Ζωηφόρος

Αποφάσεις για το θέμα του Παντελεήμονος καλείται να λάβει ο Αρχιεπίσκοπος,

Συνεδριάζει η ΔΙΣ

Αποφάσεις για το θέμα του Παντελεήμονος

καλείται να λάβει ο Αρχιεπίσκοπος

Προς το παρόν ο Αρχιεπίσκοπος κρατά κλειστά τα χαρτιά του

Εμφύλιος για τον Παντελεήμονα

της Μαρίας Αντωνιάδου

από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Στον Αρχιεπίσκοπο η απόφαση του Αρείου Πάγου

για την καθαίρεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής 

Το θέμα της καθαίρεσης του μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σήμερα, Τετάρτη, και αύριο.

         Στα χέρια του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου βρίσκεται το έγγραφο της απόφασης του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να προχωρήσει εντός 15 ημερών στην καθαίρεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος και στην επαναφορά του στις τάξεις των μοναχών. Όπως επισημαίνεται, η απόφαση με την οποία το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απορρίπτει το αίτημα αναίρεσης του μητροπολίτη κατά των δύο αποφάσεων που τον καταδίκασαν για υπεξαίρεση έφθασε στη Μονή Πετράκη προχθές αργά το απόγευμα και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από τον Αρχιεπίσκοπο στα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία συνεδριάζουν από χθες το πρωί.

Όπως τονίζουν πολλοί ιεράρχες, ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα με το άρθρο 160 περί εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης που θεσπίστηκε το 1932, από την ώρα που παραλαμβάνει την απόφαση του δικαστηρίου «προκαλεί την υπό του αρμοδίου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου καθαίρεσιν του καταδικασθέντος άνευ ετέρας τινός διαδικασίας και ανακοινοί πάραυτα την γενομένην καθαίρεσιν εις τον ανακοινώσαντα την ποινικήν απόφασιν εισαγγελέα». Δηλαδή πρέπει ο κ. Ιερώνυμος να ζητήσει από τον αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελέτιο να συγκαλέσει το πρωτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο για να προχωρήσει στην καθαίρεση του κ. Παντελεήμονος και στη συνέχεια ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να ενημερώσει σχετικά τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου έχει ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος». Χθες ο Αρχιεπίσκοπος συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συνοδικών ιεραρχών προκειμένου να διαπιστώσει ποιες τάσεις κυριαρχούν. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που ιεράρχες ξέσπασαν κατά ιεραρχών, με τις φωνές τους να ακούγονται ακόμη και στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου. Τρεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι πρωταγωνιστές: ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Νικοπόλεως κ. Μελέτιος, ο οποίος δέχθηκε τα βέλη του Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Νικόδημου διότι ο κ. Μελέτιος ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου δεν έχει επικυρώσει μέχρι στιγμής την απαλλακτική απόφαση που έλαβε τον περασμένο Μάρτιο η Σύνοδος για τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής. Ο κ. Νικόδημος κατηγόρησε τον κ. Μελέτιο για αυθαίρετες πράξεις και κινήσεις. Ακόμη, τον επέκρινε διότι ο πρώτος όρισε εκ νέου τη σύγκληση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για σήμερα το απόγευμα προκειμένου να εκδικαστεί και πάλι η υπόθεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής. Ο κ. Μελέτιος επέμεινε στις θέσεις και στις απόψεις του. Ωστόσο ο κ. Νικόδημος δέχθηκε τα πυρά του Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρου για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ιερά Σύνοδος, επειδή προεξήρχε στην απαλλαγή του κ. Παντελεήμονος από το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο και στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος επικύρωσε τις αποφάσεις της ποινικής Δικαιοσύνης για την υπεξαίρεση κατά του Μητροπολίτη πρώην Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές από τις συσκέψεις τις οποίες συγκαλεί ο κ. Ιερώνυμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετέχει και ο στενός του συνεργάτης Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο οποίος με επιστολή του ζητεί επί της ουσίας την καθαίρεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής, αλλά επισημαίνει ότι αυτή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες και οι ευαγγελικές περικοπές και όχι βάσει των νόμων του κράτους και της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη σημερινή, αλλά και την αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να λάβει τις αποφάσεις του. Υπό το βάρος των νέων εξελίξεων όλοι οι ιεράρχες αναμένουν τη σύγκληση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, ωστόσο τις τελευταίες ώρες ορισμένοι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου εκτιμούν ότι αυτή θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση του ζητήματος στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.  

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel