Ζωηφόρος

Οικουμενικό VS Εκκλησία Ελλάδος για το "Έκκλητον",

Οικουμενικό VS Εκκλησία Ελλάδος

για το "Έκκλητον"

-Καθοριστική η αυριανή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

-Παρέμβαση Πειραιώς Σεραφείμ για το "έκκλητο"

-Σχόλια του Παναγιώτη Τελεβάντου

Καθοριστική η αυριανή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Κρίσιμη αλλά και καθοριστική, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες η αυριανή συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά το προχθεσινό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πληροφορίες της «Romfea.gr» αναφέρουν ότι η αυριανή απόφαση της Δ.Ι.Σ, θα δώσει το στίγμα εκείνο το οποίο πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλαδική Εκκλησία στη συνέχεια.

Επίσης, Αρχιερείς αναμένουν με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, διότι με τον τρόπο αυτό θα καταδειχθεί ο ρόλος του.

Πάντως η συντριπτική μερίδα των Ιεραρχών δηλώνει ενοχλημένη από τη στάση του Φαναρίου, γεγονός που ήδη εκφράστηκε με την παρέμβαση του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται και νέες δημόσιες τοποθετήσεις.

Προβληματισμός, επικρατεί όμως και σε Ιερές Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, όπου Ιεράρχης ακριτικής Μητροπόλεως εξέφρασε στη Romfea.gr, την εξής απορία: «Αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήθελε να προστατέψει την Ελλαδική Εκκλησία, γιατί δεν είχε εκφράσει την αντίθεση του στον Αρχιεπίσκοπο, κατά τη μακράν επίσκεψη του στην Αθήνα; Υπήρχε πρόβλημα το οποίο δεν εξέφρασε και γιατί; Μήπως κάποιοι του το δημιούργησαν κατά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη;».

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται έντονες διεργασίες και ζυμώσεις, τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «η ανακοίνωση του Πατριαρχείου εξέθεσε τη Κυβέρνηση». Για το λόγο αυτό υπάρχει ενδεχόμενο να εκφραστεί από τη πλευρά της Κυβέρνησης, η δυσαρέσκεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, στις 25 Φεβρουαρίου 2010 θα συγκληθεί εκτάκτως το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, για να εξετάσει τη πρόταση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελέημων Μπεζενίτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε σήμερα συσκέψεις με ειδικούς νομικούς συμβούλους, για τα Μέλη που θα απαρτίσουνε το Συνοδικό Δικαστήριο, όπου φαίνεται να κληθούν οι αρχαιότεροι σε πρεσβεία Αρχιερείς.

Πάντως, άνθρωποι το Αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος κάνουν λόγο, ότι ο Αρχιεπίσκοπος αύριο θα προσπαθήσει να κρατήσει επικίνδυνες ισορροπίες, σε μια περίοδο που η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές.

Τέλος, πολλοί Αρχιερείς αναρωτιούνται: "Άραγε τι θα πει ο Μακαριώτατος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά το καθιερωμένο πλέον επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Κυριακής της Ορθοδοξίας;".

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4309:2010-02-18-22-00-11&catid=13

Παρέμβαση Πειραιώς Σεραφείμ για το "έκκλητο"

Παρέμβαση έκανε σήμερα με ανακοίνωση του, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ όσον αφορά τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος, με το χθεσινό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μεταξύ άλλων τονίζει ότι «Το από 17/2/2010 ανακοινωθέν του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου μη εκτιμών τα ανωτέρω δημιουργεί μέγιστον θέμα διότι ήδη ορθώς η Εκκλησία της Ελλάδος είχεν αποφασίσει την πλήρωσιν των δύο νέων ανιδρυθεισών Μητροπόλεων και την κατάπαυσιν του δεινού εκκλησιαστικού προβλήματος της περιοχής των».

Το κείμενο έχει ως εξής:

Επιθυμούντες να διασαφήσωμεν νομικώς την, ως μη ώφειλε, δημιουργηθείσαν κατάστασιν εν τη Αγιωτάτη ημών Αυτοκεφάλω Εκκλησία της Ελλάδος συνεπεία του από 17 τρ. μηνός Φεβρουαρίου ε.ε. ανακοινωθέντος του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης εκδοθέντος εξ αφορμής του από 12ης μηνός Φεβρουαρίου ε.ε. ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρομεν τα κάτωθι:

1. Διαδηλούμεν την απόλυτον υιϊκήν ημών αφοσίωσιν και ειλικρινή αγάπην προς την μαρτυρικήν και εσταυρωμένην Πρωτόθρονον Εκκλησίαν της Κων/πόλεως το πάνσεπτον Οικουμενικόν ημών Πατριαρχείον και τον φρυκτωρόν και πεφωτισμένον  Οιακοστρόφον Αυτού Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ.

2. Ο Μητροπολίτης πρ. Αττικής και νυν Μοναχός κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης κατ’ εφαρμογήν της διατάξεως της παραγρ. 8 του άρθρου 34 του Ν.  590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» που προσετέθη δυνάμει του Νόμου 1351/1983 (ΦΕΚ 56, τ.Α  28/4/1983) απεμακρύνθη τελικώς εκ της Μητροπολιτικής αυτού έδρας και εκ της διοικήσεως του ΝΠΔΔ της τότε υφισταμένης Ι. Μητροπόλεως Αττικής δυνάμει διοικητικής αποφάσεως και πράξεως της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος εκδοθέντος εν συνεχεία Προεδρικού Διατάγματος περί της χηρείας της ειρημένης Ι. Μητροπόλεως. Κατά της διοικητικής αποφάσεως και πράξεως της ΔΙΣ περί απομακρύνσεώς του εκ της διοικήσεως του Νομικού Προσώπου της Ι. Μητροπόλεως Αττικής ο απομακρυνθείς πρ. Μητροπολίτης ήσκησεν αίτησιν ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και εν ταυτώ υπέβαλεν κατά νόμον απαραδέκτως και κατά παράβασιν της διατάξεως του άρθρου 44 παραγρ. 2 του Νόμου 590/1977 έκκλητον προσφυγήν ενώπιον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στρεφόμενος κατά διοικητικής αποφάσεως και πράξεως οργάνου διοικήσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι κατά τελεσιδίκου κανονικής δικαστικής αποφάσεως όπως προβλέπει η ανωτέρω διάταξις.

3. Εν συνεχεία μετ’ απόφασιν του 3μελους και 5μελους Εφετείου Κακουργημάτων επεβλήθη εις τον πρ. Μητροπολίτην Αττικής και νυν μοναχόν κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτην η εκ του άρθρου 159 του Νόμου 5383/1932 «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας», χαρακτηριζομένη ως εγκληματική ποινή της καθείρξεως η οποία μετ’ απόφασιν του Ανωτάτου Αναιρετικού Δικαστηρίου (Άρειος Πάγος) κατέστη αμετάκλητος. Κατ’ εφαρμογήν δε της διατάξεως του άρθρου 160 του ειρημένου Νόμου το αρμόδιον Πρωτοβάθμιον δι’ Αρχιερείς Συνοδικόν Δικαστήριον κατά δεσμίαν νομικήν ενέργειαν, άνευ ετέρας τινός διαδικασίας ως ο Νόμος επιτάσσει,  καθήρεσεν εκ του Αρχιερατικού υπουργήματος τον αμετακλήτως ποινικώς καταδικασθέντα επαναφέρων αυτόν εις την τάξιν των μοναχών. Κατά της δεσμίας ταύτης νομικής ενεργείας του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου ο καθαιρεθείς ήσκησεν κατά νόμον απαραδέκτως και αύθις κατά παράβασιν της διατάξεως του άρθρου 44 παρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» έκκλητον προσφυγήν ενώπιον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

4. Η Ελληνική Πολιτεία επειδή ο απομακρυνθείς εκ της τότε Μητροπόλεως Αττικής και εκ της διοικήσεως αυτής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης προσέβαλε μεν την διοικητικήν πράξιν απομακρύνσεως αυτού αλλά όχι και το Προεδρικόν Διάταγμα περί της χηρείας της τότε Μητροπόλεως Αττικής μετ’ απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εχώρησεν εις την κατ’ουσίαν κατάργησιν του Νομικού Προσώπου της ενιαίας Μητροπόλεως Αττικής και εις την διχοτόμησιν αυτής και εις την ανίδρυσιν δύο νέων Νομικών Προσώπων των Ιερών Μητροπόλεων Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

5. Η επίκλησις υπό του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου των Θείων και Ι. Κανόνων 9ου και 17ου της Δ  Οἰκουμενικῆς Συνόδου ως θεμελίων δια την κανονικήν δικαιοδοσίαν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου εκδικάσεως εκκλήτων προσφυγών προϋποθέτει κανονικήν εκκλησιαστικήν καταδίκην, που προϋποθέτει κανονικήν εκκλησιαστικήν δίκην, ο και αυτουσίως αποδέχεται και το άρθρον 44 παραγρ. 2 του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Εις την προκειμένην όμως περίπτωσιν η πρώτη έκκλητος προσφυγή αφορά εις διοικητικήν πράξιν οργάνου διοικήσεως της Αυτοκεφάλου και Αυτοδιοικήτου και Ανεξαρτήτου Εκκλησίας της Ελλάδος, διοικουμένης ως ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 σαφώς προβλέπει, η δε δευτέρα αφορά εις δεσμίαν νομικήν ενέργειαν που προκύπτει μεν από διάταξιν Νόμου, τον οποίον όμως τόσον το Σεπτόν Οικουμενικόν Πατριαρχείον, όσον και η Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ελλάδος συναπεδέχθησαν δια της συμπράξεως αυτών εις την ψήφισιν του Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» όπου εν άρθρω 44 παραγρ. 1, γίνεται δεκτός ως ίσχυε ο Ν. 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» και ασφαλώς το άρθρον αυτού 160 που προβλέπει την δεσμίαν νομικήν ενέργειαν της καθαιρέσεως των αμετακλήτως υπό της Πολιτείας καταδικασθέντων εις εγκληματικήν ποινήν κληρικών.

6. Κατόπιν όλων των προεκτεθέντων ταπεινώς φρονούμεν ότι εσφαλμένως θεωρεί το Σεπτόν Οικουμενικόν Πατριαρχείον ότι κατά το Κανονικόν Δίκαιον της Αδιαρέτου Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας δύναται να επιληφθή προσφυγής η ενστάσεως κατά διοικητικής πράξεως ετέρας αυτοκεφάλου Εκκλησίας αφ’ ενός και κατά δεσμίας νομικής ενεργείας αφ’ ετέρου, την οποίαν μάλιστα το ίδιον την έχει αποδεχθεί ως προανεφέρθη. Επομένως το από 17/2/2010 ανακοινωθέν του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου μη εκτιμών τα ανωτέρω δημιουργεί μέγιστον θέμα διότι ήδη ορθώς η Εκκλησία της Ελλάδος είχεν αποφασίσει την πλήρωσιν των δύο νέων ανιδρυθεισών Μητροπόλεων και την κατάπαυσιν του δεινού εκκλησιαστικού προβλήματος της περιοχής των.

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4305%3A-qq&catid=13&Itemid=123

Μεθοδεύεται επαναφορά του Μπεζενίτη;

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Πέστε με καχύποπτο αλλά το “φάγωμα” για το έκκλητο των Φαναριωτών με την άνομη κλίκα του Ιερώνυμου Λιάπη που διοικά την Ελλαδική Εκκλησία μου φαίνεται πολύ τεχνητό για να γίνει πιστευτό.

Φοβούμαι φόβον μέγα ότι επιδιώκεται η επαναφορά του Μπεζενίτη στη μία από τις δύο νέες Μητροπόλεις που αντικανονικά δημιουργήθηκαν.

Δύσκολο να καθαιρεθεί ένας που έβαλε στο προσωπικό του βαλάντιο 800 εκατομμύρια ευρώ! Αυτό το περίφημο "κατιτίς" για τα γηρατειά του.

Έστω και το ένα εκατοστό να δοθεί σε αρχιερείς που θα τον δικάσουν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο (όχι βέβαια για να τους χρηματίσει. Αλίμονον!!!) αλλά  για να τους βοηθήσει να έχουν και αυτοί "κατιτίς" για τα δικά τους γηρατειά δύσκολο οι δικαστές του να μη συγκινηθούν από τη χειρονομία του και να μην  ενεργήσουν ανάλογα.

Αλίμονον! Δεν μπορεί να είναι τόσο αφιλάνθρωποι οι Σεβασμιότατοι του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου!

Μήπως και η "κανονική" τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ελήφθη με παρόμοιο τρόπο;

Θέλω να πω αν αυτή είναι η πρόνοια και όχι η διαστροφική ερμηνεία των κανόνων για το έκκλητο γιατί περίμενε ολόκληρους μήνες για να εκδώσει την ετυμηγορία του το Πατριαρχείο και στο μεταξύ αφού απεφασίσθη η διχοτόμηση της Μητροπόλεως και ακούσθηκαν ήδη τα ονόματα των φυντανιών που την διεκδικούν;

Όλα αυτά δεν βοηθούν στην αποκατάσταση του Μπεζενίτη;

Και αυτός ο π. Ιερόθεος Καλογερόπουλος που επαινεί μέχρι πέμπτου ουρανού ο Μεσογαίας Νικόλαος ποιος είναι; Πρώτη φορά ακούω έστω και το όνομά του. Είναι πράγματι τόσο άξιος όσο τον περιγράφει και ανεπίληπτος όσο τον περιγράφει ο Μεσογαίας;

Αλλά ακόμη και αν είναι γιατί δεν ζητά την αποκατάσταση του Κανονικού Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου στη μία από τις δύο Μητροπολεις που αντικανονικά δημιουργήθηκαν και εισηγείται αντί του π. Νικοδήμου τον π. Ιερόθεο Καλογερόπουλο;

Δεν είναι η εισήγηση του Μεσογαίας πισώπλατη μαχαιριά στο Σεβασμιότατο Αττικής;

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel