Logo
Print this page

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν αναθεώρηση της ιστορίας των Σκοπίων

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν, επίσημα, από τις αρχές των Σκοπίων να ασχοληθούν σοβαρά με την αναθεώρηση της ιστορίας τους.

 

Με την τροπολογία 8 στο ψήφισμα για τα Σκόπια, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) απαιτείται αναθεώρηση της ιστορίας του κράτους των Σκοπίων.

Το ψήφισμα του ΕΚ καλεί σε ιστορική συμφιλίωση μεταξύ του βουλγαρικού και του σλαβικού λαού, ξεπερνώντας «τις ιδεολογικές ερμηνείες της ιστορίας» των σλαβικών εγχειριδίων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Ένωση Ιστορικών των Σκοπίων, αντέδρασε έντονα κατά του ψηφίσματος αυτού ζητώντας την προστασία της «μακεδονικής» ταυτότητας των Σλάβων και απαίτησε την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την ιστορία και την εκπαίδευση θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν η ομάδα αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην αντικειμενική και επιστημονική ερμηνεία της ιστορίας, και δεν θα είχε στόχο να βλάψει τη ταυτότητα των Σλάβων κατοίκων, για λογαριασμό των Βουλγάρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Όσον αφορά το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ, δήλωσε ότι οι προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί από τα Σκόπια, είναι μέρος της βουλγαρικής ιστορίας και αυτό το γεγονός δεν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί.

«Δεν είναι στο χαρακτήρα μου να απαντώ αρνητικά σε οποιαδήποτε δραστηριότητα γίνεται στα Σκόπια. Έχω, όμως, επισημάνει ότι οι δύο χώρες ως γείτονες, μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και το ίδιο παρελθόν και το αυτό πρέπει να κάνουμε και για το μέλλον», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Χρίστο Ταμάρτσεφ ήταν Βούλγαρος, όπως επίσης ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ο Ντάμε Γκρούεφι, ο Μπόρις Σαράφοφ και ο Τοντόρ Αλεκσαντρόφ», πρόσθεσε, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Πηγή: http://www.echedoros-a.gr/2013/04/blog-post_4846.html

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR