Ζωηφόρος

Φωτεινά παραδείγματα της Κύπρου,

Φωτεινά παραδείγματα της Κύπρου

 

από τη Συλλογή του ιατρού Φωτίου Μιχαήλ

 

Φωτεινά παραδείγματα

 

των υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου απηγχονισθέντων νέων.

 

«Εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε διότι και εγώ δεν βλέπω να είμαι και τόσον αξιόκλαυστος και εφ' όσον εγώ δεν βρίσκω λόγον για να κλαίω τον εαυτόν μου, τότε ούτε και οι δικοί μου δεν πρέπει να με κλαίνε».

 

(Μιχαήλ Καραολής, ετών 23. Απηγχονίσθη την 10ην Μαΐου του 1956 εις τας Κεντρικάς Φυλακάς Λευκωσίας).

 

«Η ώρα του θανάτου μου πλησιάζει. Χωρίς θυσίες δεν κατακτιέται η ελευθερία. Ελπίζω να είμαστε οι πρώτοι και οι τελευταίοι».

 

(Ανδρέας Δημητρίου, ετών 22. Απηγχονίσθη εις τας Κεντρικάς Φυλακάς Λευκωσίας).

 

«Τι κι' αν ζήσω 50 και 60ν χρόνια, πάλι θα πεθάνω και μάλιστα άδοξα...Τις τελευταίες ώρες μου τις περνώ διαβάζοντας θρησκευτικά βιβλία και τραγουδώντας εθνικά τραγούδια».

 

(Χαρίλαος Μιχαήλ, ετών 23. Απηγχονίσθη μετά του Πατάτσου και του Ζάκου την 9.8.1956).

 

«Τότε μόνον θα αισθανόμουνα λύπη, αν ήξερα ότι θα μπορούσα να μείνω για πάντα νέος κι' αθάνατος αν απέφευγα την εκτέλεση. Νομίζω όμως ότι μόνο με την εκτέλεση θα μπορέσω να μείνω πάντα νέος κι' αθάνατος. Πρώτα ή ύστερα έπρεπε να δώσω τη ζωή μου».

 

(Ανδρέας Ζάκος, ετών 24).

 

«Η ψυχή μου λαχταρά ν' ανεβή στην κορυφήν και ν' αναπνεύση τον καθαρό αέρα της Ελευθερίας...»Μακάριοι οι νεκροί οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες απ' άρτι. Ναι λέγει το Πνεύμα            παύσωνται εκ των κόπων αυτών. Τα δε έργα αυτών ακολουθεί μετ' αυτών».

 

(Ιάκωβος Πατάτσος, ετών 22).

 

«Προσεύχομαι στην Υπεραγία Θεοτόκο να σας δώση θάρρος και ψυχραιμία γιατί κι' εκείνη έχασε το γυιό της. Ο Χριστός σταυρώθηκε για να μας απαλλάξη από τα δεσμά, από την αδικία και τον φόβο του θανάτου».

 

(Μιχαήλ Κουτσόφτας, ετών 22. Απηγχονίσθη την 21.9.1956).

 

«Νιώθω τον εαυτό μου ισχυρόν και γαλήνιον και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω όλα με θάρρος και υπομονή γιατί έχω τον Χριστό μέσα μου και με βοηθά. Μήπως δεν μας είπεν ο Ιησούς «Μη φοβηθήτε από των αποκτεινόντων το σώμα την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι»;

 

(Στέλιος Μαυρομάτης, ετών 23. Απηγχονίσθη την 21.9.1956).

 

«Ας ευχαριστήσουμε όλοι τον Θεόν και ας γίνη το θέλημά Του. Αργά η γρήγορα θα δώσουμε την ψυχή μας στον Θεό, γιατί όχι τώρα; Μην το νομίσετε ότι δικαστήρια, αστυνομίες και στρατός κρίνουν την τύχην μου. Αυτά όλα τα κρίνει ο Παντοδύναμος Θεός».

 

(Ανδρέας Παναγίδης, ετών 23. Εξετελέσθη την 21.9.1956).

 

«Ώρα 7.30' μ.μ. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε το γιατί».

 

(Ευαγόρας Παλληκαρίδης, μαθητής του Γυμνασίου Πάφου, ετών 18. Απηγχονίσθη την 14.3.1957).

 

«...Όλοι μαζί, χειροπιαστά, θα προχωρήσουμε στο τέρμα με μια θέλησι και μια φωνή: Η θα νικήσουμε, η θα πέσουμε όλοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά».

 

(Από προκήρυξι της ΕΟΚΑ).

 

Έτσι διδασκόμενοι οι Χριστιανοί μας από τους αγίους διδασκάλους της Εκκλησίας προετοιμάσθηκαν να σηκώσουν τον βαρύτατο Σταυρό της δουλείας και να αναδειχθούν μάρτυρες και ομολογηταί του Χριστού.

 

Οι ευχές των αγίων Πατέρων, Μαρτύρων και ομολογητών της πίστεώς μας ας βοηθήσουν και εμάς τους αδυνάτους Χριστιανούς του 20ου αιώνος να ομολογούμε ορθοδόξως έργω και λόγω, Πατέρα, Υιόν, και Άγιον Πνεύμα, Τριάδα Ομοούσιον και Αχώριστον.

 

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel