Ζωηφόρος

Τα ποντιακά είναι ξένη γλώσσα,

Τα ποντιακά είναι ξένη γλώσσα

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Αναστασιάδης, στην εισήγησή του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τους..

 Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση και Επικρατείας – Παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χ. Παμπούκη με θέμα «Τα Ποντιακά, Αρβανίτικα και Βλάχικα είναι ξένες γλώσσες σύμφωνα με το opengov.gr», μεταξύ άλλων είπε:

«Κ. Πρόεδρε, κ. Συνάδελφοι, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα βρισκόμουνα στην θέση, εγώ που μιλάω και καταλαβαίνω τα ποντιακά άπταιστα να αμφισβητείται η Ελληνικότητά μου.

Ότι στην Ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού τα Ποντιακά, τα Αρβανίτικα και τα Βλάχικα θεωρούνται ξένες γλώσσες.

Ούτε με καλύπτει το γεγονός ότι έχουν ευθύνη οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος έχει την ευθύνη.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν ζουν στην Ελλάδα; Δεν άκουσαν ποτέ για την γενοκτονία, για ομιλίες, χορούς και τραγούδια;

Είναι προσβολή εναντίων των ποντίων και οφείλει η κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο να δώσει εξηγήσεις.

Είναι σοβαρότατο θέμα η κυβέρνηση της χώρας μας , να θεωρεί την παλιότερη διάλεκτο της πλησιέστερης προς την Αρχαία Ελληνική ομιλούμενης σήμερα γλώσσας , ως ξένη γλώσσα.

Η Ποντιακή διάλεκτος είναι η μοναδική που στις ημέρες μας έχει διασωθεί ως ομιλούμενη για πάνω από 100 χρόνια σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου κατέφυγαν οι Πόντιοι μετά το διωγμό, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Εξακολουθεί να μιλιέται ακόμη και σε τρεις περιοχές στον Πόντο από ελληνόφωνους μουσουλμάνους.

Επίσης μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο οι πρώτοι Έλληνες άποικοι, από τις αρχές του 8ου αιώνα.

Δεν γνώριζαν οι ανιστόρητοι, οι αδαείς συνεργάτες του Πρωθυπουργού όλα αυτά; Εκτός και αν υπάρχει άλλη σκοπιμότητα, δεν εξηγείται αλλιώς.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια ο Ομέρ Ασάν, νέος Τούρκος εθνολόγος, εξέδωσε το βιβλίο του που μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ελληνικά «Ο πολιτισμός του Πόντου», το οποίο παρουσιάστηκε ,από τον ομότιμο σήμερα καθηγητή της Γλωσσολογίας της Οξφόρδης κ. Πίτερ Μάκριτζ

Αυτή τη γλώσσα η Ελληνική κυβέρνηση την παρουσιάζει σαν ξένη γλώσσα. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Στην δευτερολογία του τελειώνοντας, ο πόντιας καταγωγής Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων είπε:

«Ένα τέτοιο θέμα δεν εξυπηρετεί καμμία αντιπολιτευτική διάθεση. Ήρθε το θέμα μετά από την μη πειστική απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση συναδέλφου, αλλιώς δεν θα φτάναμε εδώ.

Αντιπολιτευτικά κανείς δεν κερδίζει από αυτά τα θέματα. Θέλαμε να προλάβουμε για να μην συμβούν και άλλα στο μέλλον.

Ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού που έκανε αυτό το λάθος, πρέπει να αποπεμφθεί. Δεν πείθομαι ότι είναι λάθος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας άνθρωπος που πήγε σχολείο και ζει στην χώρα αυτή δεν γνωρίζει για την σημασία της ποντιακής γλώσσας. Η υπεραπλούστευση του θέματος δεν με βρίσκει σύμφωνο»

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2011/07/blog-post_774.html

***

Συζήτηση επερώτησης ΝΔ για την καταγραφή σε διαδικτυακό τόπο της Κυβέρνησης, των Ποντιακών, Αρβανίτικων και Βλάχικων ως ξένων γλωσσών!

«Η ακολουθούμενη διαχρονικά εξωτερική πολιτική απολαμβάνει ευρύτατης συναίνεσης και δεν έχει μεταβληθεί στο ελάχιστο. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε γι αυτό, και το θέμα να θεωρηθεί λήξαν» τόνισε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας απαντώντας σε επερώτηση της ΝΔ σχετικά με την καταγραφή στην ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (open-gov) των ποντιακών, των αρβανίτικων και των βλάχικων σαν ξένες γλώσσες.

Δεδομένου ότι οι βουλευτές της ΝΔ, που ανέπτυξαν την επερώτησή τους ανήγαγαν τα γεγονός σε «σοβαρότατο ζήτημα», με επικίνδυνες διαστάσεις λόγω και της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας - καθώς αυτή συνοδεύεται από «απειλές» για την εθνική μας κυριαρχία - ο κ. Ρόβλιας ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τις όποιες ανησυχίες και τις αντιπολιτευτικές ανάγκες, όμως, επισήμανε ότι θα μπορούσε το θέμα αυτό να λυθεί ατύπως κι όχι σε επίπεδο ερώτησης και εν συνεχεία επερώτησης.

Εξήγησε κι εκείνος - όπως και ο προκάτοχός του Γ. Ντόλιος - ότι η ανάρτηση αυτή ήταν μόνον από την Παρασκευή 20 Μαΐου έως Τρίτη 24 Μαΐου, οπότε και αφαιρέθηκε, ενώ το θέμα προέκυψε διότι χρησιμοποιήθηκε ο κατάλογος γλωσσών και διαλέκτων που υπάρχει στην ελεύθερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια wikipedia.

«Δεν το υιοθετώ. Σας εξηγώ» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως τον μόνο σκοπό που εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν η πληροφόρηση εκ μέρους του ενδιαφερόμενου για επιπλέον γνώσεις του προκειμένου να συνεκτιμηθούν με τα άλλα στοιχεία του βιογραφικού του. «Δεν είχε καμία άλλη σκοπιμότητα» διαβεβαίωσε.

Οι βουλευτές της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Βλάχος, Γ. Ιωαννίδης, Σάββας Αναστασιάδης Ευστ. Κωνσταντίδης και Ν. Δένδιας ανέφεραν ότι τέτοιου είδους «λάθη», «παραλείψεις» «αστοχίες», «αμέλειες» είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντες δεδομένων των αλυτρωτικών επιδιώξεων εκτός της χώρας μας. Ακόμη ο κ. Τζαβάρας σύνδεσε το γεγονός αυτό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για να επισημάνει την επικινδυνότητα που υπέχει ένας λανθασμένος χειρισμός των εθνικών υποθέσεων. «Μπορούν να εγερθούν μείζονα ζητήματα» είπαν χαρακτηριστικά οι βουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν την απομάκρυνση του υπαλλήλου του πρωθυπουργικού γραφείου που ευθύνεται για την ανάρτηση αυτή και απαίτησαν εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Δεν ξέρω τι εννοούσε ο κ. Γιούνκερ και ούτε προτίθεμαι να τον ερμηνεύσω. Μπορώ όμως να επαναλάβω το αυτονόητο ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού της εθνικής μας κυριαρχίας. Δεν προκύπτει τέτοιο θέμα ούτε τυπικά, ούτε επί της ουσίας από κανένα από τα κείμενα των δανειακών συμβάσεων που ψήφισε η Βουλή» απάντησε ο κ. Ρόβλιας.

Την ανάγκη σε τέτοια θέματα λυμένα και ιστορικά να μην ασκούμε ρητορική μεγενθύνοντάς τα, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου καθώς - όπως είπε - «εισάγει στοιχείο γενικευμένης καχυποψίας με αλυσιδωτές συνέπειες».

«Δέχομαι διασταλτικά ότι ήταν λάθος» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος προσθέτοντας «εκείνο που δεν δέχομαι είναι οι αγκυλώσεις της Αριστεράς, η οποία δεν εκπροσωπείται καν σήμερα στην συζήτηση».

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.com/2011/07/blog-post_05.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration