Ζωηφόρος

Οι πενηντάρηδες σώζουν την τιμή της Ιεραρχίας, της Μαρίας Αντωνιάδου,

Οι πενηντάρηδες σώζουν

την τιμή της Ιεραρχίας

της Μαρίας Αντωνιάδου

από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»| Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Οι μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ πρωτοστατούν στην προσπάθεια ανατροπής του άσχημου κλίματος στους κόλπους της Εκκλησίας

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου η Ιερά Σύνοδος που στήριξε τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα είναι τώρα υποχρεωμένη να τον καθαιρέσει

         Oριακές ισορροπίες διαμορφώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τρεις ημέρες μόνον μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία οδηγείται σε καθαίρεση ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων, ο οποίος μία εβδομάδα νωρίτερα είχε απαλλαγεί των κατηγοριών από την Ιερά Σύνοδο. Στην Ιεραρχία έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται νέες τάσεις. Οι πενηντάρηδες αποφάσισαν να λάβουν τη σκυτάλη της αποκατάστασης της εικόνας της Ιεραρχίας, η οποία τραυματίστηκε για μία ακόμη φορά στα μάτια της κοινωνίας από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και την αυτοαναίρεσή της, στην οποία υποχρεούται να προχωρήσει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Είναι φοβερό να επαληθεύεται η βαριά ενοχή ενός συνεπισκόπου μας» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος. «Ποιος» διερωτάται ο κ. Νικόλαος «δεν θα ήθελε να αποδειχθεί η αθωότητα του σεβασμιοτάτου;Ποιος δεν θα ήθελε να αποφύγει την καθαίρεσή του;Δυστυχώς,από εδώ και μπρος είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχουν άλλες κρίσεις. Υπάρχει η εκκλησιαστική επιβεβαίωση της ενοχής από το αρμόδιο εκκλησιαστικό δικαστήριο,δηλαδή τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο,και η απόφαση της καθαίρεσης.Οι ίδιοι οι αρχιερείς που προσπάθησαν να του συμπαρασταθούν υποχρεώνονται να επικυρώσουν την καθαίρεσή του.Ισως για τους Συνοδικούς το μαρτύριο να είναι μεγαλύτερο από ό,τι για τον ίδιο.Ισως καλό θα ήταν αμέσως μετά να συνέλθει η Ιεραρχία προκειμένου να μας βοηθήσει να συνέλθουμε όλοι μας από τον σκανδαλισμό της λογικής και της πνευματικής αξιοπρέπειας.Είναι ανάγκη να βγούμε αφυπνισμένοι και με δυναμική αυτογνωσία από αυτόν τον πειρασμό. Για να επιστρέψει η Εκκλησία στην καρδιά του λαού πρέπει να του την προσφέρουμε ειλικρινή να δει τα λάθη της,τολμηρή να τα ομολογήσει και αποφασισμένη να επαληθεύει με τη ζωή της αυτό που διδάσκει.Εχω πολλή ελπίδα για αυτό μέσα μου». Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει διαρκείς συσκέψεις στην προσπάθειά του να προλάβει τις εξελίξεις και οι συνεργάτες του δείχνουν να ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί.

Δύο μητροπολίτες που εξελέγησαν επί Αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου, οι Μεσογαίας κ. Νικόλαος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ, είναι οι αρχιερείς που φαίνεται να ηγούνται αυτή τη στιγμή στην προσπάθεια για την ανατροπή του κλίματος που δημιουργείται από την καθαίρεση του κ. Παντελεήμονος και την απόφαση απαλλαγής του από την Ιερά Σύνοδο. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ήταν ο πρώτος που δήλωσε την άμεση αντίδρασή του και υπέβαλε διαμαρτυρόμενος την παραίτησή του από τη θέση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής την οποία είχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η περιπέτεια του κ. Παντελεήμονος.

Ο κ. Νικόλαος αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, όμως στην υπόθεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής είχε εξαρχής αποφασίσει να γνωστοποιήσει με υπευθυνότητα τη θέση του. Επί τέσσερα χρόνια, όσο καιρό διαρκεί η τοποτηρητεία του στη Μητρόπολη Αττικής, όπως λένε κληρικοί του περιβάλλοντός του, έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου. Συχνά χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες και ισχυρές διασυνδέσεις στην Ιεραρχία του κ. Παντελεήμονος και να εξαναγκαστεί να προειδοποιήσει το σώμα της 12μελούς Ιεράς Συνόδου ότι θα παραιτηθεί αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπουν οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας και οι νόμοι του κράτους.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ είναι ο δεύτερος της Ιεραρχίας που βγήκε να καταγγείλει τη στάση της Ιεράς Συνόδου. Ο 53χρονος ιεράρχης πήρε τη σκυτάλη της αντίδρασης από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και την υλοποίησε με ένα κείμενο το οποίο σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο συνέταξε και απέστειλε σε όλους τους αρχιερείς συγκεντρώνοντας υπογραφές διαμαρτυρίας.

Εκτός από τους κκ. Νικόλαο και Σεραφείμ, κοντά στις εξελίξεις βρίσκονται και οι έτεροι πενηντάρηδες μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Σύρου κ. Δωρόθεος. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ήταν μεταξύ των 23 ιεραρχών που υπέγραψαν το κείμενο των μητροπολιτών Πειραιώς και Ναυπάκτου, και δεν έκρυψε την αντίδρασή του στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Αποφεύγει όμως μέχρι στιγμής να μπει ανοιχτά στη μάχη που ξέσπασε στην Ιεραρχία καθώς ήταν ένας από τους διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου και έχει καλές σχέσεις με τον κ. Ιερώνυμο. Αντιθέτως ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος περιμένει να εκφράσει τις θέσεις του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως λένε συνεργάτες του, έχει επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο στήριξε και στηρίζει, και θα μιλήσει για όλα τα ζητήματα που προκαλούνται από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου στην Ιεραρχία.

Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ Από την πρώτη ώρα που έγινε γνωστή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την απαλλαγή του κ. Παντελεήμονος πολλοί στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τού επισήμαναν τους κινδύνους που υπάρχουν εν όψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου. Το ζήτημα που προβληματίζει τους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Σύνοδο είναι τώρα η επιλογή των καθηγητών που θα προσληφθούν ως εμπειρογνώμονες από την Ιερά Σύνοδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την απόφασή της, από τη στιγμή που τίθεται εκ του νόμου το θέμα της καθαίρεσης του πρώην Αττικής. Αρχιερείς προβλέπουν ότι υπάρχει η πιθανότητα η Αρχιεπισκοπή να προσλάβει καθηγητές οι οποίοι κατά το παρελθόν συνεργάστηκαν με τον κ. Παντελεήμονα. Ακόμη, ερωτήματα προκαλεί η στάση που θα τηρήσει η νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, καθώς εκεί υπηρετεί συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου ο οποίος προτού προσληφθεί στη Μονή Πετράκη είχε επαγγελματικές σχέσεις με τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel