Logo
Print this page

Ειρωνικές(;) ευχές Βαρθολομαίου προς Ιερώνυμο,

Ειρωνικές(;) ευχές Βαρθολομαίου

προς Ιερώνυμο

του Αιμίλιου Πολυγένη

Αλγεινή εντύπωση και πολλές αλυσιδωτές απορίες προκάλεσαν σε μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, οι από τη Σμύρνη σημερινές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς την "αδελφή και θυγατέρα Εκκλησία της Ελλάδος" για "άνωθεν φωτισμό" στις επικείμενες εκλογές Αρχιερέων της καθ' Ελλάδα Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Και αυτό γιατί ήταν ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που εμπόδισε την εύρυθμη λειτουργία του συνοδικού συστήματος της Συνόδου της Ελλαδικής Ιεραρχίας, δεσμεύοντας τις αποφάσεις του Μακαριωτάτου Προέδρου της για ένα ζήτημα ήδη τελεσίδικο από πλευράς Ελλαδικής Εκκλησίας.

Και αναρωτιέται ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης, κληρικός τε και λαϊκός: Αξίζει η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος, Αυτή που σε στιγμές δοκιμασίας και θλίψης - για το όντως μαρτυρικό Φανάρι - σφουγγίζει το δάκρυ του, μια τέτοια ειρωνική και, δυστυχώς, ελάχιστα πατρική συμπεριφορά;

Αξίζει να περιπαίζεται και να διαπομπεύεται μια Αδελφή Εκκλησία ενός δοκιμαζόμενου πλην τίμιου και φιλοθέου λαού;

Όταν σπάσεις το δεκανίκι σου, μοίρα σου είναι να κουτσαίνεις... Ελπίζουμε να μην επαληθευθούμε!

Μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδος, σχολιάζοντας στη «Romfea.gr», τις ευχές του κ. Βαρθολομαίου, τόνισε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τι εννοεί όταν λέει να γίνουν οι καλύτερες επιλογές, δεν υπάρχει το Άγιο Πνεύμα; Ο Πατριάρχης πριν λίγο καιρό είχε δημιουργήσει μείζον θέμα, εξ΄ αφορμής του πρώην μητροπολίτη Αττικής και τότε ζητούσε να μην γίνουν εκλογές στις δύο νέες Μητροπόλεις (Κηφισίας  - Ιλίου), πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του εκκλήτου. Τότε κάποιοι λέγανε ότι εμείς θα παρακάμψουμε το Πατριαρχείο, τώρα τη άλλαξε ξαφνικά, που είναι εκείνοι που φωνάζανε υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου;».

Κλείνοντας, ο δυναμικός ιεράρχης, τόνισε: «Τι άλλαξε από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, εκτός από το να πάει στο Φανάρι και να γυρίσει πάλι πίσω ο φάκελος του πρώην Μητροπολίτη Αττικής. Να ξέρετε, ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα!»

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγο καιρό εξήγησε στο Φανάρι ότι δεν ενδιαφέρεται να υποστηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά να γίνουν αδέσμευτες εκλογές.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι αν και άτομα προσκείμενα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους τελευταίους μήνες έκαναν ανώφελες προσπάθειες να δημιουργήσουν τεχνητές παρεξηγήσεις ανάμεσα στις δύο εκκλησίες, δυστυχώς γι΄ αυτούς η «Romfea.gr» δικαιώνεται!

πηγή: http://www.romfea.gr/component/content/article/13/4925

***

Η αποκλειστική δήλωση του Αρχιγραμματέα του Οικουμ. Πατριαρχείου

στις 12 Φεβρουάριου 2010 στη "Romfea.gr"

Στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», μίλησε αποκλειστικά σήμερα ο Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης.

Ο Άγιος Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε στην σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ξεκαθαρίζοντας τις άριστες σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιμ. Ελπιδοφόρος τόνισε: «Η σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε καμία περίπτωση δεν πλήττει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, εφόσον μάλιστα η απόφαση αυτή με τόση σαφήνεια επαναβεβαιώνει τον σεβασμό των προνομίων του Πατριαρχείου».

Τέλος, ο Αρχιγραμματέας Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η διαφοροποίηση στο θέμα της δυνατότητας η μη δευτεροβάθμιας εκδικάσεως της υποθέσεως του τέως Αττικής, οφείλεται στο γεγονός ότι το μεν Πατριαρχείο μας, κρίνει τα πράγματα αυστηρά επί τη βάσει των ιερών κανόνων, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεούται να κινείται στο πλαίσιο του καθεστώτος της Νόμω κρατούσης πολιτείας, υπό το οποίο διέπεται».

πηγή: http://www.romfea.gr/component/content/article/

***

Ευχές Βαρθολομαίου για Αρχιερατικές εκλογές και τηλεφώνημα με τον Ιερώνυμο

του Νικολάου Μαγγίνα

Την ευχή να γίνουν οι καλύτερες επιλογές κατά τις Αρχιερατικές εκλογές που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του μετά τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον προσκάλεσε τον Ιούνιο στην Καππαδοκία.

«Ευχόμαστε στον Άγιο Περγάμου τα χρόνια πολλά που γιόρταζε χθες καθώς και στον Άγιο Ζακύνθου ο οποίος επιστρέφει απόψε εις τας Αθήνας για να λάβει μέρος εις τα εργασίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το αρχόμενο διήμερο. Ευχόμεθα τον άνωθεν φωτισμό και καθώς έχουν να εκλέξουν και πέντε νέους αρχιερείς  ευχόμεθα να σας φωτίσει το Άγιο Πνεύμα να κάμετε τας καλυτέρας επιλογάς, αξιοκρατικώς διά τον καλόν της αδελφής και θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ακολούθως, μετά τη θεία λειτουργία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο κατά την οποία του απηύθυνε πρόσκληση να μεταβούν μαζί και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στην Καππαδοκία, από τις 26 έως 28 Ιουνίου, προκειμένου να συλλειτουργήσουν.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2331

***

Τρεις επαρχιούχους και δύο βοηθούς επισκόπους εκλέγει σήμερα η Ιεραρχία

του Νίκου Παπαχρήστου

Τρείς νέους επαρχιούχους Μητροπολίτες και δύο βοηθούς Επισκόπους θα εκλέξει σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα θα πληρωθούν η χηρεύουσα Μητρόπολη Λαγκαδά καθώς και οι νεοσύστατες Κηφισίας και Ιλίου που προέκυψαν από τη διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αττικής.

Για την Μητρόπολη Λαγκαδά η υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Χρυσοστόμου, πρωτοσυγκέλου της Μητροπόλεως Βεροίας φαίνεται πλέον να κερδίζει έδαφος έναντι αυτής του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τασσία, Πρωτοσυγκέλου της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος καίτοι έχει την στήριξη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου και εκτιμάται από αρκετούς Ιεράρχες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν στηρίχθηκε μέχρι σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ.Ιερώνυμος σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του με Μητροπολίτες ζήτησε να στηριχθεί ο λόγιος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο οποίος άλλωστε έχει και την υποστήριξη του Βεροίας Παντελεήμονα.

Στην Μητρόπολη Ιλίου το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει. Τις τελευταίες ημέρες η υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Δικαιάκου ανέκτησε τη δυναμική που είχε πριν μερικούς μήνες και η εκλογή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Ο χαμηλών τόνων κληρικός είναι πνευματικό παιδί του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και υπηρετεί στη θέση του διευθυντή του ιδιαιτέρου Αρχιεπισκοπικού γραφείου. Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος στηρίζει την υποψηφιότητα του πρωτοσυγκέλου της Μητροπόλεως Κηφισίας και προηγουμένως της Μητροπόλεως Αττικής, Αρχιμανδρίτου Ιεροθέου Καλογεροπούλου. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Νικόλαος δεν κατάφερε μέχρι τώρα να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη Ιεραρχών για την συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Στην Μητρόπολη Κηφισίας η υποψηφιότητα του Αρχιγραμματέα  της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Μυσιακούλη, τυγχάνει της αποδοχής της πλειονοψηφίας της Ιεραρχίας. Ο εργατικός, σεμνός και διακριτικός κληρικός που υπηρέτησε από την θέση αυτή με συνέπεια τον σημερινό πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο καθώς και τον μακαριστό προκάτοχό του, Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, συγκεντρώνει την υποστήριξη Μητροπολιτών από όλες τις τάσεις της Ιεραρχίας. 

Η Ιεραρχία θα εκλέξει και δύο βοηθούς επισκόπους του Αρχιεπισκόπου. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Χρυσικός, ο οποίος είναι ηγούμενος Μοναστηριού της Μητροπόλεως Θηβών και υπήρξε πνευματικός του Αρχιεπισκόπου καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Σιφναίος, Ζακυνθινής καταγωγής ο οποίος υπηρετεί ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Καισαριανής. Υπενθυμίζεται ότι ο π. Διονύσιος εκτιμάται από πολλούς Ιεράρχες και ιδιαιτέρως από τον συμπατριώτη του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές τότε θα πρόκειται για μια σημαντική προσωπική επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου ο οποίος θα έχει καταφέρει να εκλεγούν όλοι οι υποψήφιοι που στήριξε.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2332

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR