Logo
Print this page

Εγκρίνουν δάνεια, πιέζουν για τα Σκόπια, της Σοφίας Βούλτεψη,

Εγκρίνουν δάνεια, πιέζουν για τα Σκόπια

Σοβαρή υποχώρηση στα εθνικά θέματα

της Σοφίας Βούλτεψη


Οι πρώτες πιέσεις στα εθνικά μας θέματα ήλθαν χθες σχεδόν παράλληλα με την επίσημη έγκριση του νέου πακέτου δανεισμού προς την Ελλάδα.

Σε μια πρωτοφανή στροφή, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, ενώ φθάνει στο σημείο να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι από το 2009 έχει αφαιρεθεί από τις εκθέσεις προόδου ο όρος «μακεδονικός».

Επιπλέον, επαινούν τα Σκόπια για τις… προόδους τους στον οικονομικό τομέα.

Το γεγονός αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει εντελώς εγκαταλείψει τα εθνικά θέματα, ασχολούμενη μόνο με τα μνημόνια, ενώ αποδεικνύεται επίσης ότι κακώς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος με τον Νίκολα Γκρούεφσκι στις αρχές του μήνα.

Αποδεικνύει επίσης πως η δυσφήμηση της Ελλάδας επέδρασε αρνητικά σε όλα τα ζητήματα, καθώς φαίνεται ότι η χώρα έχει χάσει τη φωνή της στην ΕΕ και βρίσκεται μονίμως στη γωνία.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίστηκαν και χθες οι πανηγυρισμοί για την εκ μέρους του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επίσημη έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, με «απελευθέρωση» των πρώτων 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί για την Ελλάδα μία μοναδική ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση για την αυστηρή εφαρμογή του, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σήμερα, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αποφασίσει για τη συνεισφορά του στο νέο πακέτο στήριξης, με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως θα προτείνει το ποσό των 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.

«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια)», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Πηγή: http://www.elzoni.gr/html/ent/790/ent.19790.asp

***

ΑΦΟΡΗΤΗ ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

- ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ»,

ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ»

Εντείνονται οι πιέσεις από πλευράς ΕΕ όσον αφορά στην υπόθεση των Σκοπίων, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Στέφαν Φούλε να δηλώνει κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί θέμα… πολιτικού ρεαλισμού και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους!

Ο κ. Φούλε «πάτησε» πάνω σ’ αυτό που ονόμασε «εντολή του ΟΗΕ», λέγοντας συγκεκριμένα πως ο Οργανισμός έχει δώσει σαφή εντολή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ και εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξει ουσιαστικότερη πρόοδος και κατάληξη σε μία συμφωνία.

Μάλιστα ο κ. Φούλε τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Ε.Ε. και γνωστοποίησε ότι σήμερα (χθες) κιόλας, αναχωρεί για τα Σκόπια, προκειμένου να εγκαινιάσει τον υψηλού επιπέδου προενταξιακό διάλογο!

Περισσότερο διακριτικός ο εκπρόσωπος της δανέζικης προεδρίας στην Ε.Ε., Νικολάι Βάμμεν, άφησε για το τέλος της ομιλίας του την αναφορά για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, διευκρινίζοντας ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το όνομα θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ.

Στο θέμα της προόδου που έχει επιτύχει η ΠΓΔΜ για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε., αμφότεροι οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι στη γειτονική χώρα θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην έννομη τάξη, στη διεξαγωγή των εκλογών, στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, στην προστασία των μειονοτήτων και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ψήφισμα για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που ζητεί την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στην προϋπόθεση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Ειδικότερα, με το ψήφισμα, απευθύνεται έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ενώ εκφράζεται η λύπη του Ευρωκοινοβουλίου για το γεγονός ότι «η διένεξη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει το δρόμο της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ, παρεμποδίζοντας έτσι και την ίδια τη διαδικασία της διεύρυνσης».

Ακόμη, σύμφωνα με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο «λυπάται» για την παράλειψη του όρου «μακεδονικός» από την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, κάτι που συμβαίνει από το 2009, παρά το γεγονός ότι -όπως επισημαίνεται- αυτός είναι ο καθιερωμένος όρος για τις αναφορές στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της χώρας σε κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ευρωκοινοβούλιο συμφωνεί με την αξιολόγηση που περιέχει η έκθεση προόδου της Επιτροπής του 2011 για τη χώρα, όσον αφορά τη συνεχή εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων εκ μέρους της, επαινεί την ΠΓΔΜ για τις καλές οικονομικές επιδόσεις της και τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, αλλά «σημειώνει με ανησυχία τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στην τρέχουσα ανταλλαγή απόψεων, συμπεριλαμβανομένου του φαινόμενου της λεγόμενης "αρχαιοποίησης", που απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσει νέους εσωτερικούς διχασμούς».

Στο ψήφισμα αναγνωρίζεται ότι η γειτονική χώρα έχει πολλά ακόμη να κάνει στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, καθώς και στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ σημειώνεται πως οι ευρωβουλευτές του κόμματος καταψήφισαν το ψήφισμα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, παρά τις θετικές αναφορές σε πολλά ελληνικά αιτήματα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και της αρχής καλής γειτονίας που πρέπει να σέβεται κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος δεν είναι ισορροπημένο, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο στις προσπάθειες επίτευξης μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Πηγή: http://www.elzoni.gr/html/ent/789/ent.19789.asp

***

Ενταξιακό διάλογο εγκαινίασαν ΕΕ - Σκόπια

Από «ethnos.gr- On Line», 15/03/2012

Την έναρξη ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Σκοπίων εγκαινίασαν σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως τονίστηκε, ο διάλογος αυτός δεν υποκαθιστά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Σκοπίων, η έναρξη των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο ενταξιακός αυτός διάλογος περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε αρκετές φορές τον όρο «μακεδονικός» (macedonian), σημείωσε ότι στο επίκεντρο του ενταξιακού διαλόγου θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των Σκοπίων και θα οδηγήσουν τη χώρα πιο κοντά στην ΕΕ.

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ.Γκρούεφσκι, εξετάσθηκε και η εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ.Φούλε απάντησε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια έλαβανκαθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας τον Δεκέμβριο του 2005, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τρεις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις της για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ (2009, 2010, 2011) απηύθυνε σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, ωστόσο το Συμβούλιο Κορυφής δεν έχει κάνει αποδεκτή τη σύσταση αυτή.

πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63631052

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR