Logo
Print this page

Το Φανάρι εξετάζει την έκκλητο προσφυγή του πρώην Αττικής, του Νίκου Παπαχρήστου,

Το Φανάρι εξετάζει

την έκκλητο προσφυγή

του πρώην Αττικής

του Νίκου Παπαχρήστου

Στην Κανονική Επιτροπή παρέπεμψε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον φάκελο της υπόθεσης του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και τα μέλη της μητροπολίτες, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σασίμων Γεννάδιος καθώς επίσης και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης θα εξετάσουν την έκκλητο προσφυγή του πρώην μητροπολίτη, σε συνεδρίαση τους, τον Νοέμβριο. Μάλιστα, φέρονται να ζήτησαν την συνδρομή δύο διακεκριμένων Καθηγητών Πανεπιστημίου για να διαμορφώσουν από κοινού την  εισήγησή τους προς την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου.

Πρόκειται για τους κ. Χαράλαμπο Παπαστάθη, ομότιμο Καθηγητή Κανονικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Βλάση Φειδά, ομότιμο Καθηγητή στον τομέα εκκλησιαστικής ιστορίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Τα μέλη της Επιτροπής σε συνεργασία με τους δύο Καθηγητές θα εξετάσουν τον φάκελο της υπόθεσης ενώ αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο επίμαχο ζήτημα της Κανονικότητας ή όχι, της επιβληθείσας ποινής Καθαίρεσης στον κ. Παντελεήμονα από το πρωτοβάθμιο δι' Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεπεία -κατά το εκκλησιαστικό δικαστήριο- της αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως του από τα πολιτικά δικαστήρια.

Πάντως κύκλοι του Οικουμενικού Θρόνου υπενθυμίζουν πως ο κ. Παντελεήμονας «δεν δικάσθηκε, για τις όποιες κατηγορίες τον βαρύνουν, από εκκλησιαστικό δικαστήριο» και επισημαίνουν πως για εκκλησιαστικά ζητήματα «οι Ιεροί Κανόνες υπερισχύουν των κανόνων οποιασδήποτε κοσμικής εξουσίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιβάλλονται πνευματικές ποινές βάσει κοσμικών διατάξεων και αποφάσεων».

«Όταν την προηγούμενη φορά, ο κ. Παντελεήμονας έκανε έκκλητο προσφυγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος να τον δικάσει σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ιερών Κανόνων και αν μετά ταύτα κρινόταν απαραίτητο θα εξέταζε το αίτημα του. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν δικάσθηκε από Εκκλησιαστικό Δικαστήριο και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν λόγοι μεταβολής της αρχικής θέσης του Οικουμενικού Θρόνου. Δηλαδή δεν μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να ασχοληθεί με μια υπόθεση που δεν έχει κριθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό όπως επίσης δεν μπορεί ένας άνθρωπος να καταδικασθεί αν δεν δικασθεί» υποστηρίζει, μιλώντας στο Amen.gr,  Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι καθηγητές

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαστάθης, εξαιρετικά έμπειρος καθηγητής, πολλές φορές με τις επιστημονικές τοποθετήσεις του πάνω σε ζητήματα Κανονικού Δικαίου έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση δύσκολων εκκλησιαστικών καταστάσεων. Για παράδειγμα ήταν καθοριστικής σημασίας η γνωμάτευσή του για την Κανονικότητα της απόφασης της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας όταν, το 2005, κήρυξε έκπτωτο του Θρόνου, τον κ.Ειρηναίο.

Από την πλευρά του ο κ. Φειδάς, Άρχων Οφφικίαλος του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγητής στο Πατριαρχικό Κέντρο του Σαμπεζί διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο του οποίου είναι σύμβουλος. Μάλιστα η παρουσία του έχει ιδιαίτερη αξία αφού θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και σύνταξη του  σημερινού Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον οποίο γίνεται αναφορά στη διάταξη του νόμου περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων όπου προβλέπεται και η διαδικασία της καθαίρεσης Αρχιερέα ύστερα από αμετάκλητη καταδίκη του.

 πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=545

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR