Logo
Print this page

Στην Πόλη...και στην Τραπεζούντα...,

Στην Πόλη το διπλωματικό

και στην Τραπεζούντα ξύλο

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόταν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά

και το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, προχωρώντας σε μια κίνηση καλής θέλησης (αλλά και τακτικής) έναντι του Φαναρίου, η Τουρκία έδειχνε στον Πόντο το άλλο, γνωστότερο της πρόσωπο.

Όλα άρχισαν όταν ένας από τους ορθόδοξους ιερείς, που κατ' αρχάς ήταν ενδεδυμένοι με πολιτική περιβολή σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, φόρεσε ράσο και πετραχήλι προκειμένου να τελέσει την παράκληση.

Η διευθύντρια του Μουσείου Τραπεζούντας, Νιλγκιούν Γιλμάζερ, παρενέβη και διέκοψε το προσκύνημα, φθάνοντας στο σημείο ν' αρπάξει από τους προσκυνητές τα κεριά που είχαν ανάψει στο χώρο της μονής.

Όπως υποστήριξε, ο ιστορικός χώρος λειτουργεί ως μουσείο και ως εκ τούτου απαγορεύεται η τέλεση λατρευτικών εκδηλώσεων.

Η ομάδα των προσκυνητών επέμεινε στο αίτημά της να προσευχηθεί και ακολούθησε μικρής έκτασης ένταση μεταξύ των προσκυνητών και των ανδρών της εταιρείας φύλαξης του χώρου, ένταση που αποκλιμακώθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε' Περιφέρειας του  ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη, ενώ το «παρών» έδωσαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου, Στέλιος Παπαθεμελής.

Ο κ. Σαββίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως θα φέρει το θέμα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, στη ρωσική Δούμα, αλλά και στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στέλνοντας σχετική επιστολή.

Ο Π. Ψωμιάδης από την πλευρά του επισήμανε ότι η επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά πραγματοποιήθηκε καθαρά για θρησκευτικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πολιτική σκοπιμότητα.

 «Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, όμως με τέτοιες συμπεριφορές, δύσκολα η Τουρκία θα βρει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά τις θετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν», σημείωσε ο Νομάρχης.

"Ιστορική" χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου ανήμερα της Παναγίας.

Πάντως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιαστεί με φιλοευρωπαϊκό προφίλ εν όψει της αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας τον Δεκέμβριο.

Επίσης, οι πηγές σημειώνουν ότι το ζήτημα του Πατριαρχείου και κατ΄ επέκταση του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων «είναι θέμα Τουρκίας – Ε.Ε. και όχι διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα».

Θυμίζουν δε ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο ο Ταγίπ Ερντογάν με δημόσια τοποθέτησή του συνέδεε ευθέως την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με παραχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας σε ζητήματα εκπαίδευσης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, θέτοντας και επισήμως ζήτημα «αμοιβαιότητας».

Τέλος, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έδωσε ευλογία για να τελεστεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, όμως παρόλο αυτά έστειλε εκπρόσωπο του, τον ιερέα π. Βησαρίωνα του Πατριαρχείου, ο οποίος ομιλεί και τα Ρωσικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:  http://www.youtube.com/watch?v=n08ovISRL1U

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/17/1702481.htm και http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2936&Itemid=2

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR