Ζωηφόρος

Παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με την φυλάκιση του Αχρίδος,

Παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

με την φυλάκιση του Αχρίδος


Εκ της Αρχιεπισκοπής

Η σχισματική οργάνωση στη ΠΓΔΜ, λεγόμενη «μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία», φανερά επηρεάζει την δικαιοσύνη στη ΠΓΔΜ, σε βάρος των δικαιωμάτων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φυλακισμένος στην ΠΓΔΜ, που ήταν καταδικασμένος ερήμην, και να μην του χορηγείται το δικαίωμα να καταδικαστεί, καθώς για αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις προβλεπόμενες από το νόμο.

Η σχισματική εκκλησία ενεργεί με σκοπό να μην δοθεί στον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη το δικαίωμα να έχει ξανά δικαστήριο με την φυσική του παρουσία, παρ’όλο που αυτός ήταν καταδικασμένος ενώ απουσίαζε από την δίκη.

Τώρα εκπληρώνει τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, για επανάληψη της διαδικασίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ήδη είναι ένα μήνα στην φυλακή Ιντρίζοβο στην ΠΓΔΜ, και από εκεί ζητάει να του δοθεί το δικαίωμα αυτό, επειδή υπάρχει απόδειξη ότι τήρησε τον όρο εντός ενός έτους από την στιγμή που πληροφορήθηκε την ετυμηγορία, να έχει επανάληψη της δίκης. Και επειδή όλες οι προϋποθέσεις ήταν εκπληρωμένες, το Πρωτοδικείου των Βελεσσών έκανε επείγουσα διαδικασία, αλλά σε αυτή την απόφαση η σχισματική εκκλησία έδωσε καταγγελία μέσω του Γενικού Εισαγγελέα.

Η καταγγελία της σχισματικής εκκλησίας δεν αφορά την απόφαση, ο Αρχιεπίσκοπος να υπερασπίζεται έξω από την φυλακή, αλλά ήταν αίτημα να μην υπάρχει δυνατότητα να γίνει η δίκη με την παρουσία του.

Το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο στα Σκόπια επέστρεψε την υπόθεση για νέα δίκη στο δικαστήριο των Βελεσσών και τώρα υπάρχει μία πιθανότητα το δικαστήριο του Βέλες να μην επιτρέψει να δικασθεί εκ νέου ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης με την παρουσία του.

Έτσι αυτός θα είναι το πρώτο και μοναδικό παράδειγμα στην ΠΓΔΜ να μην έχει το νόμιμο δικαίωμα να παραστεί στην δίκη και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Για αυτή τη δικαστική υπόθεση, για την οποία απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ήδη είχε αθωωθεί δύο φορές, όταν είχε την δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Την τρίτη φορά το δικαστήριο αποφάσισε ερήμην και τον καταδίκασε.

Έτσι, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης σαν να μην είχε δικαίωμα να υπερασπιστεί, και τελικά τον καταδίκασαν.

Τώρα, η σχισματική, λεγόμενη «μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία» απαιτεί κάτι που είναι εντελώς παράνομο, να αναγκασθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να παραμείνει στην φυλακή σύμφωνα με την δικαστική διαδικασία στην οποία αυτός δεν είχε δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του.

Γνωρίζοντας πόσο παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα τα θρησκευτικά δικαιώματα στη ΠΓΔΜ και δεδομένου ότι όλες οι προηγούμενες δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη ήταν πολιτικές, το αίτημα του Δημόσιου Κατήγορου αν και παράνομο, δεν προκαλεί έκπληξη.

Παράδοξο είναι που αυτό ξεκίνησε και υποστηρίζεται από την σχισματική εκκλησία, λεγομένη «μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία».

Παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη «εκκλησία» της ΠΓΔΜ είναι σε σχίσμα με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, ταυτόχρονα είναι και μια θρησκευτική οργάνωση.

Για οποιαδήποτε θρησκευτική οργάνωση, αλλά κυρίως για τους Χριστιανούς, ουσιώδες είναι να σταθούν στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, ακόμα και να είναι ελεήμονες σε όσους παραβίασαν κάποιο νόμο.

Αλλά, η σχισματική εκκλησία κάνει το παν να καταργήσει πλήρως τα ήδη περιορισμένα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη.

Όταν το 2005 ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης καταδικάστηκε για υποκίνηση εθνικού και θρησκευτικού μίσους και ήταν στην φυλακή, ένας από τους επισκόπους της σχισματικής εκκλησίας, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του ως αγιορείτης (ήταν επτά έτη στο Άγιον Όρος), ζήτησε από την τότε κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να καταδικασθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης για προδοσία του κράτους και να καταδικασθεί ισόβια.

Τις τελευταίες 30 μέρες, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος παραμένει στην φυλακή, εμφανίστηκαν με δημόσιες δηλώσεις και δύο από τους παλαιότερους επισκόπους της σχισματικής εκκλησίας ζητώντας από το κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να παραμείνει στην φυλακή και να μην του επιτραπεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αυτοπροσώπως.

Τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις από τους επισκόπους της σχισματικής, λεγόμενης μακεδονικής εκκλησίας, δεν είναι να τις σχολιάσει κανείς επειδή η αναισχυντία τους και ιδιαίτερα η μη χριστιανική αιτιολόγηση είναι άμεσα εμφανής.

Ήδη, όλοι οι ορθόδοξοι, και ευρύτερα, αναγνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη για σύγχρονο ομολογητή της πίστεως, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι: πως η σχισματική εκκλησία με μια τέτοια συμπεριφορά και πλήρως μη χριστιανική νοοτροπία, σκέφτεται ότι μπορεί να ενταχθεί στην ενότητα και σε κοινωνία με τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες;

Είναι προφανές ότι δεν έχει ειλικρινή πρόθεση να είναι μια αληθινή εκκλησία και να βγει από το σχίσμα, αλλά για να μην αντιμετωπίζεται ως αιρετική οργάνωση, αυτή θέλει στο κοινό και στον λαό να αφήσει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται να επιλύσει την κατάσταση του σχίσματος στην οποία βρίσκεται.

Αλλά, η Εκκλησία είναι μία οικογένεια η οποία αναγνωρίζει τους οικείους της.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10607:2012-01-15-01-18-53&catid=25:2009-12-18-08-37-46

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration