Ζωηφόρος

Ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη,

Ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων

στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη


AxridosΤο Δικαστήριο της πόλης Βέλες επιβεβαίωσε σήμερα ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων σε βάρος του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας κ. Ιωάννη (κατά κόσμο Ζόραν Βρανίσκοφσκι), για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ από τα κονδύλια της αποκαλούμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", το διάστημα που ο Βρανίσκοφσκι ήταν μητροπολίτης της Εκκλησίας αυτής.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει ερήμην την ίδια ποινή στον Βρανίσκοφσκι, το 2009.

Ο Βρανίσκοφσκι αμφισβήτησε τις κατηγορίες σε βάρος του, τις οποίες χαρακτήρισε "αβάσιμες" και "κατασκευασμένες" και υποστήριξε ότι η δίωξή του έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην ΠΓΔΜ, στην οποία σημειώνεται ότι η άρνηση των αρχών της ΠΓΔΜ να αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας δεν συνάδει με το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης αποπέμφθηκε το 2002 από τις τάξεις της αποκαλούμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".

Η συμβιβαστική εκείνη πρόταση είχε απορριφθεί από την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο κ. Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και προχώρησε στην επανίδρυση της "Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας" στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αποκαλούμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία") και ορίστηκε αρχιεπίσκοπός της.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία", η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Ο Ιωάννης, το 2005, καταδικάστηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ και εξέτισε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών σε φυλακή των Σκοπίων για "υποδαύλιση θρησκευτικού και εθνικού μίσους" στην ΠΓΔΜ.

Η "Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας", επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ιωάννης και η απήχησή της είναι περιορισμένη στην ΠΓΔΜ, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι "απειλητική" για τη χώρα.

                                            Πηγή: http://www.romfea.gr/epikairotita/12515-filakisi-dyo-xronia-axridos-ioannis

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration