Logo
Print this page

Μια φωτογραφία, ένα έγκλημα...,

Μια φωτογραφία, ένα έγκλημα...

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά πέντε Ελληνοκυπρίων

αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής

Λευκωσία: Η εν ψυχρώ δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου αποδείχθηκε με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λειψάνων πέντε εθνοφρουρών, τη σύλληψη και την αιχμαλωσία των οποίων αποθανάτισε ο φωτογραφικός και ο κινηματογραφικός φακός, αλλά ποτέ δεν είχαν δηλωθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου. Πρόκειται για τους Αντωνάκη Κορέλλη, Πανίκο Νικολάου, Χριστόφορο Σκορδή, Ιωάννη Παπαγιάννη και Φίλιππο Χατζηκυριάκου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974.

Τα οστά τους μαζί με 14 άλλα βρέθηκαν σε πηγάδι στο χωριό Τζιάος.

H φωτογραφία-ντοκουμέντο με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή Tύπο. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε, συνελλήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

Η αδερφή του Ιωάννη Παπαγιάννη, μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι τα οστά του αδερφού της, ο οποίος υπηρετούσε στο 398 Τάγμα Πεζικού βρέθηκαν σε πηγάδι με νερό μαζί με τα οστά άλλων αγνοουμένων.

Ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς για τους Αγνοουμένους, Ξενοφών Καλλής δήλωσε ότι για τα υπόλοιπα 14 λείψανα δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου ανέφερε ότι τώρα είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου.

πηγή: εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - 08/08/2009

Αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/2009/08/blog-post_7980.html

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR