Ζωηφόρος

Σλαβομακεδόνες συγκρούστηκαν με Αλβανούς,

Σλαβομακεδόνες συγκρούστηκαν με Αλβανούς

Επεισόδια στην ΠΓΔΜ με αφορμή την ανέγερση μιας εκκλησίας

ΣΚΟΠΙΑ. Σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λύσει τα εθνοτικά ζητήματα της ΠΓΔΜ «με ομαλό τρόπο» δέχθηκε χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων, μία ημέρα μετά τα επεισόδια μεταξύ του σλαβικού και του αλβανικού πληθυσμού κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική κρίση που πυροδότησε η σύγκρουσή της με τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης. Στα επεισόδια της Κυριακής, με αφορμή την ανέγερση μιας εκκλησίας στο κάστρο των Σκοπίων –κατασκευή που οι Αλβανοί ερμηνεύουν ως ένδειξη της μεροληπτικής στάσης της κυβέρνησης υπέρ των χριστιανών Σλαβομακεδόνων– τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, μεταξύ τους δύο αστυνομικοί.

Οι διαφορές μεταξύ εθνοτήτων θα πρέπει να συζητούνται στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου, όπου εκπροσωπούνται όλες οι εθνικές κοινότητες, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου εκατό νεαροί Σλαβομακεδόνες μετέβησαν στο κάστρο, κοντά στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να εκφράσουν –εν όψει προγραμματισμένης διαμαρτυρίας των Αλβανών– την υποστήριξή τους προς την ανέγερση του νέου οικοδομήματος, που θα λειτουργεί ως εκκλησία αλλά και ως μουσείο. Οι συγκεντρωθέντες τοποθέτησαν στο κάστρο μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας, ενώ αμέσως μετά άρχισαν να καταφθάνουν Αλβανοί –ο αριθμός τους έφθασε τους τριακόσιους– για να διαδηλώσουν κατά της ανέγερσης. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν με πέτρες και ξύλα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν τα επεισόδια, που διήρκεσαν περίπου μισή ώρα. Προηγούμενη υπόσχεση των Αρχών, ότι η κατασκευή αναστέλλεται προσωρινά, δεν τηρήθηκε. Την Πέμπτη το βράδυ, μια πρώτη ομάδα εκατό Αλβανών, μεταξύ τους και ηγετικά στελέχη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, μετέβησαν στον χώρο του κάστρου και κατεδάφισαν ένα μέρος της κατασκευής... «Πόλεμος» μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών έχει ανοίξει και μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, απ’ όπου εκτοξεύονται υβριστικά συνθήματα.

Την Κυριακή, πάντως, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι, καταδίκασαν από κοινού τα επεισόδια και απηύθυναν έκκληση για την αποφυγή μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, ωστόσο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι απέτυχε να διατηρήσει τις ισορροπίες των εθνοτήτων της χώρας και ζήτησε παραιτήσεις υπουργών.

Τις ανησυχίες της σχετικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην ΠΓΔΜ εξέφρασε την Πέμπτη η Ουάσιγκτον, θίγοντας το θέμα της διαμάχης της κυβέρνησης με τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_15/02/2011_432661

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel