Ζωηφόρος

Σκόπια: Θα είναι το επόμενο Κόσσοβο;

Σκόπια: Θα είναι το επόμενο Κόσσοβο;

***

Σκόπια: Θα είναι το επόμενο Κόσσοβο

για να ανοίξει ο "ισλαμικός διάδρομος" της Τουρκίας;

“Μία ορθόδοξη εκκλησία πυρπολήθηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στις 30 Ιανουαρίου. Το περιστατικό αντανακλά την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Σλάβων και Αλβανών, μια δεκαετία μετά την αλβανική εξέγερση που έφερε την ΠΓΔΜ στο χείλος ενός πολέμου. Ανακαλεί, επίσης, μνήμες από τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980”.Αυτά αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Jerusalem Post, που δεν αποκλείει στα Σκόπια να γίνουν το επόμενο Κόσσοβο.

“Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο μουσουλμανικό χωριό Labuniste, ήταν εκκλησία δύο αιώνων και υπήρχαν σ΄ αυτή πολύτιμες εικόνες. Ο εμπρησμός στο Labuniste ακολούθησε το κάψιμο της σημαίας της FYROM”, γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας:

“Τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία αμφισβητούνται, αλλά οι Σλάβοι αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα (1.3 εκατ. ) και οι Αλβανοί το 30% (600.000) των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της δημοκρατίας.

Οι μουσουλμάνοι, είχαν μια αξιοσημείωτη αύξηση από το 1961, όταν αντιπροσώπευαν μόνον το 13% του συνόλου.

Μετά την συμφωνία της Οχρίδας το 2001 που έβαλε τέλος στην αλβανική εξέγερση του «NLA» (α Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου), η ΠΓΔΜ έχει γίνει “διεθνική” και δίγλωσση με τους Αλβανούς να είναι το δεύτερο συστατικό της δημοκρατίας. Έχουν εγγυημένα αναλογικό μερίδιο στη κυβέρνηση . Όλα αυτά έχουν μετατρέψει τη ΠΓΔΜ στην πιο ασταθή περιοχή των Βαλκανίων και στην de facto διχοτόμησή της.

Έχοντας εξασφαλίσει την κυριαρχία τους κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί έχουν ως πρωταρχικό στόχο τους τον έλεγχο πρωτεύουσας.

Το δοκιμασμένο σχέδιο της οικοδόμησης ενός τζαμιού σε μια περιοχή που ζουν και χριστιανοί, εφαρμόστηκε και σ΄ αυτή τη περίπτωση. Πέντε φορές την ημέρα οι μουσουλμάνοι καλούνται για προσευχή κι όλο το σκηνικό δίνει την εντύπωση ότι ελέγχουν τη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2001 ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου χρηματοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών από την Τουρκία και το Αφγανιστάν. Εκτός από τα χρήματα των ναρκωτικών, οι Times έγραψαν στις 22 Ιουνίου, 2001,ότι « έχει επίσης ένα άλλο εξέχοντα υποστηρικτή: τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.”...

“Δεκατρία χρόνια αργότερα, γνωρίζουμε το σκορ. Ο UCK έχει μεταμορφωθεί σε "Σώμα Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου" (KPC).Η "Μεγάλη Αλβανία" παίρνει μορφή, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξακολουθεί να αρνείται αυτήν την πραγματικότητα. Στη δυτική ΠΓΔΜ, στην ελληνική Ήπειρο, και στην περιοχή Malesija του Μαυροβουνίου, υπάρχουν θεσμικές διευθετήσεις της εθνικής κατάτμησης που θα κατευνάσει τις αλβανικές αποσχιστικές τάσεις.

Οι Αλβανοί έχουν την υποστήριξη ενός ισχυρού περιφερειακού παίκτη, της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό κρίκο στον συνεχώς αναπτυσσόμενο Ισλαμιστικό "Πράσινο Διάδρομο» στα Βαλκάνια.

Στόχος η δημιουργία μιας αλυσίδας από την Κωνσταντινούπολη, ως τη Βοσνία που με βάση τις τρέχουσες δημογραφικές εξελίξεις θα πρέπει να γεφυρωθεί μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα”...

Πηγή: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=12632

***

Ελλάδα-Τουρκία:

"Σύγκρουση" όχι μόνο στο Αιγαίο.

Υπάρχουν και τα Βαλκάνια...

Το Πίρι Ρέϊς εξακολουθεί να πλέει στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να δηλώσει παρούσα στο ενεργειακό “προσκλητήριο” της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα ακόμη λεονταρισμό της γειτονικής χώρας, που αποδεικνύει ότι οι προοπτικές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ευχάριστες. Γιατί από τέτοιους λεονταρισμούς που έχουν και μια δόση απόγνωσης, μπορεί εύκολα να υπάρξει μια κλιμάκωση στο Αιγαίο. Κι όχι μόνο σ΄ αυτό.

Όπως σωστά επισημαίνουν αναλυτές οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να δοκιμαστούν και στα Βαλκάνια. Στη Κύπρο τα τουρκικά σχέδια είναι σαφές ότι έχουν βρει το αδιαπέραστο τείχος προστασίας που έχει υψώσει το Ισραήλ και η Άγκυρα δεν δείχνει πρόθυμη να ρισκάρει να τραβήξει το σχοινί. Οι προσπάθειές της θα επικεντρωθούν στο Αιγαίο όπου θα πιέσει σκληρά για να επιβάλει θέσεις και απόψεις που και η ίδια γνωρίζει ότι δεν έχουν καμία απολύτως νομική βάση. Παλαιότερα όταν ο ρόλος και η χρησιμότητα της Τουρκίας ήταν διαφορετικός αυτό δεν είχε καμία σημασία για τις μεγάλες δυνάμεις που πάντα είχαν την τάση να “χαϊδεύουν” τη γειτονική χώρα σαν ένα “κακομαθημένο ζωηρό παιδί”.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει αν και για να υποστηρίξουμε ότι αυτή η αλλαγή είναι προς το συμφέρον μας θα πρέπει κάποιοι στην Αθήνα να δουλέψουν και διαπραγματευτούν σωστά , έγκαιρα και αποφασιστικά. Αν και η συζήτηση περί καθορισμού ΑΟΖ με τις χώρες που μας περιβάλουν και η προοπτική έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και στο Αιγαίο, έχει αρχίσει να ανοίγει, δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνεται σοβαρή προεργασία για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που η Άγκυρα σίγουρα θα προσπαθήσει να θέσει. Και αυτό αφορά και στη διπλωματική αλλά και στη στρατιωτική μας προετοιμασία.

Και δεν υπάρχει μόνο το Αιγαίο και η νοτιοανατολική Μεσόγειος ως πεδία αντιπαράθεσης Ελλάδας και Τουρκίας. Στην Ελλάδα, όλοι μας ξεχάσαμε, αγνοήσαμε θα λέγαμε τη περιοχή που έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές στην ιστορία “πυριτιδαποθήκη”: τα Βαλκάνια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι και τα Βαλκάνια αποτελούν περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος για την Τουρκία. Και όσο κι αν ακουστεί παράξενο, ακόμη και σήμερα που η οικονομική κρίση έχει κυριολεκτικά αποδιοργανώσει την Ελλάδα, αυτή παραμένει στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων ,ένας από τους σημαντικότερους εμπορικός επενδυτές!

Σ΄ αυτή τη περιοχή θέλει να “δράσει” η Τουρκία και είναι μια περιοχή που αν η Ελλάδα “κουνηθεί” μπορεί να την μετατρέψει σε δικό της προνομιακό γήπεδο. Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων ετοιμάζονται να εισέλθουν -όχι βέβαια τόσο πρόθυμα όσο παλαιότερα- στην ΕΕ. Και σ΄ αυτό το δρόμο η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της και να εξουδετερώσει τα όποια ηγεμονικά σχέδια της Άγκυρας στα Βαλκάνια.

Πηγή: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=13204


Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration