Ζωηφόρος

Όταν ο Πάπας δήλωνε ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική»,

Όταν ο Πάπας δήλωνε ότι

«η Μακεδονία είναι ελληνική»


ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ

Συνέντευξη στην «Κ.Ε.» το 1992

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ ήταν, μια χαρισματική προσωπικότητα που σφράγισε το Βατικανό στο τέλος του 20ού αιώνα, είχε παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ε» που δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 1992.

Η Αγία Έδρα είχε χαρακτηρίσει την «Ε» μία εκ των σοβαρότερων εφημερίδων της Ελλάδας, γι’ αυτό και την προτίμησε. Την ίδια τη συνέντευξη την χαρακτήρισε «μια συνέντευξη με σημασία και πολλά μηνύματα». (Η προηγούμενη συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα είχε δοθεί από τον προκάτοχό του το 1957 στην «Καθημερινή» και στον εκλιπόντα συνάδελφο Οδυσσέα Ζούλα.)

Η συγκυρία που δόθηκε η συνέντευξη είχε θεωρηθεί καθοριστική τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Τις λοιπές θέσεις του Ποντίφικα μετέφερε στην «Κ.Ε.» ο επίσκοπος Θυβάρεως, γ.γ. του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, Πιερ Ντιπρέ, μέσω ενός διαχρονικού κειμένου.

Διατυπώθηκε η καλή άποψη της Αγίας Έδρας για τον «πεφωτισμένο ταγό» της Ανατολικής Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Η Μακεδονία είναι ελληνική, πατρίδα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, του Μεθοδίου και του Κυρίλλου. Το Βατικανό καταδικάζει οποιαδήποτε πλαστογράφηση της ιστορίας της».

Η συγκεκριμένη δήλωση του Πάπα ήρθε σε μια ηλεκτρισμένη τότε πολιτικά ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα -κυρίως- για το θέμα του Μακεδονικού Ζητήματος.

Εποχή «Μακεδονικού»

Να θυμίσουμε πως το συγκεκριμένο διάστημα είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντ. Σαμαράς για τις θέσεις του στο «Μακεδονικό». Το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης. Τότε, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία και είχαν ορμητήριο τη βάση του Αβιάνο. Με κάθε εξόρμηση των συμμαχικών αεροσκαφών ο εναέριος χώρος της Ιταλίας έκλεινε για τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, ώστε να διευκολυνθεί η εναέρια κυκλοφορία των συμμαχικών πολεμικών αεροσκαφών.

Την προεδρία της Ε.Ε. τότε είχε η Πορτογαλία, όπου στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας -λίγες ημέρες αργότερα- θα συζητούνταν το Μακεδονικό και η γνωστή λύση Πινέιρο (υπουργού Εξωτερικών). Είχε προταθεί η FYROM να ονομαζόταν «Nova Macedonia». Η παρέμβαση του Ποντίφικα άλλαξε το κλίμα της συνόδου κορυφής από πλευράς καθολικών.

Στη συνέντευξη ο Πάπας δήλωσε ότι «το Βατικανό δεν έπαψε να ενδιαφέρεται ποτέ για τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα πολιτιστικά θέματα που αφορούν την κοινωνία.

Η Εκκλησία πρέπει να δίνει πρώτη μαρτυρία δικαιοσύνης και νομιμότητας. Κάθε παρέκκλιση από αυτές της αρχές είναι καταδικαστέα», είχε τονίσει.

Η Αγία Έδρα, μέσω της συνέντευξης αυτής, είχε πάρει τότε θέση για το Κυπριακό και το Γιουγκοσλαβικό. «Η αυτονομία», είχε διατυπώσει για το Γιουγκοσλαβικό, «πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Ελσίνκι, των διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ και της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κυρίως ως προς τις θρησκευτικές μειονότητες». Ακόμα είχε στείλει μήνυμα στον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, προτρέποντάς τον: «Οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί οφείλουν να τα βρουν».

Πηγή: History of Macedonia

Πηγή: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/2561/1/lang,el/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel