Ζωηφόρος

Πάγος στον Παντελεήμονα, των Θωμά Τσάτση - Βάνας Φωτοπούλου,

Πάγος στον Παντελεήμονα

των Θωμά Τσάτση - Βάνας Φωτοπούλου

Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»,  20/03/2009

Η απόρριψη από τον Αρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης του μητροπολίτη πρώην Αττικής περιπλέκει την «υπόθεση Παντελεήμονα».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι άλλοι ιεράρχες που πληροφορήθηκαν χθες την απόφαση του Αρείου Πάγου, καλούνται τώρα να απαντήσουν στο ερώτημα εάν εντός της Εκκλησίας ισχύουν οι νόμοι της Πολιτείας ή οι ιεροί κανόνες. Και αυτό μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη μάχη Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής με αφορμή την εφαρμογή της Πράξης του 1928. Και εάν πριν από τέσσερα χρόνια το ερώτημα ήταν εάν η Πράξη που περιγράφει τον τρόπο διοίκησης των μητροπόλεων των λεγόμενων Νέων Χωρών ισχύει εν μέρει ή στο σύνολό της, τώρα είναι εάν ένας ιεράρχης που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση με αμετάκλητη ποινή βάσει ενός νόμου του κράτους, μπορεί να διεκδικήσει τον θρόνο του βάσει των ιερών κανόνων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Εφετείο που καταδίκασε σε 6 χρόνια τον μητροπολίτη πρώην Αττικής, με πληρότητα και χωρίς λογικά κενά διαπίστωσε την τέλεση των αξιόποινων πράξεων περιλαμβάνοντας στις κρίσεις του την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία και για την εφαρμογή του νόμου 1068/50, περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς το ποσό της υπεξαίρεσης υπερέβαινε το όριο των 50 εκατ. δρχ. Κρίθηκε επίσης νόμιμη η εφετειακή απόφαση ως προς το ότι ο καταδικασθείς ενήργησε ως μητροπολίτης κατά τη διάρκεια της παράνομης ιδιοποίησης.

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εδώ και ημέρες έχουν δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η κατεύθυνση που δείχνουν οι νόμοι. Εχοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 160 του νόμου περί εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης που προβλέπει την καθαίρεση του μητροπολίτη εντός 15 ημερών από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης. Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα είναι πιθανό. Ο πρώην Αττικής εάν κηρυχτεί έκπτωτος, βάσει του νόμου θα προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και το πιθανότερο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ζητήσει, όπως και στο παρελθόν, απόφαση εκκλησιαστικού δικαστηρίου για να κρίνει τον μητροπολίτη. Και το εκκλησιαστικό αδιέξοδο θα παραμείνει.

Ο Αρχιεπίσκοπος μελετάει και την πιθανότητα σύγκλησης της Ιεραρχίας. Συνεργάτες του έχουν προτείνει, έπειτα από εισήγηση, να επιβληθεί στον Παντελεήμονα ένα είδος ισόβιας «ακοινωνησίας», όπως έγινε στην περίπτωση του Νικόδημου Γκατζιρούλη, που με αυτό τον τρόπο απομακρύνθηκε από τη Μητρόπολη Αττικής. Θα μπορούσε να επιβληθεί επίσης αργία «άχρι καιρού». Σ' αυτή την περίπτωση πολλοί μητροπολίτες είναι πιθανό να υπερασπιστούν τον πρώην Αττικής. Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι ο Νικόδημος Γκατζιρούλης, που απομακρύνθηκε από τη Μητρόπολη Αττικής με αντίστοιχο τρόπο, δεν έπρεπε να τεθεί εκτός Ιεραρχίας διωκόμενος μ' έναν τέτοιο τρόπο.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel