Ζωηφόρος

Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο Ευρωκοινοβούλιο,

Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρακάτω ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου προς το Σεμινάριο που διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκκλησίας και Κοινωνίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με θέμα: «Religious Freedom and Holy Sites in the  Republic of Cyprus».

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Γεμάτοι από την πανευφρόσυνη χαρά, την οποία χαρίζει η Ανάσταση του Κυρίου στον κόσμο, απευθύνουμε προς την αγάπη όλων σας το χαρμόσυνο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη»!

Εξαιρετική είναι η χαρά μας, αλλά και μέγιστη η τιμή μας, να απευθυνόμαστε σήμερα προς όλους Εσάς, τους Εξοχώτατους και Εντιμώτατους προσκεκλημένους, οι οποίοι με την παρουσία Σας εδώ τιμάτε και λαμπρύνετε το Σεμινάριό μας.

Θερμά ευχαριστούμε την Α.Ε. τον τέως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δρα Hans-Gert Pöttering τόσο για την ευγενή ανταπόκρισή του να θέσει το Σεμινάριο κάτω από την υψηλή αιγίδα του, όσο και για το χαιρετισμό του προς αυτό.

Πολύ ευχαριστούμε, επίσης, την Ευρωβουλευτή Δρα Ελένη Θεοχάρους, που έθεσε υπό την προστασία της το Σεμινάριο, καθώς επίσης το Μόνιμο Εκπρόσωπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Εκπρόσωπο της Θρησκευτικής Κοινότητας των Αρμενίων της Κύπρου Δρα Antranik Ashdjian, το Διευθυντή της Επιτροπής Εκκλησίας και Κοινωνίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών Αιδεσιμολογιώτατο Rüdiger Noll, το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών της Κύπρου κ. Youssef Soueif και το Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο για τις δικές τους ομιλίες.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και προσωπικά προς τον αγαπητό μας Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, και προς την Επιτροπή Εκκλησίας και Κοινωνίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών για τη διοργάνωση του Σεμιναρίου, καθώς επίσης και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ευγενή φιλοξενία του Σεμιναρίου στους χώρους του.

Ευχαριστούμε, τέλος, και όλους γενικά, οι οποίοι εργάστηκαν και κοπίασαν για τη διοργάνωση του Σεμιναρίου.

«Φωνή Κυρίου ἐπί τῶν ὑδάτων. Νῆσός τις ἐστι» (Γ.Σεφέρη «Σαλαμίνα της Κύπρος»). Είναι η μαρτυρική μου πατρίδα, της οποίας το βόρειο τμήμα, δηλαδή το 37% του συνολικού εδάφους της, κατέχεται για τριανταέξι τώρα χρόνια από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, τα οποία από τη μια μεριά έδιωξαν βίαια από τα σπίτια, τα χωριά και τις πόλεις τους τούς κατοίκους και, σε μια προσπάθεια αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού, μετέφεραν και εγκατέστησαν σ’ αυτά εποίκους από την Τουρκία, και από την άλλη σκληρά και βάναυσα λεηλατούν και καταστρέφουν τους χριστιανικούς μας ιερούς χώρους και την άλλη πολιτιστική μας κληρονομιά και εμποδίζουν το λαό μας να ασκήσει ελεύθερα τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ακόμη και μόλις πριν μια εβδομάδα δεν επέτρεψαν στον Επίσκοπο Καρπασίας να τελέσει την Αναστάσιμη Λειτουργία για τους λιγοστούς εγκλωβισμένους μας στην κατεχόμενη Επισκοπική του Περιφέρεια.

Γι’ αυτό και η βιβλική και ποιητική «φωνή Κυρίου ἐπί τῶν ὑδάτων. Νῆσός τις ἐστιν» είναι τόσο επίκαιρη! Μοιάζει να εκπέμπεται ως ένα σήμα κινδύνου, μπροστά στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, και γενικά όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι, δεν μπορούν να σιωπήσουν, ούτε βέβαια και να ηρεμήσουν και να ησυχάσουν.

Η πατρίδα μου η Κύπρος υπήρξε ένας τόπος θρησκευτικού πλουραλισμού, αφού το 80% του πληθυσμού της αποτελούσαν Ελληνοκύπριοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, το 18% Τουρκοκύπριοι Μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 2%  Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι.

Μέχρι το 1974, που έγινε η τουρκική εισβολή, όλοι ζούσαν ειρηνικά και αγαπημένα μεταξύ τους, στα ανάμεικτα χωριά και στις πόλεις τους, λατρεύοντας ο καθένας ελεύθερα το δικό του Θεό. Ουδέποτε υπήρξαν θρησκευτικές διαμάχες, συγκρούσεις και ταραχές. Και αυτό συνεχίζεται να γίνεται και να ισχύει και σήμερα στο ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι, δυστυχώς, τώρα και τριανταέξι χρόνια στο τουρκοκατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου οι θρησκευτικές ελευθερίες δεν τυγχάνουν σεβασμού και εφαρμογής.

Αλλά και πέρα απ’ αυτό, τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, οι έποικοι και το εκεί παράνομο καθεστώς, το οποίο στηρίζεται από την Τουρκία, επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου βάναυση και σκληρή προσπάθεια καταστροφής και λεηλασίας των θρησκευτικών μας χώρων και μνημείων, των ναών και των μονών μας, των ιερών και των οσίων μας, ακόμη και των κοιμητηρίων μας, και γενικότερα κάθε στοιχείου που μαρτυρεί την ύπαρξη  και την παρουσία του χριστιανικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Έφτασαν μέχρι το σημείο, ώστε να αλλάξουν ακόμη και τα ονόματα των κατεχομένων χωριών και των πόλεών μας και να δώσουν σ’ αυτά νέα τουρκικά ονόματα!

Κάτω απ’ αυτές τις αφόρητες καταστάσεις καταπίεσης, εξανδραποδισμού και στέρησης των θρησκευτικών τους ελευθεριών και των άλλων τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά και οι εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες, οι οποίοι το 1974 ξεπερνούσαν τις είκοσι χιλιάδες, περιορίστηκαν σήμερα μόλις στους τριακόσιους!

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εκκλησία της Κύπρου υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και ζητεί, αλλά και απαιτεί, την αποχώρηση από τη νήσο όλων των στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων.

Μόνο έτσι από τη μια μεριά θα αποκατασταθούν και στην τουρκοκατεχόμενη σήμερα βόρεια Κύπρο οι θρησκευτικές ελευθερίες, και από την άλλη θα διασωθούν και θα διαφυλαχθούν και όλοι οι θρησκευτικοί μας ιεροί χώροι, οι ναοί και οι μονές μας, τα κοιμητήρια και γενικά όλα τα ιερά και τα όσιά μας, τα οποία σε τελευταία ανάλυση ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά.

Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα, το οποίο μεταφέρουμε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, στην καρδιά και στην έδρα της Ευρώπης.

Η Ενωμένη Ευρώπη, δηλαδή, να στηρίξει έντονα και σθεναρά το αίτημά μας και να εργαστεί συστηματικά και αποτελεσματικά, ώστε να αποκατασταθούν και να τυγχάνουν σεβασμού οι θρησκευτικές ελευθερίες και στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, να σταματήσουν σ’ αυτό οι λεηλασίες των ιερών και των οσίων μας και να προστατευθούν οι θρησκευτικοί μας χώροι.

Και για να γίνει αυτό, επαναλαμβάνουμε και πάλι, θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο τα στρατεύματα εισβολής και οι έποικοι.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ενωμένη Ευρώπη, πιστή στις αρχές, στις διακηρύξεις και στα ιδανικά της, δεν θα μας γυρίσει την πλάτη.

Αντίθετα, θα ασκήσει την καταλυτική δύναμη και την επιρροή της σε ένα τόσο ευαίσθητο, ανθρωπιστικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό θέμα.

Χαιρετίζοντας το Σεμινάριο, επαναλαμβάνουμε και πάλι προς την αγάπη Σας το δραματικό και αγωνιώδες μήνυμα: «Φωνή Κυρίου ἐπί τῶν ὑδάτων. Νῆσός τις ἐστι»! Σας ευχαριστούμε!

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4745:2010-04-14-14-12-28&catid=24:2009-12-18-08-37-24&Itemid=123

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel