Logo
Print this page

90 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, Μάϊος 1919 - Μάϊος 2009,

90 χρόνια από τη γενοκτονία

του Ποντιακού Ελληνισμού

Μάϊος 1919 - Μάϊος 2009

Αν είσαι Έλληνας, φέτος το Μάϊο άφησε το βλέμμα σου να πετάξει ψηλά, στα βορειοανατολικά παράλια της Μικρασίας, για να συναντήσει τον ελληνικότατο Πόντο. Αν είσαι Έλληνας, φέτος το Μάϊος άφησε την καρδιά σου να τρέξει στον Πόντο, για να συντονιστεί με φωνές πανάρχαιες ελληνικές. Αν είσαι Έλληνας, φέτος το Μάϊο στάσου! Στάσου μπροστά στη ματωμένη ιστορία του Πόντου και πες:

ΕΔΩ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΙ  ΑΝΑΣΑΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΛΑΟΣ!

Αν είσαι Έλληνας...

Κι αν είσαι άνθρωπος πού αποζητά το δίκιο, φέτος το Μάϊο ζήτα να μάθεις τί έγινε στον Πόντο, για να καταδικάσεις την ωμή θηριωδία του τούρκικου εθνικισμού!

* * *

Η ιστορία του Πόντου ξεκινά μέσα στο θρύλο.

Όταν για πρώτη φορά ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδευαν για την Κολχίδα, ο Πόντος υποδεχόταν την ελληνική ψυχή. Κι όταν κατόπιν το πλοίο «Αργώ» σήκωσε άγκυρες και έφτασε στη Μαύρη θάλασσα, ο Πόντος στο πρόσωπο των Αργοναυτών αγκάλιαζε τον ελληνικό πολιτισμό. Από τότε η περιοχή στα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου είναι Ελληνική! Αιώνες και αιώνες διατηρεί ανόθευτη την ελληνική γλώσσα και παράδοση. Και όταν έρχεται η ευλογημένη στιγμή να δεχτεί το κήρυγμα του Ευαγγελίου, ο Πόντος βαφτίζεται Ορθόδοξος και γίνεται από κει και πέρα θεματοφύλακας της χριστιανικής αλήθειας.

Η αδάμαστη λεβέντικη ψυχή των Ελλήνων του Πόντου όμοια με τα πανύψηλα βουνά τους, το ευρύ κι ελεύθερο πνεύμα τους, πού βγήκε από της θάλασσας τους την απεραντοσύνη, η ζωηρή διάθεση τους για ζωή, η πονετική καρδιά τους, πού ζυμώθηκε με τις περιπέτειες όλου του Έθνους, τους κράτησε για πάντα Έλληνες. Κι είναι λίγο να τους λες Έλληνες, καθώς οι ίδιοι καυχώνται πώς είναι «Τραντέλληνοι», δηλαδή τριάντα φορές Έλληνες! Ναι, ο Πόντος ήταν ανέκαθεν ελληνικός. "Η για να λέμε την αλήθεια ολόκληρη, δεν υπάρχει στιγμή στην ιστορία, πού δεν ήταν ελληνικός... Ως τα 1919. Ως τότε...

Μάϊος 1919. Η καταπληκτική πολιτισμική ανάπτυξη του Πόντου έγινε καρφί στα μάτια του Οθωμανού. Και το καρφί τον πόνεσε. Κι από τον πόνο αυτός ούρλιαξε με τη βαρβαρική φωνή του κι ορκίστηκε στον Αλλάχ του πολέμου κι είπε: Ο Πόντος πρέπει να χαθεί για πάντα!

Μάϊος 1919. Η συστηματική και οργανωμένη εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, η γενοκτονία, άρχισε. Ο εμπνευστής του εγκλήματος Κεμάλ Ατατούρκ εξαπολύει τους πιο αιμοβόρους ληστοσυμμορίτες εναντίον των Ποντίων. Χωριά ολόκληρα και πολιτείες ξεκληρίζονται, ατιμάζονται, καίγονται. Όσοι προλαβαίνουν καταφεύγουν στη γειτονική ορθόδοξη Ρωσία. Κι όσοι είναι πιο τυχεροί, έρχονται με χίλια βάσανα στην Ελλάδα. Γυρίζουν στη μάνα γη έπειτα από 3.000 χρόνια. Και δεν είναι απλώς Έλληνες, είναι «Τραντέλληνοι».

* * *

Μάϊος 1919 - Μάϊος 2009

Αν είσαι Έλληνας, στρέψε το βλέμμα σου στον ελληνικότατο Πόντο. Στους δύσκολους καιρούς πού ζούμε, η μνήμη του Πόντου, η εθνική μνήμη, έχει τη δύναμη να μας κρατήσει όρθιους.

Στην επέτειο των 90 χρόνων από τη γενοκτονία και των ξεριζωμό των Ποντίων, το Περιοδικό μας αποτίει φόρο τιμής και αφιερώνει το τεύχος του Μαΐου στη δόξα και στο δάκρυ τους.

Από το περιοδικό «Προς την ΝΙΚΗΝ» Μάϊος 2009 τεύχος 711

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR