Ζωηφόρος

Το Συνοδικό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Παντελεήμονα,

Το Συνοδικό Δικαστήριο

 απέρριψε την έφεση του Παντελεήμονα

Την υπόθεση θα εξετάσει τώρα

το Πατριαρχείο

Το Δευτεροβάθμιο δι΄ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτη ως απαραδέκτως υποβληθείσα κατά το νόμο 5383/32. Σύμφωνα με πληροφορίες το αιτιολογικό της απόφασης αναφέρει ότι κατά το άρθρο 160 δεν προβλέπεται δικαίωμα εφέσεως.

Τα μέλη του Δικαστηρίου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου κατέληξαν σε αυτή την απόφαση με την οποία – όπως δηλώνουν – τελεσιδίκησε πλέον  η υπόθεση αυτή στην ελλαδική εκκλησιαστική Δικαιοσύνη οπότε μπορεί πλέον να εξετασθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αναμένεται με ενδιαφέρον τώρα η απάντηση του Οικουμενικού Θρόνου.

Η σύνθεση του Συνοδικού Δικαστηρίου ήταν η ακόλουθη: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, Μητροπολίτης Μεγάρων Βαρθολομαίος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος, Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων, Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος,  Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος, Μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος, Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος

Προηγουμένως είχαν αντικατασταθεί λόγω αυτοεξαιρέσεως οι Μητροπολίτες Σταγών Σεραφείμ και Καλαβρύτων Αμβροσίου καθώς και οι Μητροπολίτες  Μαρωνείας Δαμασκηνός και Παραμυθίας Τίτος οι οποίοι δεν παρέστησαν επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους.

Το παρόν στο Συνοδικό Μέγαρο έδωσε και ο κ.  Παντελεήμονας ο οποίος συνοδευόταν από τους δικηγόρους του και κληρικούς της άλλοτε ενιαίας Μητροπόλεως Αττικής η οποία διχοτομήθηκε στις Μητροπόλεις Ιλίου και Κηφισίας.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνήλθεν  σήμερον Τρίτην 2αν Μαρτίου 2010 και ώραν 10.00 το Δευτεροβάθμιον δι’ Αρχιερείς Δικαστήριον, σύμφωνα  με  τας διατάξεις του άρθρου 24 του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας», δια να εξετάση την υποβληθείσαν Έφεσιν του τέως Μητροπολίτου Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη, την οποίαν απέρριψεν ως απαράδεκτον επειδή η πρωτοβάθμιος Απόφασις δεν υπόκειται εις Έφεσιν, αλλά και διότι εάν ήθελε κριθεί ότι υπόκειται, αύτη ησκήθη εκπροθέσμως.

πηγές: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4394:2010-03-02-11-03-08&catid=13

και http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1782

***

Οι Μητροπολίτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για το καλό της Εκκλησίας

Η σημερινή απόφαση του Δευτεροβάθμιου δι΄ Αρχιερείς Συνοδικού δικαστηρίου, το οποίο συνήλθε σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2010 υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήτο ομόφωνη παρά τις αντιδράσεις τριών Μητροπολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό και ουσιαστικό ρόλο στη σημερινή απόφαση του Συνοδικού δικαστηρίου, διαδραμάτισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ως εισηγητής επί του προκειμένου θέματος.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος με τη σημερινή εισήγησή του, απέδειξε για ακόμη μια φορά την εμπειρία που έχει από ανάλογες περιπτώσεις.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο οποίος με την πείρα και την καλή γνώση των πραγμάτων κράτησε τις ισορροπίες.

Ο Μητροπολίτης Ευστάθιος ήταν εκείνος, που επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην διασφάλιση των καλών σχέσεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Να αναφερθεί, ότι οι ως άνω Μητροπολίτες αποτελούν «σημείο αναφοράς – πόλους» για πολλούς Αρχιερείς, αφού η γνώμη τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.

Το ίδιο έπραξαν και σήμερα αφού στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, για την διασφάλιση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος και το καλό της Ορθοδοξίας.

Μητροπολίτης μιλώντας στη «Romfea.gr», τόνισε ότι «σήμερα με την στάση τους αυτή, έδειξαν ανωτερότητα, στήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά ταυτόχρονα δικαιώθηκε και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι σήμερα το σύνολο των μητροπολιτών συμφώνησαν με τις θέσεις των δύο προαναφερθέντων Αρχιερέων, οι οποίοι είναι «ηλίου φαεινότερο», ότι εργάστηκαν αθόρυβα για την ειρήνη και το καλό της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η σημερινή απόφαση του Δευτεροβάθμιου δι΄ Αρχιερείς Δικαστηρίου θα σταλεί ίσως και αύριο στο Φανάρι.

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4398:2010-03-02-19-55-19&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel