Logo
Print this page

Καστορίας Σεραφείμ: "Σήμερα τιμούμε ένα παλικάρι που αγωνίστηκε για την Μακεδονία",

Καστορίας Σεραφείμ:

"Σήμερα τιμούμε ένα παλικάρι

που αγωνίστηκε για την Μακεδονία"


Με κάθε επισημότητα και εθνική συνείδηση τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Πρωτομάρτυρος της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς στην ακριτική Καστοριά, όπου βρίσκεται και το σπίτι στο οποίο φονεύθηκε.

melasΦέτος συμπληρώνονται 107 χρόνια από τον μαρτυρικό του θάνατο και έτσι τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου στο Μελά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ αλλά και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ήρωος Παύλου Μελά και πάντων των αγωνιζομένων υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Γι’ αυτό και ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο λόγο που η Εκκλησία μας τελεί τα μνημόσυνα και μνημονεύει τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, αφού έτσι τους τιμούμε και δεν πεθαίνουν στη συνείδησή μας αλλά συμμετέχουν και ζουν μέσα στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

"Σήμερα τιμούμε ένα παλικάρι που άφησε τα πάντα για την ελευθερία της Ελληνικότατης Μακεδονίας μας", σημείωσε ο κ. Σεραφείμ αναφερόμενος στον Παύλο Μελά προτρέποντας το εκκλησίασμα να αναλογιστούμε όλοι μαζί και τη δική μας αποστολή μέσα στην τραγικότητα της εποχής που διανύουμε.

"Σήμερα όλοι μας σκεφτόμαστε και λειτουργούμε με βάση το ατομικό συμφέρον, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπο, με πρώτο μέλημά μας να πλουτίσουμε. Υπήρξαν όμως μορφές στον τόπο μας που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους, όπως ο Παύλος, αφού τόσο ο μαρτυρικός του θάνατος και η θυσία του, όσο και τρόπος ζωής του, αποτελεί για μας παράδειγμα προς μίμησιν, αφού προέταξε τα στήθη του για την Πατρίδα, για τους Έλληνες, για την Μακεδονία αλλά και πέθανε πάμφτωχος αδιαφορώντας για τα υλικά αγαθά της παρούσης ζωής", κατέληξε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση και στον ανδριάντα του Παύλου Μελά, παρόντων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων αλλά και πλήθος κόσμου που έφτασε στο σημείο αυτό για τιμήσει τον ήρωα της Μακεδονίας μας.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9475:-q-q&catid=26:2009-12-18-08-38-40

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR