Logo
Print this page

«Βυζαντινό σκάκι» ή «Σημαδεμένη τράπουλα»; του Παναγιώτη Τελεβάντου,

«Βυζαντινό σκάκι»

ή «Σημαδεμένη τράπουλα»;

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η Μαρία Αντωνιάδου, εκκλησιαστική συντάκτρια του “Βήματος”, είναι μια ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για τους πιστούς. Οχι κυρίως γι’ αυτά που λέγει στα άρθρα της αλλά γι’ αυτά που δεν λέγει. Γι’ αυτά που αποσιωπά και αυτά που θέλει να τα πιστέψουμε ως αληθινά. Μας αποκαλύπτει τι είναι που φοβούνται οι Οικουμενιστές, οι Πατριαρχικοί και οι Ιερωνυμικοί και μας εξωθεί, άμεσα ή έμμεσα, επιγνώστως ή ανεπιγνώστως, σε όσα θα μας κάνουν ζημιά.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΣΚΑΚΙ

Τι μας λέγει η κυρία Αντωνιάδου στο νέο της άρθρο για το βυζαντινό σκάκι; Αυτό που θέλουν οι Πατριαρχικοί και οι Ιερωνυμικοί να πιστέψουμε: Οτι δηλαδή υπάρχει αληθινή διάσταση μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχη. Τσακώθηκαν, λέγει, οι δύο Προκαθήμενοι. Ο καυμένος ο Ιερώνυμος, από άδολη αγάπη προς τον Οικουμενικό θρόνο, έκανε το χατήρι του Παναγιότατου για να μπορέσει ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας (έτσι φαντάζεται παπικώ δικαίω τον εαυτό του ο επίσκοπος της Κωνσταντινουπόλεως) να κατοχυρώσει το έκκλητο. Στόχος του Παναγιότατου, ισχυρίζεται, είναι να κατοχυρώσει το ηγετικό προφίλ του και να αποκτήσει προνόμια ο Οικουμενικός Θρόνος. Και αυτά έστω και αν, κατά την άποψη της κας Αντωνιάδου, χάνει ένα πολύτιμο σύμμαχο, ένα ειλικρινή φίλο, την επιρροή του στην ιεραρχία, βάζει σε δοκιμασία τις σχέσεις του με το Ελλαδικό κράτος και διακινδυνεύει την οριστική τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των προνομίων του που θέλει να κατοχυρώσει με το νέο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΕΥΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αυτά λέγει η κα Αντωνιάδου. Δυστυχώς, όμως, την ίδια ευπιστία δείχνουν και πολλοί παραδοσιακοί πιστοί που δεν έχουν σχέση ούτε με "του Βοσπόρου τα στενά", ούτε με της Φιλοθέης. Το πίστεψαν δυστυχώς το παραμύθι ότι τσακώθηκαν οι Προκαθήμενοι και δεν αναλογίστηκαν ότι ούτε ο Πατριάρχης ούτε ο Αρχιεπίσκοπος θα έκαναν ποτέ μια τέτοια κουταμάρα να διασαλεύσουν τις τόσο αγαθές σχέσεις τους για το έκκλητο το οποίο έτσι και αλλιώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ποτέ δεν διαμφισβήτησε και συνευδοκούσε, όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη, να κατοχυρωθεί νομικά.

Η ΣΦΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το πιο αποκαρδιωτικό είναι ότι το παραμυθάκι αυτό (για παιδάκια κάτω των τριών χρόνων) έγινε πιστευτό ακόμη και στην εκδοχή του για την παρεμβολή του Μεσσηνίας ως σφήνας στις σχέσεις Πατριάρχη - Αρχιεπισκόπου. Μα καλά; Ο λαμπρός αυτός ιεράρχης που κλείζει την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε για να προωθήσει την υποψηφιότητα του Μακαριότατου;

Δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φρόντισε να του δώσει χωρίς διεξαγωγή ψηφοφορίας την ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη της Ιεραρχίας στο πρόσωπό του όταν ο Ναυπάκτου ζήτησε να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στους εκπροσώπους της στο διάλογο με τους Παπικούς; Και τώρα; Το διαμάντι αυτό της Ελλαδικής Ιεραρχίας έγινε η σφήνα στις σχέσεις των δύο Προκαθημένων; Καλά! Και πώς του ήρθε; Παράξενο δεν είναι;

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ

Το πιο παράξενο από όλα όμως είναι το γεγονός ότι όλοι φαίνεται να ξέχασαν ποιο είναι το διακύβευμα. Όλοι μιλούν για τα προνόμια του Πατριαρχείου και την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος λες και αυτά είναι τα πραγματικά θέματα και όχι στάκτη στα μάτια όσων παρακολουθούν το σικέ αγώνα Πατριάρχη - Αρχιεπίσκοπου.

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΚΑΚΙ

Δεν ξέρω πόσα ξέρει η κα Αντωνιάδου από τα παρασκήνια στα εκκλησιαστικά θέματα. Αυτό που ξέρω είναι το σκάκι δεν παίζεται όπως το παρουσιάζει στο άρθρο της. Μόνον η σημαδεμένη τράπουλα παίζεται έτσι. Και η μεν κυρία Αντωνιάδου γράφει αυτά που γράφει επειδή έτσι πιστεύει ότι συμβαίνουν, είτε επειδή έτσι την πληροφορούν όσοι θέλουν να παραπληροφορήσουν τους πιστούς.

Για να δούμε και την άλλη εκδοχή.

ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ “ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ”

Ο μοναχός Παντελεήμονας Μπεζενίτης, που φρόντισε για τα γηρατεία του να έχει το κατιτίς των 800 εκατομμυρίων ευρώ, θέλει να αποκατασταθεί στο θρόνο του. Η επάνοδός του προσκρούει σε πολλά. Ο μεν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει να τον αποκαταστήσει. Το ίδιο και ο Παναγιότατος. Αλλά κανείς από τους δύο δεν θέλει και δεν μπορεί από μόνος του να σηκώσει το βάρος της ευθύνης ενός τέτοιου σκανδάλου. Γι’ αυτό σκηνοθετήθηκε η έριδα μεταξύ τους με “σφήνα” το λαμπρό ιεράρχη της Μεσσηνίας. Ψευδεπίγραφος τίτλος της παράστασης είναι “βυζαντινό σκάκι μεταξύ των δύο προκαθημένων”. Αληθινός τίτλος: “Σημαδεμένη τράπουλα”.

Η Α΄ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η Α΄ πράξη της παράστασης αφορούσε την εκδίκαση σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο της υπόθεσης Μπεζενίτη. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για να προσφύγει με νέο έκκλητο στο Πατριαρχείο. Πρωταγωνιστής της παράστασης ο Μακαριότατος ο οποίος κλαίων και οδυρόμενος σύρεται επί της σκηνής κλαυθμηρίζων γοερώς: “Αμάρτησα κατά του Αυτοκεφάλου για χατήρι της Πνευματικής μας Μητέρας της Κωνσταντινούπολης”.

Η Β΄ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Παναγιότατος είναι ο πρωταγωνιστής της Β’ πράξης της παράστασης. Η Μήτηρ Εκκλησία είναι βέβαιον ότι θα δείξει επιείκεια και αγάπη. Αυτός δεν είναι πάντα ρόλος των καλών μαμάδων; Θα εφαρμόσει την “οικονομία” και θα επαναφέρει τον Μπεζενίτη στο επισκοπικό αξίωμα.

Η Γ΄ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η Γ΄πράξη του έργου είναι ρευστή. Βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Πρωταγωνιστές θα είναι οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αν οι αντιδράσεις θα είναι χλιαρές μην παραξενευτείτε να δείτε τον Μπεζενίτη υποψήφιο για τη μία από τις δύο Μητροπόλεις που δημιουργήθηκαν στην Αττική. Αν υπάρξει μεγάλη αντίδραση, για να χρυσώσουν το χάπι, δεν αποκλείεται να προσφέρουν για δόλωμα την ταυτόχρονη αποκατάσταση του κανονικού Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου, στη δέυτερη από τις δύο Μητροπόλεις που δημιουργήθηκαν. Αν και πάλιν η αντίδραση θα είναι υπερβολική το πολύ να παραμείνει ο κ. Μπεζενίτης εφησυχάζων. Συγγνώμη! Λίγο θα του έρθει;!

ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ...

Η συνέχεια θα αποδείξει αν η κα Αντωνιάδου έχει δίκαιον όταν λέγει ότι η παράσταση είναι "βυζαντινό σκάκι" μεταξύ των δύο Προκαθημένων ή αν έχουν δίκαιο όσοι μιλούν για "σημαδεμένη τράπουλα". Η εκδίκαση του έκκλητου, που υπέβαλε ήδη ο Μπεζενίτης, αργά ή γρήγορα, θα πάρει το δρόμο της, όσο και αν καθυστερήσει, για να δοθεί στο Πατριαρχείο η πιο ευνοική στιγμή να δράσει. Και τότε “οψώμεθα” τον αληθινό τίτλο της παράστασης “καθώς εστίν”. “Σημαδεμένη τράπουλα”, όπως οι σκεπτικιστές διατείνονται ή "βυζαντινό ζατρίκιον, όπως ισχυρίζεται η κα Αντωνιάδου.

Σε τελευταία ανάλυση ο καλύτερος τίτλος της παράστασης είναι "Σημαδεμένη τράπουλα με βυζαντινό παρασκήνιο"

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR