Ζωηφόρος

Η Βόρειος Ήπειρος ανεβασμένη ακόμη στον Γολγοθά της,

Η Βόρειος Ήπειρος ανεβασμένη ακόμη στον Γολγοθά της

Εγκύκλιος της Ιεράς Μητροπόλεως Κονίτσης

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ. Πρωτ. 27 Εν Δελβινακίω τη 9η Μαΐου 2011

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 147η

ΘΕΜΑ: Η Βόρειος Ήπειρος ανεβασμένη ακόμη στον Γολγοθά της.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

-Α-

Η Βόρειος Ήπειρος, η πανάρχαιη αυτή Ελληνική γη, βρίσκεται σήμερα στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορικής της πορείας. Γιατί, τότε, το 1914, όταν εκήρυξε (και άρχισε) τον Αυτονομιακό της Αγώνα είχε τον εχθρό απέναντί της : Την Αυστροουγγαρία και την Ιταλία, δηλαδή τις λεγόμενες "Μεγάλες Δυνάμεις" εκείνης της εποχής, και, βέβαια και το πλασματικό κρατίδιο της Αλβανίας, δημιούργημα των μηχανορράφων των ταραγμένων εκείνων καιρών. Βέβαια, οι Βορειοηπειρώτες, με την βοήθεια του Θεού και των εθελοντών, που έσπευσαν να συνδράμουν τον ηρωϊκό εκείνο αγώνα, κατετρόπωσαν τους Αλβανούς εθνικιστές και ανεκήρυξαν την Κυβέρνηση της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου, τον Φεβρουάριο του 1914. Τρεις μήνες δε αργότερα - στις 17 Μαΐου 1914 - επέτυχαν την υπογραφή του "Πρωτοκόλλου της Κερκύρας" εκ μέρους όχι μόνο των "Μεγάλων Δυνάμεων", αλλά και της ίδιας της Αλβανίας. Γι' αυτό, πολύ σωστά, τόσον ο Αυτονομιακός Αγώνας, όσον και το "Πρωτόκολλον της Κερκύρας", θεωρήθηκαν θρίαμβος της εθνικής ενότητος και ομοψυχίας του Ελληνισμού.

-Β-

Είπαμε ότι τότε, το 1914, οι Βορειοηπειρώτες είχαν απέναντί τους τις "Μεγάλες Δυνάμεις" και τους Αλβανούς. Τώρα, όμως ; Τώρα, δυστυχώς, οι Βορειοηπειρώτες έχουν εχθρούς τους ... Βορειοηπειρώτες ! Γιατί, εδώ και καιρό, υποβόσκει ένας σοβαρός διχασμός στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητος της Βορείου Ηπείρου. Σ' αυτόν συνετέλεσαν προσωπικές αντιπάθειες, ξεσυνέριες, φιλοδοξίες και εγωϊσμοί μερικών ηγετικών παραγόντων. Πέρα δε από αυτά, είναι γνωστό ότι σ' αυτόν τον διχασμό συνέβαλαν και πολιτικά κόμματα της Ελλάδος, τα οποία στα πρόσωπα των Βορειοηπειρωτών έβλεπαν "κουκιά", ψήφους, δηλαδή, για την κατάκτηση της πολυπόθητης εξουσίας. Η Ελλάδα - η "Μητέρα Πατρίδα" - δεν είχε μέχρι τώρα χαράξει εθνική πολιτική, σταθερή και αταλάντευτη, για το Βορειοηπειρωτικό, αλλά πορευόταν αποσπασματικά και κάτω από την πίεση των εκάστοτε - δυσμενών , ως επί το πλείστον - περιστάσεων. Πολύ δε φοβούμεθα ότι και τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της.

-Γ-

Μέσα, λοιπόν, σ' αυτό το οπωσδήποτε ζοφερό σκηνικό, έρχεται το θέμα της απογραφής στην γειτονική χώρα. Ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο για την εθνική μας Μειονότητα. Γιατί οι μεν Αλβανοί θέλουν, έτσι η αλλοιώς, να καθηλώσουν τον Ελληνισμό στις 58.000, όπως υποστήριζε ο αλήστου μνήμης Ενβέρ Χότζα. Κι' ενώ στον χώρο της Βορείου Ηπείρου, μετά την ομαδική φυγή των κατοίκων της από το 1991 και μετά, έχει μείνει μικρός αριθμός Βορειοηπειρωτών, οι εν Ελλάδι καταφυγόντες και εγκατασταθέντες Βορειοηπειρώτες δεν φαίνονται πρόθυμοι να μεταβούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για την απογραφή. Από το άλλο, πάλι, μέρος, έχουμε τους Ελληνοβλάχους (σε σημαντκό αριθμό), οι οποίοι, όμως, όντας απομονωμένοι είναι άγνωστο αν θα δηλώσουν Έλληνες η απλώς "Βλάχοι", όπως επιδιώκουν και μεθοδεύουν οι Αλβανοί. Κι' όλα αυτά, μέσα στο κλίμα της διχόνοιας και της διασπάσεως της ηγεσίας των Βορειοηπειρωτών.

-Δ-

Η Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, με αφορμή τον Αυτονομιακό Αγώνα και την υπογραφή του "Πρωτοκόλλου της Κερκύρας", το 1914, οργανώνει και εφέτος εκδηλώσεις για το εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου. Εφέτος, μάλιστα, θα είναι αφιερωμένες στην ανάγκη της εθνικής ενότητος και ομοψυχίας των Βορειοηπειρωτών.

Έτσι : α) το Σάββατο, 21 Μαΐου 2011, το απόγευμα, θα τελεσθή εσπερινός και μνημόσυνο για τον αοίδιμο Ιεράρχη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ, στον εν Κονίτση Ι. Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

β) Την Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, το πρωϊ, θα τελεσθή αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ηρωϊκό Δελβινάκι, με την καθιερωμένη ομιλία και την ειρηνική πορεία προς το Ηρώον της κωμοπόλεως.

Η παρουσία όλων είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Για να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα προς τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς και προς τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της Ελλάδος : ότι "η ισχύς εν τη ενώσει".

Καλή συνάντηση στις 22 Μαΐου 2011, στο Δελβινάκι.

Ο Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος μαζί σας.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Πηγή: http://www.sfeva.gr/28AA880C.el.aspx

Και από: http://aktines.blogspot.com/2011/05/blog-post_863.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel