Logo
Print this page

Το ΑΙΣΧΟΣ!!! Η «Makedonia» στην Κέρκυρα!!!

Το ΑΙΣΧΟΣ!!!

Η «Makedonia» στην Κέρκυρα!!!

Το παράδοξο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: πιέζουμε διαρκώς τις επίσημες αντιπροσωπείες άλλων χωρών, τους διεθνείς οργανισμούς και τους προεδρεύοντες αυτών να χρησιμοποιούν το μοναδικό επίσημο όνομα πΓΔΜ ή FYROM για την γειτονική χώρα.

Σήμερα που η Ελλάδα έγινε προεδρεύουσα στον ΟΑΣΕ, η ηγεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών αποφάσισε ότι η ελληνική γνώμη έχει "ξεχάσει"(!) το θέμα του ονόματος (17, όχι δέκα χρόνια μετά) και επιτρέπει "κατ' εξαίρεση του κανόνα" προσγείωση αεροσκάφους της "Μακεδονίας" (MKD) σε ελληνικό έδαφος, στην Κέρκυρα. Προχωρά δηλαδή σε DE FACTO αναγνώριση χρήσης του "σκέτου Μακεδονία" από τις επίσημες αρχές της γειτόνου χώρας!

Αυτή η «εξαίρεση» που έγινε εκμηδενίζει την επιχειρηματολογία της επίσημης θέσης της Ελλάδος, ειδικότερα επειδή:

πρώτον έχει θέσει βέτο ή έχει απειλήσει με προβολή αντιρρήσεως σε «πολύ σημαντικότερα» ζητήματα (όπως η είσοδος στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ) και

δεύτερον η «εξαίρεση» έγινε μονομερώς, χωρίς πίεση, κατά παράβαση της λογικής, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, της γνώμης του Συμβουλίου των αρχηγών των Κομμάτων και της γνώμης του ελληνικού λαού όπως αυτή καταγράφεται διαρκώς από το 1992 έως σήμερα.

Είναι μία ημέρα εθνικής ντροπής. Μία μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία.

***

Συνέρχεται το απόγευμα στην Κέρκυρα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για πρώτη φορά μετά την κρίση στη Γεωργία, με στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο μερών και την επεξεργασία συναινετικών λύσεων.

Με αεροσκάφος που έφερε τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έφτασε τελικά στην Κέρκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο Μιλόσοσκι έφθασε περίπου στις 13.00 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας με το επίσημο αεροσκάφος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, το οποίο φέρει τα διακριτικά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Το αεροσκάφος απογειώθηκε ξανά για να επιστρέψει στα Σκόπια αμέσως αφού ο κ. Μιλόσοσκι αποβιβάστηκε μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει. Με την ίδια διαδικασία ο κ. Μιλόσοσκι θα επιστρέψει την Κυριακή στη χώρα του.

Η Αθήνα είχε δώσει κατ' εξαίρεση άδεια για την προσγείωση του μικρού τζετ με τα διακριτικά MKD, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και ήταν αμφίβολος ο τρόπος άφιξης του κ. Μιλόσοσκι. Τελικώς, τα τεχνικά προβλήματα φαίνεται πως ξεπεράστηκαν...

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1027535&lngDtrID=244

***

Η κυβέρνηση της FYROM, ζήτησε ειδική άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιτραπεί στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον κ. Μιλόσοσκι να προσγειωθεί στο νησί των Φαιάκων. Μέχρι σήμερα, τα αεροσκάφη από τις αεροπορικές εταιρείες των Σκοπίων μπορούν να διέρχονται από το FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο, δεν τους επιτρέπεται όμως η προσγείωση σε ελληνικά αεροδρόμια, αφού φέρουν τα διακριτικά MKDMakedonia. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και προφανώς δεν θα μπορούσε να δεχθεί προσγείωση (ή απογείωση) αεροσκαφών από την «Μακεδονία» σε ελληνικό έδαφος.

Στην περίπτωση όμως της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η Ελλάδα –ως προεδρεύουσα χώρα στον ΟΑΣΕ για το 2009- επέλεξε να παραχωρήσει «κατ’ εξαίρεση» ειδική άδεια στο σκοπιανό κρατικό αεροσκάφος για να προσγειωθεί στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι την ώρα που η Ελλάδα φιλοξενεί μια υπουργική σύνοδο στην οποία θα παραστούν περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων η κυρία Χίλαρι Κλίντον και ο κ. Σεργκέι Λαβρόφ, η Αθήνα θα βρισκόταν στη θέση του απολογούμενου επειδή «απαγόρευσε» στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ να μεταβεί στην Κέρκυρα. Για το λόγο αυτό επετράπη στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον κ. Μιλόσοσκι να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ.

Πηγή: http://www.protothema.gr/content.php?id=35890

κ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Με ποιο τρόπο θα έρθει ο κ. Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων έχει δοθεί οδηγία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπλοΐας,  κατ’ εξαίρεση, να επιτραπεί η προσγείωση του αεροσκάφους του, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ. Κατ’ εξαίρεση, σε σχέση με την υφιστάμενη πολιτική μας, η οποία δεν αλλάζει.

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Τι σημαίνει κατ’ εξαίρεση;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κατ’ εξαίρεση σημαίνει κατ’ εξαίρεση. Σημαίνει ότι είναι εξαίρεση στον κανόνα, ο οποίος είναι να μην επιτρέπεται.

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Αν από αύριο αρχίσει για διάφορες διεθνείς υποχρεώσεις, για το Μουσείο της Ακρόπολης ή για τους Παραολυμπιακούς ή για οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία να έχετε μερικούς Σκοπιανούς αξιωματούχους στην Αθήνα ή στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιηθεί πάλι αυτή η κατ’ εξαίρεση διαδικασία, ή θα ισχύσει ο κανόνας;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ισχύει ο κανόνας.

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Τότε γιατί υπάρχει εξαίρεση τώρα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρόκειται για μια εξαίρεση.

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Γιατί;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρόκειται για μια συνάντηση η οποία είναι πολύ σημαντική. Συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινή γνώμη και γι' αυτό το λόγο αυτή τη φορά, κατ’ εξαίρεση και χωρίς να αλλάζει επ’ ουδενί η πολιτική μας στο συγκεκριμένο θέμα, θα επιτραπεί η προσγείωση του αεροσκάφους του κ. Μιλοσόσκι.

κ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Μήπως έχει προβλεφθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Μιλοσόσκι με την κα Μπακογιάννη στο περιθώριο του ΟΑΣΕ;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερείς συναντήσεις, στην Κέρκυρα. Δεν θα ανακοινωθούν ακόμη, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα γιατί είναι τα περισσότερα ακόμη σε φάση διευθέτησης χρονικής. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση;

Ευχαριστώ πολύ.

***

Προσωπική πολιτική από Ντόρα

Συντάκτης: Κύρα Αδάμ    

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009 

Προσωπική πολιτική αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη στο θέμα των Σκοπίων η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη εκμεταλλευόμενη την πρόσκαιρη ιδιότητα της της «οικοδέσποινας» στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, που θα γίνει στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα.

 Η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε το ΟΚ να έρθει ο Αντ. Μιλόσοσκι ως υπουργός Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»! Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε «με συνοπτικές διαδικασίες» ότι η υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να επιτρέψει στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Μιλόσοσκι να έρθει στην Κέρκυρα με το επίσημο αεροσκάφος της ΠΓΔΜ, το οποίο φυσικά φέρει τα χαρακτηριστικά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Εντολή στην ΥΠΑ

Σχετική εντολή μάλιστα έχει ήδη δοθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να επιτρέψει την προσγείωση του «μακεδονικού» αεροσκάφους.

Στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Δελαβεκουρας επέμεινε ότι η απόφαση της υπουργού Εξωτερικών «είναι κατ' εξαίρεση σε σχέση με την υφιστάμενη πολιτική που δεν αλλάζει». Ο ίδιος προσδιόρισε ότι η απόφαση αυτή της υπουργού Εξωτερικών ελήφθη σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, χωρίς να προσδιορίσει το πότε.

Ο κ. Δελαβεκουρας πάντως επιχείρησε να εξηγήσει την απόφαση της κ. Μπακογιάννη λέγοντας ότι «η συνάντηση του ΟΑΣΕ είναι πολύ σημαντική. Συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινή γνώμη και γι' αυτό θα επιτραπεί η προσγείωση του "μακεδονικού" αεροσκάφους».

Η «μεγαλοψυχία» της υπουργού Εξωτερικών προς στα Σκόπια, προκειμένου να μην αμαυρωθεί το «προφίλ» της στη διεθνή κοινή γνώμη ως καλής προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, αποτελεί στην ουσία μια βαριά παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια και μάλιστα στα σημεία των κρατικών συμβόλων και στο όνομα «Μακεδονία», στα οποία η Ελλάδα παγίως δίνει πολύ μεγάλη σημασία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής σε προηγούμενες επισκέψεις αξιωματούχων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο διεθνών συναντήσεων (σ.σ. υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού όμως) ουδέποτε έχει επιτραπεί η είσοδος «μακεδονικού» αεροσκάφους.

Τα διαβατήρια

Η χθεσινή ξαφνική απόφαση της υπουργού Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τα Σκόπια δεν αποτελεί και τη μοναδική, καθώς η υπουργός Εξωτερικών συναίνεσε χωρίς κανέναν όρο στην απελευθέρωση της βίζας της ΠΓΔΜ προς τις χώρες της Ε.Ε. από το τέλος του έτους, δηλαδή την είσοδο διαβατηρίων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και στην Ελλάδα. Οι κινήσεις της υπουργού Εξωτερικών έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία η ηγεσία των Σκοπίων επιχειρεί να διαμορφώσει από κοινού μια «εθνική στρατηγική» για το θέμα του ονόματος, επιμένοντας στη διατήρηση της ταυτότητας και της γλώσσας, ενώ ο διαπραγματευτής κ. Νίμιτς ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με βάση την πρότασή του που εξαιρεί από τη διαπραγμάτευση τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Με Σπέκχαρτ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Σπέκχαρτ συναντήθηκε χθες με την υπουργό Εξωτερικών με θέμα την έλευση της κ. Κλίντον στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ετοιμάζονται να υπογράψουν μια «προκαταρκτική συμφωνία» για την κατάργηση της αμερικανικής βίζας για τους Ελληνες πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, υπάρχει η πιθανότητα ιδιωτικής παραμονής στην Κρήτη του ζεύγους Κλίντον μετά τη σύνοδο της Κέρκυρας.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=55279

***

Υποτέλεια κι ευτέλεια ...

Συντάκτης: Στάθης    

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009 

Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν «εξαιρέσεις» όταν δεν πρόκειται για ελιγμούς και πρόκειται για θέσεις. Αλλιώς ουδείς σε παίρνει στα σοβαρά. Και την Ελλάδα των ζεϊμπέκικων με τον Τζεμ και των κατ' εξακολούθησιν ανακολουθιών με τη FYROM, ουδείς την εκλαμβάνει ως σοβαρή.

Βεβαίως η σοβαρότης προϋποθέτει σθένος, έχει κόστος, αλλά αποφέρει κέρδη -κέρδη ουσιώδη και ζωτικά.

Αντιθέτως ο τζουτζεδισμός και ο κατευνασμός είναι εύκολα πράγματα -όλο χάνεις, αλλά σου μένουν κι άλλα να χάσεις [ώστε να παρηγοριέσαι (κι ενίοτε να κοκορεύεσαι) που δεν τα 'χεις χάσει όλα ακόμα].

Οι Τούρκοι φέρ' ειπείν δεν κάνουν «εξαιρέσεις», όταν πετούν πάνω απ' το Φαρμακονήσι πετούν πάνω κι απ' το Αγαθονήσι. Αντιθέτως η κυρία Μπακογιάννη (και ο κ. Καραμανλής) κάνουν «εξαιρέσεις» και ζητούν κατά περίπτωσιν (όπως τώρα με τον ερχομό Μιλόσοσκι) να «κοιμούνται οι νόμοι» για μια-δυο μέρες. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις δεν κοιμούνται οι νόμοι, αλλά οι ίδιοι και θα 'χουμε (όλοι) κάποια μέρα άσχημο ξύπνημα...

Από ποιον πήρε την άδεια η κυρία Μπακογιάννη να δώσει άδεια στον κ. Μιλόσοσκι, υπουργό Εξωτερικών της FYROM, να προσγειωθεί στην Κέρκυρα

στις 27 Ιουνίου επιβαίνων κι ερχόμενος με αεροπλάνο που φέρει τα διακριτικά και το εθνόσημο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»;

Ασκεί «προσωπική πολιτική» η κυρία Μπακογιάννη; Μπα; Από πότε ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας μπορεί να ασκεί διαφορετική πολιτική από εκείνη που έχει διακηρύξει η κυβέρνησή του κι έχει εγκρίνει ο λαός με την ψήφο του;

Σε άλλες εποχές (όταν ακόμα οι λέξεις δεν είχαν σταλεί εξορία χάριν της επικοινωνίας) θα μιλάγαμε για προδοσία! Ναι, για προδοσία.

Ιδού γιατί επεξηγηματικά:

α. Λέει το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η συνάντηση του ΟΑΣΕ (27-28 Ιουνίου, Κέρκυρα) για την οποίαν καταφθάνει ο κ. Μιλόσοσκι, «είναι πολύ σοβαρή» για να φέρει ενοχλητικά (σε ποιους;) προσκόμματα η οικοδέσποινα (!) κυρία Μπακογιάννη.

Το ότι η συνάντηση είναι όντως σοβαρή είναι ένας λόγος παραπάνω για να μην κάνει η χώρα μας ούτε ένα βήμα πίσω από τη διακηρυγμένη πολιτική της!

β. Αν η ίδια η χώρα μας προδίδει (αδειάζει το λένε τώρα ως πιο ευκολοχώνευτο) την πολιτική της, ποια πολιτική θα διαπραγματευθεί στη συνέχεια;

γ. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν δημόσιες σχέσεις (πόσω μάλλον προσωπικές πολιτικές). Ο,τι γίνεται καταχωρίζεται ως προηγούμενο, το οποίον μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως δεδομένο οι ενδιαφερόμενοι.

Εν προκειμένω ο κ. Μιλόσοσκι θα πατήσει στο ελληνικό έδαφος (καθώς και οι συνοδοί του) με τα εθνικά διακριτικά που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται και διαπραγματευόμαστε.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνον ο κ. Μιλόσοσκι που χλευάζει την πολιτική μας (και την εθνική μας κυριαρχία), αλλά και η κυρία Μπακογιάννη. Κυρίως αυτή. Η οποία χλευάζει έτσι ακόμα περισσότερο απ' τον όποιον κ. Μιλόσοσκι την ίδιαν της τη χώρα...

Πώς λέγεται αυτό;

Προσωπικές σχέσεις; δημόσιες σχέσεις; -θα καγχάζουν μαζί μας οι πάντες. Οχι μόνον με τον (ύστερα και απ' αυτό) μικρομεγαλισμό μας, αλλά και με την εθελοντική μας ανικανότητα να υπερασπιστούμε ακόμα και το μίνιμουμ. Μήπως αυτό λέγεται γραικυλισμός;

δ. Λέει το ελληνικό (;) Υπουργείο Εξωτερικών ότι όλο αυτό γίνεται «κατ' εξαίρεσιν»! Παραδέχεται δηλαδή έτσι ότι παραβιάζει την εξωτερική μας πολιτική -μπράβο! Αυτό πώς λέγεται; Διότι περί ελιγμού δεν πρόκειται, πρόκειται για παραδοχή που συνιστά τετελεσμένο.

Τετελεσμένο διαφορετικό από τις υποσχέσεις, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αυτό πώς λέγεται;

ε. Δεν υπήρχε ώς τώρα προηγούμενο! Σε ανάλογη περίπτωση δεν επετράπη στον κ. Τσερβέρνκοφσκι να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα με τα διακριτικά και τα εθνόσημα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η κυρία Μπακογιάννη δημιουργεί τέτοιο προηγούμενο τώρα.

Συνεπώς συμβαίνουν δύο τινά: ή έχουμε αλλάξει (και δεν το ξέρουμε) την εξωτερική μας πολιτική εις όσα αφορούν τη FYROM ή η κυρία Μπακογιάννη απλώς την πρόδωσε.

Εδώ δεν χωράνε χαριτωμενιές τύπου Ουρουγουάης.

Η κυρία Μπακογιάννη υποδέχεται σε ελληνικό έδαφος τον κ. Μιλόσοσκι, Υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας, Μακεδόνα στο έθνος, Μακεδόνα και στη γλώσσα.

Αν αυτό η κυρία Μπακογιάννη το έκανε εν αγνοία τού κ. Καραμανλή, φέρνοντάς τον προ τετελεσμένων και ο άνθρωπος δεν την αποκεφάλισε εν τω άμα, τότε δεν είναι Πρωθυπουργός, αλλά το παιδί για τα θελήματα των Αμερικανών.

Αν, τέλος, η κυρία Μπακογιάννη κινήθηκε σε συνεννόηση με του Μαξίμου (όπως άλλωστε ισχυρίζεται και δηλώνει), τότε ο κ. Καραμανλής, εκτός από παιδί για τα θελήματα των Αμερικανών είναι και μπιστικός στις δουλειές των Μητσοτάκηδων...

Βαρειές κουβέντες;

Μπα; οι κουβέντες είναι βαρειές και όχι τα καμώματα; Μιας δράκας ραγιάδων που ποτίζουν με τον ιδρώτα του φόβου τους το δέντρο του νεο-οθωμανισμού...

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=55619

Αναδημοσίευση αφιερώματος από: http://www.antibaro.gr/

 

 

 

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR