχνοντας την Θεσπρωτία και διεκδικώντας τον δήθεν «επαναπατρισμό» τους, καθώς και την… απόδοση των «περιουσιών» τους. Από την άλλη πλευρά, πριν λίγες ημέρες, τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Όλα αυτά αποτελούν συνέχιση των προκλήσεων. Διαβεβαιώνουμε τους γείτονές μας ότι η Ελλάδα παραμένει μια ισχυρή χώρα, παρά την οικονομική κρίση από την οποία διέρχεται, και είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει αποτελεσματικά την ιστορία και τα απαράγραπτα δίκαιά της.

Οφείλουμε, λοιπόν, να θυμίσουμε και στα Τίρανα και τα Σκόπια ότι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το ΝΑΤΟ - στην περίπτωση των Σκοπίων - και για άλλους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα μας συμμετέχει, περνάει μέσα από την Αθήνα.

Αν, λοιπόν, συνεχίσουν να προκαλούν και να σφετερίζονται την ιστορία, διαστρεβλώνοντας τα πάντα, το μόνο βέβαιο είναι ότι, όχι μόνο θα βρουν απέναντι, σ’ αυτή την πορεία τους, την Ελλάδα, αλλά, και θα αντιληφθούν ότι, χωρίς ειλικρίνεια, εντιμότητα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο δεν χτίζονται σχέσεις καλής γειτονίας»

                                                                                                      Πηγή: http://taxalia.blogspot.com

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration