Ζωηφόρος

Η Εκκλησία της Κύπρου ψηφίζει νέο Καταστατικό Χάρτη, του Αριστείδη Βικέτου,

Η Εκκλησία της Κύπρου

ψηφίζει νέο Καταστατικό Χάρτη

του Αριστείδη Βικέτου

Λευκωσία

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου  με αποκλειστικό αντικείμενο την ψήφιση του νέου Καταστατικού Χάρτη της, ο οποίος ήταν ένας από τους στόχους που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στον Ενθρονιστήριο Λόγο του.

Συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου έχουν προγραμματιστεί  και για το τριήμερο 15,16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση για τον νέο Καταστατικού Χάρτη θα γίνει στη βάση του σχεδίου, το οποίο συνέταξε ειδική επιτροπή και  δόθηκε τον Φεβρουάριο στα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να το μελετήσουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Την ειδική επιτροπή αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτος και Κωνσταντίας Βασίλειος και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γ. Πουλλή, Θ. Γιάγκου, Κ.Πιτσάκη και τον  πρώην γενικό εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

Ο καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου Κωνσταντίνος Πιτσάκης μας  δήλωσε ότι στόχος της επιτροπής ήταν να προετοιμάσει ένα Κ.Χ, «ο οποίος θα αμβλύνει ή θα εξαλείφει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από τον ισχύοντα Κ.Χ του 1979»

Η επιτροπή ,είπε, εργάστηκε για δύο σχεδόν χρόνια με απόλυτο σεβασμό στις παραδόσεις της Κύπρου. «Θέλουμε συνέχεια, όχι ανατροπές, αλλά και περισσότερη προσαρμογή στις αρχές του Κανονικού Δικαίου , στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και στις σημερινές ανάγκες του ποιμνίου της Εκκλησίας της  Κύπρου», τόνισε ο καθηγητής Πιτσάκης.

Το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη αποτελείται από τον «βασικό κορμό», περίπου 96 άρθρα, και τέσσερα παραρτήματα, τα οποία όμως θα είναι ισόκυρα του «βασικού κορμού». Οι βασικές αλλαγές, που προτείνονται με το σχέδιο του νέου Κ. Χ αφορούν κυρίως τα ακόλουθα ζητήματα:

Α) Σύστημα εκλογής Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου,

Β) Λύση εκκλησιαστικού γάμου,

Γ) Εκκλησιαστικό Δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο σχέδιο του Κ.Χ προτείνονται για τα πιο πάνω θέματα τα ακόλουθα:

•Σύστημα εκλογής Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου: Όταν θα χηρεύει ένας θρόνος η Ιερά Σύνοδος θα ετοιμάζει κατάλογο υποψηφίων, στον οποίο θα εγγράφονται οι Επαρχιούχοι Επίσκοποι, οι Χωρεπίσκοποι και οι άγαμοι κληρικοί,  οποίοι θα  πληρούν ορισμένα προσόντα, που θα προβλέπονται από τον Κ.Χ.

•Ο κατάλογος των υποψηφίων θα τίθεται στην κρίση  του λαού ,ο οποίος σε μυστική ψηφοφορία θα ψηφίζει  μόνο ένα υποψήφιο της επιλογής του. Οι τρεις πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αποτελούν το λεγόμενο «τριπρόσωπο». Από αυτό το «τριπρόσωπο» η Ιερά Σύνοδος σε μυστική ψηφοφορία θα εκλέγει τον Μητροπολίτη ή τον Αρχιεπίσκοπο.

•Λύση Εκκλησιαστικού Γάμου Το σχέδιο του Κ.Χ . αφαιρεί τις όποιες νομικές αντιλήψεις υπάρχουν σήμερα στη λύση του γάμου, ο οποίος στο εξής θα λύεται από την Εκκλησία πνευματικά. Στόχος είναι, πριν από την ψήφιση του Κ. Χ. Να υπάρξει μια διαβούλευση με την Πολιτεία, προκειμένου να αποδεχθεί, πριν οι διάδικοι να προσφύγουν στο Οικογενειακό Δικαστήριο, να καταβάλλεται  από την Εκκλησία  μια προσπάθεια συμφιλίωσης τους

•Εκκλησιαστικό Δίκαιο με το σχέδιο του Κ.Χ εισάγονται σημαντικές καινοτομίες για την απονομή της δικαιοσύνης και για να τυγχάνουν δίκαιης δίκης μοναχοί και κληρικοί όλων των βαθμών, όταν υποπίπτουν σε εκκλησιαστικά  παραπτώματα. Η φιλοσοφία των συντακτών του σχεδίου του Κ.Χ. είναι στο εξής το Εκκλησιαστικό Δίκαιο να είναι εναρμονισμένο με τους Ιερούς Κανόνες και με το Δίκαιο της Κύπρου. Στο σχέδιο προδιαγράφονται τα πάντα σε σχέση με το ανακριτικό έργο και τις δίκες ενώπιον εκκλησιαστικών δικαστηρίων, στις οποίες ο κατηγορούμενος θα μπορεί να παρίσταται με συνήγορο.

•Επίσης, γίνεται εισήγηση να καθιερωθεί προκειμένου περί των Επισκόπων το έκκλητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο προβλέπεται από τους Ιερούς Κανόνες. Δηλαδή, η δυνατότητα ενός ιεράρχη σε περίπτωση καταδίκης του από εκκλησιαστικό δικαστήριο να προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αποφανθεί τελεσίδικα για την υπόθεση του.

Αλλαγές προς την Κανονικότητα

Είναι σημαντικό ότι στο σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη απαλείφεται η διάταξη του άρθρου 2 του ισχύοντος Χάρτη, σύμφωνα με την οποία μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου είναι και «όσοι , έλκοντες την καταγωγήν αυτών εκ Κύπρου και εις την Ορθόδοξον αυτής Εκκλησίας ενταχθέντες δια του βαπτίσματος, παροικούσι νυν εν γη αλλοτρία». Η διάταξη αυτή πέρα για πέρα αντίθετη με τους Ιερούς Κανόνες, σύμφωνα με τον καθηγητή Πιτσάκη, «έστω και αν δεν εφαρμόστηκε έδινε την εντύπωση ότι η Εκκλησία της Κύπρου επιδιώκει παρέμβαση στο έδαφος άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών»

Η σύνθεση της Ιεράς Συνόδου , της οποίας προεδρεύει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κύριος Χρυσόστομος είναι η εξής:

      1. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κύριος Χρυσόστομος Β΄,

      2. Μητροπολίτης Πάφου κύριος Γεώργιος,

      3. Μητροπολίτης Κιτίου κύριος Χρυσόστομος,

      4. Μητροπολίτης Κυρηνείας κύριος Παυλος,

      5. Μητροπολίτης Λεμεσου κύριος Αθανάσιος,

      6. Μητροπολίτης Μόρφου κύριος Νεόφυτος,

      7. Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κύριος Βασίλειος,

      8. Μητροπολίτης Κύκκου καὶ Τηλλυρίας κύριος Νικηφόρος,

      9. Μητροπολίτης Ταμασού και Ὀρεινής κύριος Ἠσαΐας,

    10. Μητροπολίτης Τριμυθούντος καὶ Λευκάρων κύριος Βαρνάβας,

    11. Χωρεπίσκοπος Καρπασίας κύριος Χριστοφόρος,

    12. Χωρεπίσκοπος Αρσινόης κύριος Νεκτάριος.

    13. Χωρεπίσκοπος Ἀμαθοῦντος κύριοςΝικόλαος,

    14. Χωρεπίσκοπος Λήδρας κύριος Ἐπιφάνιος,

    15. Χωρεπίσκοπος Χύτρων κύριος Λεόντιος,

    16. Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως κύριος Πορφύριος,

    17. Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κύριος Γρηγόριος.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=573

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration