Ζωηφόρος

Κύπρος - Οι διωγμοί που υπέστησαν οι Ορθόδοξοι από τους Παπικούς,

Κύπρος - Οι διωγμοί που υπέστησαν

οι Ορθόδοξοι από τους Παπικούς

Η δράση της Παπικής “εκκλησίας” και των Λατίνων στη Κύπρο ( 1192- 1570 )

από το περιοδικό «ΣΩΤΗΡ», 15 Μαίου 2010 - από Orthodox Mission

Το 1192 πάτησε το πόδι του στη Κύπρο το ανάλγητο και σκοτεινό παπικό τάγμα των Ναϊτών.  Αυτοί, το Πάσχα του ιδίου έτους, έσφαξαν μέσα στην ορθόδοξο ναό της Παναγίας της Λευκωσίας τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από …… το σπαθί τους.

Και οι μεν Ναϊτες έφυγαν νωρίς, όμως οι διάδοχοί τους φραγκολατίνοι Λουζινιανοί έμειναν 300 χρόνια διώκοντας σκληρότατα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.

Επί των ημερών τους πλημμύρισε η Κύπρος από μοναχούς όλων των παπικών ταγμάτων. Οι παπικοί κατάργησαν τις 14 (ή 15) ορθόδοξες επισκοπικές περιφέρειες της Κύπρους και, περιορίζοντάς τες σε 4, τις έθεσαν υπό τη δικαιοδοσία των Λατίνων (ρωμαιοκαθολικών) “επισκόπων”, διώχνοντας τις έδρες των Ορθοδόξων Επισκόπων σε χωριά.

Το 1260 ο πάπας Αλέξανδρος απαγόρευσε την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Η υποταγή των Ορθοδόξων στον Πάπα ήταν και εκκλησιαστική και οικονομική. Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι έπρεπε να δίνουν όρκο πίστεως στον Πάπα. Η εκλογή των Ορθοδόξων ιερέων έπρεπε να έχει την έγκριση των παπικών.

Εύγλωττο δείγμα των διωγμών που υπέστησαν οι Ορθόδοξοι από τους παπικούς είναι το μαρτύριο των 13 Ορθοδόξων μοναχών της Καντάρας το 1231.Επειδή αρνήθηκαν να υποταγούν στον Πάπα, φυλακίστηκαν επί 3 έτη. Ήταν τόσο φρικτή η ζωή τους εκεί μέσα, ώστε ο ένας πέθανε στη φυλακή. Το λείψανό του οι Λατίνοι το έσυραν απάνθρωπα στους δρόμους της Λευκωσίας και στη συνέχεια το έκαψαν.

Τους άλλους δώδεκα, αφού τους έδεσαν τα πόδια, άφησαν να τους σέρνουν άλογα και μουλαρια στους δρόμους της Λευκωσίας και πάνω στα χαλίκια της κοίτης του ποταμού Πεδιαίου, μέχρις ότου ξεσκίστηκαν τα σώματά τους. Κατόπιν τα ξεσκισμένα σώματα τα έκαψαν στη πλατεία της Λευκωσίας και τα οστά τους τα ανακάτεψαν με οστά ζώων, για να μην τα πάρουν οι Ορθόδοξοι!

Σκληρό διωγμό κατά των Ορθοδόξων εξαπέλυσαν και οι διάδοχοι των Λουζινιανών, Γενουάτες και Ενετοί. Ο φλογερός Στουδίτης μοναχός Ιωάννης Βρυέννιος που επισκέφτηκε την Κύπρο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1405, επιστρέφοντας στη Κωνσταντινούπολη, διεζωγράφισε με τα μελανότερα χρώματα τη δεινή θέση των ΕλληνοΚυπρίων Ορθοδόξων που ζούσαν κάτω από το ζυγό των Φραγκολατίνων. “Κανονικά” οι Ορθόδοξοι έπρεπε να εξαφανιστούς από το νησί του αποστόλου Βαρνάβα. Ωστόσο διετήρησαν και τον εθνισμό τους και τη γλώσσα τους και την Ορθοδοξίας τους. Ο άγγλος περιηγητής Golubovich, παπικός στο θρήσκευμα, έγραψε : ” Οι Κύπριοι χαρακτηρίζονται οι πλέον αδιάλλακτοι και πεισματάρηδες από όλους τους Έλληνες στα θέματα της πίστεως και του εθνισμού τους”

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2010/05/blog-post_9141.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel