Ζωηφόρος

Σχόλια για την απόρριψη από το ΔΣΔ της έφεσης του Παντελεήμονα,

Σχόλια για την απόρριψη από το ΔΣΔ

της έφεσης του Παντελεήμονα

***

 Kαι τώρα τι;

του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

 θεολόγου

H χθεσινή απόρριψη της έφεσης του τέως μητροπολίτου Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη από το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο επικαλέστηκε την κοσμική νομοθεσία αντί των Ιερών Κανόνων, προκαλεί εύλογες απορίες για την σκοπιμότητά της, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον τέως Μητροπολίτη και νυν μοναχό να εμφανίζεται από εκκλησιαστικής απόψεως… αθώος!

Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης δεν καταδικάστηκε ούτε χθες από την Εκκλησία της Ελλάδος για κανένα από τα παραπτώματα που είχε κατηγορηθεί. Η Σύνοδος, πριν μερικούς μήνες υποχρεώθηκε να τον καθαιρέσει ένεκα του περίφημου νόμου της Πολιτείας και μόνον. Συρόμενη από μια εισαγγελική εντολή λες και είναι μια κοινή δημόσια υπηρεσία. Εγκαταλείποντας το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαχειρίζεται τα του οίκου της, να αποφασίζει για τα στελέχη της που παραβιάζουν τους Ιερούς Κανόνες, στους οποίους στηρίζεται η ύπαρξή της ως Θεοϊδρυτου οργανισμού. Έτσι ο τέως Αττικής έγινε ο πρώτος Μητροπολίτης στη νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία που καθαιρέθηκε χωρίς να έχει καταδικαστεί από εκκλησιαστικό δικαστήριο. Οι ιεροί κανόνες σ' αυτόν ...απέδρασαν ολοταχώς!  Ο νόμος του κράτους υπερίσχυσε ...κατά κράτος!

Συνακόλουθα δεν μπορώ να καταλάβω το σενάριο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το να προτρέπει την Ελλαδική Εκκλησία να τον δικάσει σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες ή με το να θέλει να εξετάσει την έκκλητο προσφυγή του τ. Αττικής, επιδιώκει την αποκατάστασή του. Από που συμπεραίνεται αυτό; Εξ' όσων θυμούμαι ο τέως Αττικής ουδέποτε στη διάρκεια της αρχιερωσύνης του είχε ιδιαίτερες σχέσεις με το Φανάρι, μάλλον το αντίθετο, σχέσεις απόστασης και επιφυλακτικότητος είχε στην καλύτερη των περιπτώσεων.  Άρα, με το να θέλει το Πατριαρχείο να εκδικασθεί η πολύκροτη «υπόθεσή Μπεζενίτη» συνάγεται ότι επιθυμεί και τη δικαίωσή του; Γιατί; Και για ποιο λόγο να επιχειρήσει κάτι τέτοιο την στιγμή που την «αθωότητα» του φρόντισε να διατρανώσει τουλάχιστον τρεις φορές η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Ιεράρχες της, θέτοντας τους φακέλους των υποθέσεων του κ. Παντελεήμονα στο Αρχείο.

Παραλλήλως είδα, από χθες μέχρι σήμερα, μια ξαφνική συμπάθεια Μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τον πρ. Αττικής Νικόδημο Γκατζιρούλη. Ο ένας τον αναδημοσιεύει, ο έτερος θεωρεί πως “φτάνει πια” δεν πάει άλλο η ακοινωνησία του πρ. Αττικής.

Και σκέπτομαι: Γιατί τελικά δεν έγινε στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου, όπως ήταν γραμμένη στην ημερήσια διάταξη, η εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου για την άρση της ακοινωνησίας του κ. Νικοδήμου; Τι τελικώς συνέβη και εκεί που κάποιοι ψιθύριζαν για αποκατάστασή του – έστω με κάποιο τρόπο -ούτε η ακοινωνησία ήρθη, αλλά και στη διχοτόμηση της Μητροπόλεως προχωρήσαμε οπότε δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να δει ο πρ. Αττικής “Θεού πρόσωπο”;

Τώρα, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος; Αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν εξετάσει άμεσα την έκκλητο προσφυγή Παντελεήμονα, που όπως δήλωσε θα κάνει οπωσδήποτε, η Μητρόπολις Αττικής θα παραμείνει διχοτομημένη και απλήρωτη; Ο ορίζοντας των εκλογών είναι μακριά; Έως πότε άραγε;

Από τους παραπάνω προβληματισμούς γίνεται φανερό, νομίζω, ότι το πρόβλημα για την Αττική δεν είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως τεχνηέντως πολλοί θέλουν να εμφανίζουν, αλλά μια σειρά από χρόνια προβλήματα και λάθος χειρισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, που οφείλονται μάλλον στην ατολμία της να λύσει τον γόρδιο δεσμό της “πάλαι ποτέ ...διαλαμψάσης” Μητροπόλεως Αττικής.

Πάντως δεν θα ήθελα να σκέπτομαι το σενάριο: πρ. Αττικής Νικόδημος, τ. Αττικής Παντελεήμων και δύο νέοι Μητροπολίτες στη σκιά τους! Φοβούμαι ότι οι νέοι το πρώτο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν θα είναι “τα πυρά” των πρώην που δεν θα ησυχάσουν, καθώς φαίνεται, και μόνο ποιμαντική δεν θα μπορούν να ασκήσουν ακωλύτως.

Ακόμα κι αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο απορρίψει την έκκλητο προσφυγή Μπεζενίτη, φοβούμαι πως η κατάσταση στην Αττική δεν θα ομαλοποιηθεί εύκολα. Για να γίνει αυτό χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, που ίσως έχουν και ρίσκο, τις οποίες δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ικανή να πάρει η Ελλαδική Εκκλησία. Αυτό άλλωστε μας έδειξε από την επίμονη και διαχρονική απροθυμία της να δικάσει εκκλησιαστικώς τον κ.Παντελεήμονα…

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1789

***

Ο Μπεζενίτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Γενική είναι η πεποίθηση ότι η απόρριψη της έφεσης του Μοναχού Παντελέημονα Μπεζενίτη έβαλε το Πατριαρχείο κυριολεκτικά στη γωνία. Το έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ;

Αν δικαιώσει τον Μπεζενίτη, με το έκκλητο που θα υποβάλει, θα ξεσηκωθεί εναντίον του το Πανελλήνιο και θα έρθει σε κατάφωρη αντίθεση με τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και τις αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης.

ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ;

Αν πάλιν απορρίψει το έκκλητο του Μπεζενίτη και συμφωνήσει ότι είναι έκνομη και εκπρόθεσμη η υποβολή έφεσης, όπως απεφάνθη το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδας, το Πατριαρχείο και πάλιν θα μείνει εκτεθειμένο. Θα γίνει σε όλους σαφές ότι προώθησε μια διαδικασία για να διασφαλίσει το έκκλητο σε βάρος της αλήθειας, της δικαιοσύνης, του Αυτοκεφάλου και της ενότητας των δύο Εκκλησιών.

ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ

Είναι φυσικά ενδεχόμενο το Πατριαρχείο να εκπλήξει τους πάντες. Ισως επιστρατεύσει κάποια άλλη απροσδόκητη μη κατά Θεόν “φαναριώτικη” τακτική. Η μακρά δουλεία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της δίδαξε πολλούς “φαναριώτικους” τρόπους επιβίωσης κάτω από δύσκολες καταστάσεις.

Η ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Αυτό που δεν έχει επισημανθεί είναι ότι για το Πατριαρχείο υπάρχει ανοιχτή και η κατά Θεόν στάση η οποία μπορεί να το δικαιώσει στα μάτια των ανθρώπων και προ παντός στα μάτια του Θεού. Αν την ακολουθήσει, όχι μόνον θα βγάλει το Πατριαρχείο από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα, αλλά θα εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους τους επικριτές του.

Ποια είναι αυτή η στάση που θα δικαιώσει πλήρως το Πατριαρχείο ότι ενδιαφέρεται για την εμπέδωση της κανονικής τάξεως, της δικαιοσύνης και της αλήθειας και θα βεβαιώσει όλους ότι δεν υπηρετεί ύποπτες σκοπιμότητες όπως πλείστοι το κατηγορούν τώρα;

ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

Ας δεχθεί το έκκλητο του Μπεζενίτη και ας δικάσει τον καθηρημένο κληρικό επί της ουσίας. Τα εκκλησιαστικά παραπτώματα είναι, ως γνωστόν, απαράγραπτα. Οι διαβόητες κασέττες εναντίον το Μπεζενίτη είναι ή μπορούν να τεθούν στη διάθεση του Πατριαρχείου. Δεν υπήρξε μόνον μοιχεπιβάτης αλλά μετήλθε και το μεταθετό για να εγκατασταθεί στην Αττική. Παράλληλα έχει καταδικαστεί από τα Ελληνικά δικαστήρια για ποινικά αδικήματα για τα οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης.

Ας δεχθεί, λοιπόν, το Πατριαρχείο την προσφυγή του καθαιρεμένου κληρικού. Ας κάνει αναψηλάφηση ολόκληρου του φάκελλου Μπεζενίτη. Ας μην τον επιστρέψει “πάλλευκο στην Εκκλησία και στην κοινωνία”, όπως έκανε ο αείμνηστος Χριστόδουλος για τον Κουμαριανό. Ας τον καθαιρέσει για όλα τα εκκλησιαστικά εγκλήματα για τα οποία θα αποδειχθεί ένοχος.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Παράλληλα (καλύτερα ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ) ας υποδείξει την ανάγκη στην Εκκλησία της Ελλάδος να άρει το αντικανονικό επιτίμιο της ακοινωνησίας που επέβαλε παρά πάσαν έννοια ηθικής και δικαίου στον Κανονικό Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο και την άμεση ανάγκη να αποκατασταθεί στο θρόνο του.

ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΠΟΡΕΙΑ

Αν το Πατριαρχείο καθαιρέσει βάσει των ιερών κανόνων τον Μπεζενίτη και αν υποδείξει την ανάγκη επανόδου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου στο Θρόνο του το Πατριαρχείο θα αποκτήσει τεράστιο κύρος στη συνείδηση των πιστών. Θα αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται τους κανόνες και την αλήθεια της Εκκλησίας. Θα κλείσει τα στόματα όλων όσων τώρα το κατηγορούν ότι άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος για να εκδικάσει την υπόθεση Μπεζενίτη σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο για να εξυπηρετήσει ύποπτες σκοπιμότητες: Για να κατοχυρώσει το προνόμιο του έκκλητου υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή για να αποκαταστήσει τον Μπεζενίτη, επειδή χρηματίστηκε ή επειδή εκβιάζεται, ή επειδή θέλει να καταργήσει στην πράξη το Αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΞΑΡΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ

Θα ακολουθήσει, όμως, το Πατριαρχείο την κατά Θεόν πορεία που θα το εξυψώσει μέχρι τα άστρα του ουρανού στη συνείδηση των πιστών ή θα ενεργήσει με μικροψυχία που θα το καταποντίσει στα τάρταρα της εκκλησιαστικής συνείδησης;

Από τον ίδιο τον Οικουμενικό Θρόνο εξαρτάται! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ!

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2010/03/blog-post_1430.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel