Ζωηφόρος

Στα Σκόπια οι Αλβανοί απειλούν με διάλυση, του Ζόραν Αντονόφσκι,

Στα Σκόπια οι Αλβανοί

απειλούν με διάλυση

του Ζόραν Αντονόφσκι

Διευθυντού της εφημερίδας Nova Macedonia στα Σκόπια.

Το newstime.gr και η ιστοσελίδα zoiforos.gr που αναδημοσιεύει την είδηση,

 δεν υιοθετούν σε καμία περίπτωση το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Κατά την πρόσφατη του επίσκεψη στο Τέτοβο-την πόλη που απαιτεί να γίνει πρωτεύουσα των Αλβανών στη Μακεδονία- το τοπικό στοιχείο επεφύλαξε υποδοχή στον Πρόεδρο της Αλβανίας κ. Μπάμιρ Τόπι ανάλογη με αυτήν με την οποία παλαιότερα υποδέχονταν τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Οι μαθητές πήραν ελεύθερη την ημέρα για να βγουν στους δρόμους και να χαιρετίσουν τον κ. Τόπι. Ο δήμος μίσθωσε υπαίθριους πίνακες διαφημίσεων με τους οποίους τον καλωσόρισαν ενώ η αστυνομία εισήγαγε ειδικό καθεστώς της κυκλοφορίας. Ο κ. Τόπι ασφαλώς ικανοποιήθηκε με αυτή την φιέστα και δήλωσε στα Σκόπια πως έρχεται στη Μακεδονία ως «εκπρόσωπος όλων των Αλβανών στην περιοχή».

Πέραν των συνηθισμένων φράσεων για καλές γειτονικές σχέσεις και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντάλλαξε με τον ομόλογό του τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοβ και τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεβσκι, έγινε σαφές ότι ο κ. Τόπι έρχοταν με τρεις ιδιότητες:

(1) ως πρόεδρος της Αλβανίας,

(2) ως κάποιος που θέλει να θυμίσει ότι περνάει η προθεσμία για συμβιβασμό σχετικά με την ονομασία και για ένταξη στο ΝΑΤΟ,

(3) ως «εκπρόσωπος όλων των Αλβανών».

Η επίσκεψη του κ. Τόπι συνέπεσε και με την πίεση που ασκούν τα κόμματα των Αλβανών για αλλαγή στο Σύνταγμα (προκειμένου όλες οι αποφάσεις να υιοθετούνται με τη λεγόμενη πλειοψηφία του Μπαντεντέρ, δηλαδή με διπλή ψηφοφορία όπου η υιοθέτηση ενός μέτρου θα πρέπει να εγκρίνεται παράλληλα και από τις πλειοψηφίες των εκπροσώπων των εθνικών κοινοτήτων) και για στην λειτουργίας των κοινοβουλευτικών οργάνων, στα οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μετάφραση των συνεδριάσεων και των εγγράφων στα αλβανικά. Τα αλβανικά κόμματα που συνήθως αντιμάχονται το ένα το άλλο αυτή τη φορά έδρασαν συντονισμένα..

Με αυτό τον τρόπο υλοποιείται και το σενάριο που εξήγγειλε ο ηγέτης του πιο ισχυρού κόμματος – της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη – Αλί Αχμέτι: εφόσον δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του για αλλαγές στο Σύνταγμα θα εμφανιστούν προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ο κ. Αχμέτι έχει καταστήσει σαφές στον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό Νικολάι Γκρούεβσκι, ότι πρέπει να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας έως τον Ιούνιο, αφού ο ίδιος θέλει να δει τη χώρα στο ΝΑΤΟ το φθινόπωρο. Στην ουσία όμως ανακοίνωσε ότι οι Αλβανοί θα αντιδράσουν και ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό αποδυναμώνοντας έτσι την κυβέρνηση Γκρούεβσκι.

Ο Αλί Αχμέτι

Ο πρωθυπουργός απ’ την άλλη, παραμένει ήρεμος και φαίνεται ψύχραιμος στις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας συνεχώς πως έχει μία καλή επικοινωνία με τον Αλβανό συνέταιρο του και ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την σταθερότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο, η ήρεμη αλλά προφανώς συντονισμένη πίεση συνεχίζεται . Οι Αλβανοί βουλευτές αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου εάν δεν λάβουν όλα τα έγγραφα μεταφρασμένα στα αλβανικά.

Η ενδιαφέρουσα και γεμάτη γεγονότα εβδομάδα άρχισε με τον Άρμπεν Τζαφέρι, ένας από εκείνους που υπέγραψαν τη Συμφωνία της Αχρίδος. Ο κ.Τζαφέρι θεωρείται πνευματικός «γκούρου» των Αλβανών. Σε συνέντευξη για την εφημερίδα Dnevnik προειδοποίησε ότι «η Μακεδονία χαράμισε την ευκαιρία στο πλαίσιο ενιαίου κράτους να λειτουργεί ως πολυπολιτισμική πολιτεία» , και προτείνει αλλαγή της κρατικής συγκρότησης προς ομοσπονδία ή συνομοσπονδία. Σύμφωνα με τον κ.Τζαφέρι την ευθύνη για τις επιδεινούμενες διεθνέις και διαθρησκευτικές σχέσεις φέρει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκρούεβσκι, η οποία υπονόμευσε όλες τις ελπίδες για πολιτισμένες λύσεις». Αυτός δεν εγκαταλείπει την ιδέα για διαχωρισμό της Μακεδονίας, η οποία παραμένει «η τελευταία λύση εάν δεν επιτύχουν τα άλλα μοντέλα». Ο κ.Τζαφέρι σκέφτεται να αποσύρει ως χειρονομία διαμαρτυρίας την υπογραφή του από τη Συμφωνία, που το 2001 έβαλε τέλος στην ένοπλη κρίση. Κατά τη γνώμη του η Συμφωνία της Αχρίδας σήμερα «έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά γελοιογραφίας και έχει χάσει την αποστολή της».

«Θα το κάνω ως ηθική υποχρέωση στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται στη θετική κατεύθυνση» δηλώνει ο κ.Τζαφέρι. Ερωτηθείς αν καλεί σε πρόωρες εκλογές απάντησε ότι «στην αρχαιότητα, στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία η ειρήνη φυλασσόταν με κρασί και αγώνες. Σήμερα φυλάσσεται με συνεχείς δημοκρατικές εκλογές. Ωστόσο, οι όλο και πιο συχνές εκλογές αποκαλύπτουν μία πολιτική ανωριμότητα στον τρόπο διακυβέρνησης».

Οι προθεσμίες – καθορισμένες από τους ξένους, το κοινό, τους ντόπιους και τους «ξένους» Αλβανούς- στο να κάνει ο κ. Γκρούεβσκι κάτι προς επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στενεύουν όλο και περισσότερο. Σε όλες αυτές τις επίμονες αξιώσεις ο πρωθυπουργός απαντάει πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο γρήγορο και το απερίσκεπτο, καθώς και ότι και τα δύο μπορούν να έχουν μεγάλες και απρόβλεπτες συνέπειες.

πηγή: http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=40843

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel