Ζωηφόρος

Προκλητικός ο Γκρούεφσκι,

Προκλητικός ο Γκρούεφσκι

Οργισμένη απάντηση της Βουλγαρίας σε αλυτρωτικού τύπου δηλώσεις της ΠΓΔΜ

Δεν είναι άνευ όρων η βουλγαρική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, τονίζει ο Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Για «απαράδεκτες εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Βουλγαρίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ αντιδρώντας με οργή σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι περί «Μακεδόνων του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πίριν».

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της βουλγαρικής προεδρίας, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ εκφράζει την απορία του για τις θέσεις Γκρούεφσκι και αναφέρει: «Εκτιμώ τη θέση αυτή ως έκφραση εδαφικών διεκδικήσεων, η οποία είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της βούλησής της [σ.σ. της ΠΓΔΜ] για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Βούλγαρος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί εδώ και μερικές ημέρες επίσκεψη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, προειδοποίησε μάλιστα ότι η στήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν είναι «άνευ όρων».

«Η υποστήριξή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των ίδιων των γειτόνων μας και από την άμεση άρση παρόμοιων διεκδικήσεων» τόνισε ο κ. Παρβάνοφ και κάλεσε την ΠΓΔΜ να τηρεί με σεβασμό τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις προσχώρησής της στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Και υπογράμμισε ότι ένα μέρος των κριτηρίων αυτών «έχει άμεση σχέση με την καλή γειτονία και με την αποτροπή της 'εισαγωγής' άλυτων προβλημάτων στην ενωμένη Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Παρβάνοφ στην επίσκεψή του, δήλωσε, ότι η ΠΓΔΜ «θα λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, μόλις λύσει τα προβλήματα με τους γείτονες της».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι, ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «τέτοιου είδους δηλώσεις έρχονται, κατηγορηματικά, σε αντίφαση με τις προσδοκίες μας αναφορικά με την καλή βούληση που καλείται να δείξει η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' στην πορεία επίλυσης των προβλημάτων με τους γείτονές της».

Ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της βουλγαρικής στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Ράικοφ ανέφερε την ανάγκη, να εγκαταλείψει η ηγεσία της ΠΓΔΜ «τη γλώσσα του μίσους και τις αδέξια κρυμμένες διεκδικήσεις, που είναι ασυμβίβαστες με την ευρωπαϊκή συμπεριφορά».

Το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας έκανε λόγο για νέα όξυνση στις σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων και Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές παρομοιάζουν τις δηλώσεις Παρβάνοφ με «πολιτικό σεισμό» πολλών Ρίχτερ, που ταρακούνησε τις σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων.

Οι ίδιοι επισημαίνουν στα σχόλιά τους τον ασυνήθιστα οξύ τόνο της βουλγαρικής αντίδρασης απέναντι στις δηλώσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς, όπως επισημαίνουν, η Σόφια συνήθιζε έως τώρα να αντιμετωπίζει ψύχραιμα και συγκρατημένα τις όποιες προκλήσεις πολιτικών παραγόντων της ΠΓΔΜ, τα τελευταία χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-

πηγή:  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1069169&lngDtrID=244

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel