Ζωηφόρος

Αντιδράσεις σχόλια για την απόφαση της Χάγης,

Αντιδράσεις σχόλια για την απόφαση της Χάγης


***

Τα κύρια σημεία της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης για τα Σκόπια...

Απεμπλέκουν την απόφαση του ΝΑΤΟ.

Το δικαστήριο δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση δεν μπορεί να επηρρεάσει την απόφαση του ΝΑΤΟ, δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν επηρεάζουν τις διαδικασίες επίλυσης του ονόματος.

Υπήρξε απόφαση να γράφεται FYROM, με...

την υποσημείωση μέχρι να λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Μπορεί να ονομάζονται όπως θέλουν και με το συνταγματικό τους όνομα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτό από τους διεθνείς οργανισμούς και ότι θα αντικαταστήσει την επίσημη από τα Η.Ε ονομασία.

Απέτυχαν και δεν έγιναν δεκτά τα επιχειρήματα μας για παραβίαση των συμφωνιών με την χρήση των συμβόλων από τα Σκόπια..

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 1 της Συμφωνίας εκ μέρους της Ελλάδας, για την είσοδο της των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008. Απέρριψε όλες τις ενστάσεις και επιχειρήματα της Ελλάδας, θεωρώντας ότι η Ελλάδα δεν απέδειξε τις παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκ μέρους της ΠΓΔΜ, εκτός από την περίπτωση της χρήσης ενός συμβόλου, που απαγορεύεται.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν περιέχει νομική υποχρέωση της ΠΓΔΜ να μην χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Με ψήφους 15 προς 1 το Διεθνές δικαστήριο αποφασίζει ότι η Ελλάδα με την απειλή βέτο παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία.

Με ψήφους 15 προς 1 απορρίπτει όλα τα άλλα αιτήματα των Σκοπιανών.

Πηγή: http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/12/blog-post_9289.html

Πηγή: http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/12/blog-post_2485.html

***

Τι δεν είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

-Η απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης που θα ανακοινωθεί σε λίγη ώρα, δεν έχει σχέση με το όνομα. Δεν μπορεί το Δ.Δ. να επιβάλλει σε κανέναν την αναγνώριση της FYROM ως "Μακεδονία"

-Το Δ.Δ. δεν έχει δικαιοδοσία επί του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική του, σχετικά με την εισδοχή νέων μελών

-Το Δ.Δ. δεν μπορεί να υπαγορεύσει την εθνική μας πολιτική γύρω από το όνομα.

-Το Δ.Δ. δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. και του ειδικού διαμεσολαβητή του Μάθιου Νίμιτς.

Απλώς, σε περίπτωση καταδίκης της Ελλάδας, η χώρα μας δεν θα μπορεί να επικαλείται την ενδιάμεση συμφωνία, για να παρεμποδίσει την είσοδο της FYROM σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, μπορεί όμως να επικαλεστεί χίλιους άλλους λόγους. ..

Οι ελληνικές θέσεις αποδυναμώνονται, αλλά δεν αφαιρείται το δικαίωμα του "βέτο". Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα, πρότεινε την είσοδο του ...Ιράν στο ΝΑΤΟ, θα ασκούσαν βέτο, π.χ. οι Η.Π.Α. Το ότι δεν δεσμεύονται από κάποια συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν, δεν τους αφαιρεί το δικαίωμα του βέτο.

Βεβαίως, ενδεχόμενη καταδίκη της Ελλάδας, θα εντείνει κι άλλο τον παρανοϊκό αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά όπως είπαμε χιλιάδες φορές, ο ουσιαστικός ρυθμιστής των εξελίξεων είναι οι ΗΠΑ. Αν ο Ομπάμα, τους αποκαλέσει μία φορά "Φάιρομ", θα ...συμμορφωθούν.

Αν η Αμερική και η Ε.Ε. επιμένουν να τους θέλουν στις αγκάλες τους, μοιραίο είναι κάποτε να "συνθηκολογήσει" η Ελλάδα ή να αποχωρήσει αυτή από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από τη θέληση των συμμάχων μας.

Πηγή: http://emprosdrama.blogspot.com/2011/12/blog-post_6146.html

***

Τα σημαντικότερα σημεία της Απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης

Ανακοινώθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης. Το Διεθνές Δικαστήριο, αφού απέρριψε την ένσταση αναρμοδιότητας που είχε υποβάλει η Ελλάδα, έκρινε ότι η χώρα μας παραβίασε το άρθρο 11.1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (1995), επειδή η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου (2008).

Απέρριψε ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα και όλες τις ενστάσεις της Ελλάδας, σημειώνοντας και επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα «απέτυχε να αποδείξει» (“failed to demonstrate”) παραβιάσεις τής Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκ μέρους της ΠΓΔΜ. Η χώρα μας δεν κατάφερε να αποδείξει ούτε τη γνωστή συστηματική κωλυσιεργία των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις, ούτε το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει στη διαπραγματευτική της θέση (από μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στη «σύνθετη» ονομασία), ούτε καν την αλυτρωτική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας, που επανειλημμένως έχει παρουσιασθεί από τον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο.

Πολύ σημαντικό είναι το ότι το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί πως η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε έναν Διεθνή Οργανισμό επειδή υπάρχει η προοπτική (“prospect”) να χρησιμοποιούν σε αυτόν τον Οργανισμό το συνταγματικό τους όνομα.

Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε ότι η διαπίστωση της παραβίασης της Συμφωνίας από τη χώρα μας συνιστά «επαρκή ικανοποίηση» (“appropriate satisfaction”) για τα Σκόπια.

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε όλα τα άλλα αιτήματα της ΠΓΔΜ. Μεταξύ αυτών ήταν το αίτημα να διαταχθεί η Ελλάδα να εφαρμόσει το άρθρο 11 και να μην εμποδίσει στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς. Ειδικότερα η απόφαση γράφει: «το Δικαστήριο δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει (την Ελλάδα), όπως ζητά (η ΠΓΔΜ) να αποφύγει οποιαδήποτε μελλοντική συμπεριφορά που παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 11…»

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς και το συνολικό κείμενο της απόφασης

http://www.kouskouvelis.gr/site/images/stories/16841.pdf

http://www.kouskouvelis.gr/site/images/stories/Judgment_5.12.2011.pdf

Πηγή: http://www.kouskouvelis.gr/site/el/component/k2/item/137-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%AC%CE%B3%CE%B7%CF%82

***

Γ. Κουμουτσάκος: Με όλα της τα όπλα παραμένει η Ελλάδα

«Η ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, παραμένει ένα πολιτικό και διπλωματικό εφόδιο της χώρας, παρά την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, στις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση», δήλωσε στο Real.gr o ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Με τίποτα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εξασθενήσει αυτό το ισχυρό διπλωματικό εφόδιο, η Ελλάδα παραμένει στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης με όλα της τα όπλα» τόνισε ο ευρωβουλευτής και πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων.

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.com/2011/12/blog-post_6197.html

***

Χάγη: μάλλον κερδισμένοι παρά χαμένοι…

του Γιάννη Κεσσόπουλου

Τολμώ ένα πρώτο σχόλιο για την απόφαση της Χάγης (πηγή πληροφοριών taxalia στο twitter): πολύ μελάνι χύθηκε τις προηγούμενες μέρες κατά του Κ. Καραμανλή για το «όχι» που είπε στο Βουκουρέστι και τα Σκόπια δεν μπήκαν στο ΝΑΤΟ με ψευδεπίγραφο όνομα, αλλά ούτε και ως FYROM που όμως έχει δήθεν..

αλυτρωτικές διεκδικήσεις.

Το μηντιακό σύστημα με τους προοδευτικούς κονδυλοφόρους και τα παπαγαλάκια του, βρήκε τη ευκαιρία να βγάλει και πάλι χολή χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα «για την υπόθεση που χάσαμε». Όλοι αυτοί που πασχίζουν εδώ και χρόνια να χαρίσουμε το όνομα της Μακεδονίας, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει ότι το όνομα είναι το όχημα του αλυτρωτισμού για τους Σκοπιανούς, δηλαδή το πάτημα για να αποκτήσουν νομικά δικαιώματα εναντίον της Ελλάδας, τις τελευταίες μέρες «τα χώνουν» στον κακό Καραμανλή γιατί είπε όχι στους επικίνδυνους τυχοδιώκτες των Βαλκανίων και στους προστάτες τους.

Από τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, δεν προκύπτει απόφαση κατά της Ελλάδας υπό την εξής έννοια: καταδικαζόμαστε για το τυπικό, απορρίπτονται όμως τα Σκόπια επί της ουσίας. Δηλαδή, ναι μεν παραβιάσαμε την ενδιάμεση συμφωνία, πλην όμως διατηρούμε το δικαίωμα να βάλουμε βέτο σε διεθνή οργανισμό.

Επίσης, μπορεί να απορρίφθηκαν τα επιχειρήματά μας για παραβίαση των συμφωνιών με την χρήση των συμβόλων από τα Σκόπια, αλλά δεν γίνεται αποδεκτό από τους διεθνείς οργανισμούς το κλοπιμαίο συνταγματικό όνομα της FYROM.

Τέλος, οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν επηρεάζουν τις διαδικασίες επίλυσης του ονόματος, ενώ το δικαστήριο δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση του ΝΑΤΟ για μη ένταξη των Σκοπίων, καθώς πρόκειται για συλλογική απόφαση που ελήφθη ομοφώνως από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008.

Δηλαδή, επί της ουσίας η Ελλάδα και ο… Καραμανλής «καταδικάζονται» γιατί έκαναν μια κακή… δήλωση, ενώ τα Σκόπια καλώς έμειναν εκτός ΝΑΤΟ και δεν θα μπουν εάν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος. Με άλλα λόγια, μάλλον κερδισμένοι παρά χαμένοι από τη Χάγη… Ίσως είναι μια Σολομώντεια απόφαση, που γέρνει εμφανώς υπέρ της ελληνικής πλευράς. Και πάντως δεν προσφέρεται για σπέκουλα κατά του «όχι» του Κ. Καραμανλή, έστω κι αν πολλά μπορούμε να πούμε για συνέχεια του «όχι», αλλά και για τη συνολική άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Και όσοι θα εστιάσουν στον Καραμανλή για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες, καλά θα κάνουν τώρα, την ύστατη ώρα, να μην εκμεταλλευτούν την τυπική καταδίκη για να πουν δεν «ναι» στο ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Καλά θα κάνουν να συμβάλλουν σε μία λύση πραγματική και όχι σε μια λύση που θα επιτείνει το πρόβλημα και μπορεί να έχει και απρόβλεπτες συνέπειες στα Βαλκάνια.

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα είναι ότι με αφορμή την απόφαση του Δ.Δ. το εδώ πολιτικό κατεστημένο θα επιδιώξει να "λύσει" το πρόβλημα της ονομασίας προφασιζόμενο ότι βρικόμαστε σε δυσχερή θέση κι ως εκ τούτου πρέπει να υποχωρήσουμε. Ασφαλώς και τελικά η λύση θα παρουσιαστεί ως θετική εξέλιξη αφού δεν θα γίνουν αποδεκτές και όλες οι σκοπιανές απαιτήσεις, όμως αν σκεφτεί κανείς πόσο μακρυά θα βρεθούμε από τις "κόκκινες γραμμές" μας, θα καταλάβουμε το μέγεθος της ήττας.

Για τον λόγο αυτό προτείνω στα χάλια να αναρτήσουν με τεράστια γράμματα: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ και να επισημάνουν πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό υπέρ των ελληνικών θέσεων. Κι ότι θα έρθουν σύντομα γεγονότα που θα ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τις ελληνικές θέσεις κτλ. Οπότε πρέπει να περιμένουμε 5-10 χρόνια για να ασχοληθούμε... Τρελλίτσα...

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2011/12/blog-post_2464.html

***

Να γιατί δεν πρέπει να πάμε στη Χάγη για το Αιγαίο

Πολλή φασαρία γίνεται για την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια, για παραβίαση της οποίας μας καταδίκασε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Θυμάστε ποιός υπέγραψε τη συμφωνία αυτή;

Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας τώρα:

Τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, Ασχέτως αν μερικοί διαδίδουν ό,τι το Δικαστήριο εμμέσως αναγνώρισε τους Σκοπιανούς με το συνταγματικό τους όνομα.

Τους Σκοπιανούς τους ενδιαφέρει η αναγνώριση της Ελλάδος.

Όλος ο κόσμος να τους αναγνωρίσει, όσο η Ελλάδα αρνείται, για αυτούς θα υπάρχει θέμα.

Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τη δική μας αμέλεια.

Τα Σκόπια έχουν επανειλημμένως παραβιάσει την ίδια συμφωνία, αλλά εμείς ποτέ δεν μπήκαμε στον κόπο να τους καταγγείλουμε διεθνώς. Ας το έχουμε υπόψιν γιατί θα μας προσφέρουν και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον.

Τρίτον, σχετικά με το Δικαστήριο της Χάγης:

Πρόκειται για ένα δικαστήριο που αποφασίζει, κυρίως, με πολιτικά κριτήρια

Όπως και η σημερινή, όλες του οι αποφάσεις είναι συμβιβαστικές. ”Κόβει το καρπούζι στη μέση”

Αυτά για όσους, ακόμα μιλάνε, για ενδεχόμενη προσφυγή μας για το Αιγαίο.

Και στο Αιγαίο διεκδικήσεις εγείρει η Τουρκία και τις διευρύνει μάλιστα.

Σε περίπτωση προσφυγής μας θα είναι η μόνη κερδισμένη

Κώστας Ροδινός

Για την απόφαση επί της προσφυγής των Σκοπίων διαβάστε εδώ

Πηγή: http://www.antinews.gr/2011/12/05/136943/

***

Αν δεν είχε μπει το βέτο στο Βουκουρέστι,

τα Σκόπια από τότε θα λέγονταν «Μακεδονία»…

από την εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»

Άρχισαν σιγά σιγά να «ξεμυτίζουν» κάποιοι οι οποίοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν τη σημασία των εθνικών επιλογών με τις οποίες ο Κώστας Καραμανλής θωράκισε τον τόπο και οι οποίες –κακά τα ψέματα– δρομολόγησαν την πτώση του, επειδή δεν ήταν «αρεστές» κυρίως πέραν του Ατλαντικού.

Όλοι πια καταλαβαίνουν, ύστερα και από τις αποκαλύψεις για το ποιοι και πώς κρύβονται πίσω από τις υποκλοπές του 2004-2005, τι συνέβη τότε:

Οι αποφάσεις του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του, κυρίως ως προς το Σχέδιο Ανάν, την ενεργειακή πολιτική (αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) και την αντίστοιχη στροφή προς τη Ρωσία, καθώς και το βέτο στο Βουκουρέστι «ανησύχησαν» τόσο πολύ κάποιους, ώστε να στήσουν πρωτίστως τα «δήθεν» σκάνδαλα (π.χ. κουμπάροι, ομόλογα, Βατοπέδι ως και την καταπράσινη Siemens) προκειμένου να πλήξουν τον Κ. Καραμανλή και συγκεκριμένους υπουργούς του.

Αυτές τις μέρες, εν όψει της απόφασης της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων, άρχισαν «κάποιοι» να λένε ότι ήταν λάθος το βέτο… Κάνουν το λάθος (;) να ξεχνούν ότι εκείνο το βέτο «φρέναρε» την ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ να σύρουν τον Κ. Καραμανλή σε λύση υπέρ των Σκοπίων για το όνομα, αλλά και γιατί μπλόκαρε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να προωθήσουν τη διεύρυνσή του. Αν μάλιστα προσθέσει κανείς και το ότι αυτή η μη διεύρυνση οδήγησε στο «στραπάτσο» των ΗΠΑ από τον Πούτιν με την εισβολή στη Γεωργία, εύκολα αντιλαμβάνεται γιατί οι «πρόθυμοι» της Ουάσινγκτον ακόμη και τώρα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και την αλήθεια.

Μάταιος όμως ο κόπος, γιατί η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ήταν μάρτυρες και μπορούν να βεβαιώσουν το τι ακριβώς συνέβη στο Βουκουρέστι.

Θυμίζουμε ότι ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις είχαν φθάσει στο Βουκουρέστι, με τη μισή κυβέρνηση των Σκοπίων ως συνοδεία, βέβαιοι ότι θα επιτύχουν τη λύση για το όνομα που επιθυμούσαν, όπως άλλωστε ο ίδιος ο Τζ. Μπους είχε προαναγγείλει δύο μέρες πριν σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα και είχε ετοιμάσει φαγοπότι από την Ουκρανία για το Βουκουρέστι βέβαιος ότι την άλλη μέρα τα Σκόπια θα λέγονταν Μακεδονία. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι ο Καραμανλής θα αντιδρούσε. Προφανώς είχαν ως «πρότυπο» την υποχωρητική και βολική στάση του Γ. Παπανδρέου από τη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη. Και όχι μόνο…

Συνέβη λοιπόν το αναπάντεχο για τον αμερικανό Πρόεδρο: Ο Κώστας Καραμανλής, στην αρχή κιόλας της συνεδρίασης, έθεσε με σαφήνεια το ζήτημα ότι η Ελλάδα δεν ήταν, σε καμία περίπτωση και με οιοδήποτε πολιτικό κόστος, διατεθειμένη να συζητήσει, εν όψει της σχεδιαζόμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Και τούτο διότι, όπως ο Κ. Καραμανλής τόνισε ρητώς, το ΝΑΤΟ ήταν –και πάντα είναι– αναρμόδιο forum ως προς την επίλυση του ονόματος των Σκοπίων. Και το ζήτημα αυτό ανάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΗΕ, ο οποίος και έχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία με μεσολαβητή τον κ. Μ. Νίμιτς!

Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε μια αυτονόητη αλήθεια, που βρήκε αμέσως σύμφωνους Μέρκελ και Σαρκοζί, ενώ Μπους και Ράις έμειναν, πράγματι, «στα κρύα του λουτρού». Εκεί έληξε η συζήτηση. Κανείς άλλος δεν παρενέβη για να μη συζητηθεί το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Άλλωστε κατά την επάνοδο του Κ. Καραμανλή στην Αθήνα η πατριωτική του στάση αναγνωρίσθηκε και χαιρετίσθηκε από όλους, ανεξαιρέτως. «Εχθρούς και φίλους»!

Σήμερα κάποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν εκείνη την εθνική επιλογή του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια. Ότι εκείνο το βέτο θα φταίει στην περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια, γιατί παραβίασαν την Ενδιάμεση Συμφωνία. Μπρος στην κομματική αντιπαράθεση δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα. Ότι αν δεν έβαζε το βέτο ο Καραμανλής τα Σκόπια από τότε θα λέγονταν Μακεδονία. Χίλιες φορές να παραβιάσεις την οποιαδήποτε συμφωνία, όταν αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας σου.

Πηγή: http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/12/blog-post_5548.html

***

Χισάσι Οβάντα:

Ο συμπέθερος του Αυτοκράτορα Ακιχίτο αποφασίζει για τα Σκόπια

Ποιος είναι ο Χισάσι Οβάντα και τι θα λέει η απόφαση του Διακστηρίου της Χάγης σήμερα;

Γιώργος Αδαλής

Χισάσι Οβάντα: Αυτός είναι ο άνθρωπος που θα ανακοινώσει την απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων η οποία αναμένεται να μεταβάλλει εν πολλοίς τη μέχρι σήμερα πολιτική της Ελλάδας στο θέμα αυτό.

Ο Οβάντα είναι μέλος του Δικαστηρίου από τις 6/2/2003 και ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου στις 6 Φεβρουαρίου του 2009! Γεννήθηκε στην Νιγκάτα της Ιαπωνίας το 1932 και έχει να επιδείξει ένα λαμπρό βιογραφικό.

Το 1993 η κόρη του Μασάκο Οβάντα, γνωστή διπλωμάτισσα στην Ιαπωνία, παντρεύτηκε τον μεγαλύτερο γιο του Αυτοκράτορα Ακιχίτο, Πρίγκιπα Ναρουχίτο !!!

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο δικαστής είναι ένα πολύ μεγάλο όνομα διεθνώς και «παίζει» σε υψηλά ταμπλό!

Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, ο συμπέθερος του Ιάπωνα Αυτοκράτορα Ακιχίτο, θα βγάλει μια απόφαση για τα Σκόπια που μπορεί στην ουσία να μην αφορά το όνομα τους αλλά θα αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο κύκλο συζητήσεων διεθνώς

Τι θα λέει η απόφαση της Χάγης για Ελλάδα-Σκόπια

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση των 15 δικαστών θα είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια, αφού το Δικαστήριο της Χάγης θα αποφανθεί σε λίγες ώρες, ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δε συναίνεσε στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 γεγονός που θα μεταφραστεί ως παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσουν οι δικαστές στο αίτημα της FYROM να επιβληθεί στην Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις στην ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς πολυμερείς οργανισμούς. Επί της ουσίας, αν το Δικαστήριο δικαιώσει τα Σκόπια θα επιβάλλει στην ελληνική πλευρά τον ταπεινωτικό όρο να αλλάξει την πολιτική της.

Ο παραλογισμός της όλης υπόθεσης είναι ότι οι Σκοπιανοί, στην προσφυγή τους στο ΔΔΧ ισχυρίζονται ότι η υποτιθέμενη παραβίαση από την Ελλάδα της ενδιάμεσης συμφωνίας είναι άσχετη(!) με την διαφορά των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος.

Σε περίπτωση που -αμέσως ή εμμέσως- οι 15 δικαστές αποδεχθούν τον πρωτοφανή συλλογισμό των Σκοπιανών θα έρθουν σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχουν επανειλημμένως διακηρύξει ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος στους οργανισμούς αυτούς χωρίς προηγουμένως να έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της ολοκλήρωσης μίας δικαστικής μάχης με τα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη. Την ώρα μάλιστα που ο κ. Μπάιντεν θα εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον κ. Κάρολο Παπούλια, στη Χάγη θα ανακοινώνεται επισήμως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή λοιπόν, έρχεται σε μια στιγμή δύσκολη για την Ελλάδα, με τον Αντιπρόεδρο του Ομπάμα να βρίσκεται την ώρα αυτή στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια και με ένα Πρωθυπουργό – Τραπεζίτη, ο οποίος δεν φαίνεται να θέλει να ασχοληθεί με τα λεγόμενα «Εθνικά Θέματα» !

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα φωνές στην Ελλάδα που … συμφωνούν με αυτές του Εξωτερικού, ότι κακώς ο Καραμανλής έβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ!

Ο μέσος Ελληνας αδυνατεί να κατανοήσει τι έπρεπε να κάνει ο τότε Πρωθυπουργός! Να δεχτεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ που επιδιώκει την επέκτασή της μέχρι το Αιγαίο και καπηλεύεται την ιστορία της χώρας του;;;

Δυστυχώς μετά το 1994 οπότε και άρχισε το διπλωματικό δράμα των Σκοπίων, η Ελλάδα δεν είχε κάποιο πολιτικό ηγέτη ολκής ικανό να διαχειριστεί τέτοια θέματα με αποτέλεσμα, το μόνο που μας έχει μείνει από την όλη ιστορία, να είναι το δάκρυ του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και τίποτε άλλο!

Στο θέμα της απόφασης του ... συμπέθερου του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, θα επανέλθουμε σήμερα, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης!

Πηγή: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=39353&type=1

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel