Ζωηφόρος

Άρθρα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ (ΔΗΜΑΡ)

"Θα έχουμε εμφύλιο με το αντιρατσιστικό ν/σ"

 

Φόβους ότι θα εξελιχθεί σε εμφύλια διαμάχη το νομοσχέδιο για τον "αντιρατσιμό" εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, ο οποίος τόνισε «μπορει να μην μας γυρίσει ανάποδα».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε πως «αυτά τα νομοσχέδια μπορείς να τα διαβάσεις και ανάποδα. Κάποιοι να λένε για τα εγκλήματα του ναζισμού και κάποιοι για τα εγκλήματα του σταλινισμού. Θέλει λοιπόν πολλή προσοχή στη διατύπωση εφόσον θέλουμε να ξεφύγουμε από το γενικό πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και να πάμε σε άλλα πράγματα, όπως ο εγκωμιασμός».

Ο Γ. Πανούσης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, υποστήριξε αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τον ρατσισμό, πως «ανοίγουμε μια πόρτα που θέλει πολλή συζήτηση όχι για τις πράξεις, αλλά για τον ορισμό π.χ. της γενοκτονίας ή των εγκλημάτων πολέμου, το οποίο φέρνει προβλήματα. Ποιος είναι ο ορισμός δηλαδή της γενοκτονίας, όταν και η επιστημονική κοινότητα τον συζητά», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως πρέπει να μελετηθεί εάν «τα συγκεκριμένα πράγματα οδηγούν σε μια δευτερογενή ή τριτογενή σύγκρουση στην κοινωνία μας. Μικρός εμφύλιος, δηλαδή, για εσωτερικούς λόγους».

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CF%83

***

Αυτό είναι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο -Ποιες είναι οι κυρώσεις που προβλέπει

-Διαβάστε ΕΔΩ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Βαρύτατες ποινές προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας». Οπως αναφέρεται οι ρατσιστικές συμπεριφορές και πράξης θα τιμωρούνται ακόμα και με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5-20 χιλιάδων ευρώ.

Με φυλάκιση και τα χρηματικά πρόστιμα θα τιμωρούνται όσοι δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, παροτρύνουν, προκαλούν ή διεγείρουν, σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπων ή ομάδες προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλων.

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά περίπτωση, σωρευτικά ή διαζευκτικά θα μπορούν να επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο ή στην ένωση προσώπων, οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) Διοικητικό πρόστιμο από δεκαπέντε (15.000) έως διακόσιες (200.000) χιλιάδες ευρώ

β) Ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα

γ) αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του δημοσίου ή των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η διοικητική κύρωση του στοιχείου α επιβάλλεται πάντοτε, ανεξαρτήτως της επιβολής άλλων κυρώσεων. Σε περίπτωση υποτροπής του νομικού προσώπου ή της ενώσεως προσώπων οι κυρώσεις των στοιχείων β και γ μπορεί να έχουν οριστικό χαρακτήρα».

iefimerida

πηγή: http://aktines.blogspot.gr/2013/05/blog-post_21.html

***

Τι προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Αρκετά πιο αυστηρές θα είναι πλέον οι ποινές για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, σύμφωνα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Παράλληλα, σε περίπτωση που αποδειχθεί πως πολιτικοί ή κόμματα προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, προβλέπεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αλλά και άρση της άδειας λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Αντώνης Ρουπακιώτης προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δράστης ρατσιστικών φαινομένων είναι πολιτικό πρόσωπο, π.χ. βουλευτής, αυτό θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Σε περίπτωση, μάλιστα που διαπιστώνεται παρακίνηση σε βιαιοπραγίες από αρχηγό πολιτικού κόμματος, ή και από το ίδιο το κόμμα, τότε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

Μάλιστα, οι αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και στις αξιόποινες αυτές πράξεις προχώρησαν κατώτερα στελέχη των κομμάτων, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του κόμματος.

Ακόμα, υπάρχει πρόβλεψη να επιβάλλονται ποινές από το ΕΣΡ εάν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή.

Επιπλέον, θα τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 - 20.000 ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων (π.χ. πολιτικά κόμματα) που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος.

Ωστόσο, τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.

Βελτιωμένη εκδοχή του ν/σ των Καστανίδη – Παπαϊωάννου

Το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτελεί βελτιωμένη και αυστηροποιημένη -λόγω και των φαινομένων των τελευταίων μηνών- έκδοση του νομοσχεδίου που είχαν επιχειρήσει να περάσουν κατά τη θητεία τους οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/105632#ixzz2U03wpZdU

***

Ίσως πιο δρακόντειο το αντιρατσιστικό

Με τις σκληρές ποινές που ήδη προβλέπονταν για τα ρατσιστικά εγκλήματα και χωρίς αλλαγές ξανακατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει τριβές μεταξύ του Μαξίμου και του υπ. Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις 21 Μαΐου και αναμένεται να υπάρξουν εισηγήσεις για βελτιώσεις τους, ίσως δε να γίνει ακόμη πιο δρακόντειος ο νόμος καθώς τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι επιθέσεις με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρεόνται από το υπ. Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δράστης ρατσιστικών φαινομένων είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής), αυτό θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση, μάλιστα που διαπιστώνεται παρακίνηση σε βιαιοπραγίες από αρχηγό πολιτικού κόμματος, ή και από το ίδιο το κόμμα, τότε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

Η διάταξη αυτή «δείχνει» κατ’ ευθείαν στη Χρυσή Αυγή και ήδη έχει προκαλέσει την αντίδρασή της. Πάντως, με τους συγκεκριμένους κανόνες που θα επιβληθούν δεν αποκλείεται να υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων Χρυσαυγιτών βουλευτών οι οποίοι επανειλημμένως έχουν παραβεί τους νόμους.

Ακόμη, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 – 20.000 ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων (π.χ. πολιτικά κόμματα) που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Ωστόσο, τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.

πηγή: http://www.antinews.gr/2013/05/16/216094/

***

ΜΝΗΜΕΙΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ

ΤΟ …ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (ΔΕΙΤΕ ΤΟ).

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ.

ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ, ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΝ “ΣΤΡΑΒΟΚΟΙΤΑΞΕΙ”.

Προκαλεί μεγάλες απορίες για το ποιούς ακριβώς θέλει να προστατεύσει. Ποιοί ακριβώς είναι οι “κακοί”. Τι πολίτευμα έχει η χώρα. Εάν υπάρχει ακόμα δημοκρατία ή μειοψηφική φεουδαρχία. Ο οίστρος όμως που επιδεικνύουν ορισμένοι πολιτικοί για να “περάσει” ντε και καλά, μάλλον θα πρέπει να δημιουργήσει καχυποψία και στον πιό καλοπροαίρετο παρατηρητή. Ποιούς στα αλήθεια εξυπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο;

Η φρικτότερη μορφή εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και των μεταναστών, είναι το δουλεμπόριο. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει γίνει θέατρο μίας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής με την ύποπτη ανοχή του κράτους, των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν δολοφονηθεί από ρατσιστές δουλεμπόρους, οι οποίοι εκτός από το προφανές των δισεκατομμυριών Ευρώ εσόδων, έχουν βρει και “ιδεολογικό” άλλοθι μέσα από “ιερά βιβλία” που προβλέπουν την δουλεία, την εκμετάλλευση, τον βιασμό αιχμαλώτων.

Γι’ αυτή την θηριωδία που ήδη συμβαίνει, δεν είναι κάποιο “υποθετικό” σενάριο, δεν υπάρχει καμμία μέριμνα, καμμία αναφορά. Για τις χιλιάδες παιδιών στον πάτο του Αιγαίου, για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν και δολοφονούνται υπό καθεστώς δουλείας από αφεντικά και πραίτωρες, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη.

Όλο το “ζουμί” βρίσκεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, ένας Έλληνας ανθρωπιστής, βλέπει τον Πακιστανό ισλαμιστή να μαχαιρώνει εργάτη από το Μπανγκλαντές, τον οποίον ο ίδιος τον έχει “πουλήσει” στο ντόπιο αφεντικό. Εάν τον εμποδίσει, αυτομάτως το μαντρόσκυλο του δουλοκτήτη, έχει τα δικαιώματα που βλέπετε. Εάν όπως είθιστε (και στην περίπτωση της Μανωλάδας) ο δουλοκτήτης είναι προοδευτικός ή -ακόμα χειρότερα- χρηματοδότης κάποιας “αντιρατσιστικής” ΜΚΟ, τότε ο Έλληνας ανθρωπιστής, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα άθλιο σύστημα που θα τον εξοντώσει ηθικά και οικονομικά.

Εν κατακλείδι, με αυτό το νομοσχέδιο, κάποιος γραφικός και ανιστόρητος “νεοναζί” δεν θα μπορεί να μιλά για τους κακούς Εβραίους, θα μπορούν όμως να συνεχίσουν να τους σφάζουν οι “κατατρεγμένοι” ισλαμιστές, διαχρονικοί συνεργάτες των ναζί.

Μία παρέα από “ντόπιους” της γειτονιάς, δεν  θα μπορεί να “παρέμβει” σε ένα “ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο” σαν αυτά που στήνει ο Καμίνης, το “κέντρο” όμως θα μπορεί ανενόχλητο να εκπαιδεύει Μουτζαχεντίν, κηρύσσοντας το μίσος κατά των απίστων, των εβραίων, των ομοφυλοφίλων και των γυναικών που κυκλοφορούν χωρίς μπούργκα.

Εν κατακλείδι, αυτό το νομοσχέδιο, δεν είναι απλά “άστοχο”. Είναι επικίνδυνο και ενδέχεται να εξυπηρετεί απολύτως σκοτεινά συμφέροντα. Αυτά που ήδη θησαυρίζουν πάνω σε κομματιασμένους μετανάστες.

πηγή: http://olympia.gr/2013/05/21/%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7%cf%83-%ce%b4%ce%bf/

***

Δυσεπίλυτη εξίσωση για τρεις το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο πίεσης για την ταχεία προώθηση του νομοσχεδίου. Σε μείζονος σημασίας αλλαγές πριν φθάσει στη Βουλή, επιμένει το Μαξίμου.

Του Γιώργου Π. Τερζή

Σε δυσεπίλυτη εξίσωση για τρεις μετατρέπεται το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, που τείνει να λάβει διαστάσεις μείζονος πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης εντός της τρικομματικής κυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο πίεσης για την ταχεία προώθηση του νομοσχεδίου, προσδοκώντας έτσι σε μια ιδεολογική και επικοινωνιακή νίκη επί του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στις πρόνοιες του σχεδίου που συνέγραψε και απειλεί ευθέως με παραίτηση από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που το Μαξίμου επιχειρεί μεν να ρίξει τους τόνους, ωστόσο παραμένει αμετακίνητο στη θέση ότι απαιτούνται μείζονος σημασίας αλλαγές πριν το νομοσχέδιο φθάσει στη Βουλή.

Χθες το πρωί, εν μέσω συσκέψεων για τον απολογισμό της επίσκεψης στην Κίνα, αλλά και για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, αύριο, και της άφιξης του Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι στην Αθήνα, την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι κ. Χρ. Λαζαρίδης και Παν. Μπαλτάκος και είχε ως αντικείμενο την εκτίμηση των δεδομένων, καθώς το νομοσχέδιο εξετάζεται σήμερα από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και στη νέα σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η θέση του Μαξίμου για ουσιαστικές διορθώσεις στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ώστε αυτό να συνυπολογίζει τις ευαισθησίες ειδικών ακροατηρίων όπως η Εκκλησία (χθες ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, σε οξείς τόνους, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στον “γύψο” και το φίμωτρο την Εκκλησία και προσφέρει ασυδοσία στους αλλοδαπούς) και οι Ενοπλες Δυνάμεις και να λαμβάνει υπ’ όψιν εθνικές θέσεις, όπως η αναγνώριση ως γενοκτονίας των διωγμών που υπέστησαν Πόντιοι, Αρμένιοι και Ελληνες της Μικράς Ασίας.

Συνεργάτες, μάλιστα, του πρωθυπουργού έκαναν, χθες, ακόμη ένα βήμα «απαξίωσης» της πρωτοβουλίας Ρουπακιώτη, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά όσα -πλην των «εγκλημάτων γνώμης»- περιγράφονται στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται ήδη και τιμωρούνται από τον ποινικό κώδικα. Μένει, συνεπώς, να αποδειχθεί αν θα επαληθευθούν όσα δήλωσε χθες, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, ο κ. Σ. Κεδίκογλου, ότι δηλαδή το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων, ή αν οι δύο πλευρές οδηγηθούν εντέλει σε ρήξη.

Η κυβερνητική διελκυστίνδα δίνει αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσει επίθεση στο Μαξίμου για «προνομιακές» σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και χθες η Κουμουνδούρου επιχείρησε να εκμεταλλευθεί όσα ανέφερε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη. Απαντώντας σε σχόλια στο Διαδίκτυο, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε για τον «ομόσταυλό» του πολιτικό πως «δεν ήταν ποτέ ναζί, ούτε καν ανεκτικός σε αυτά... ναι ήταν πρόεδρος της νεολαίας ΕΠΕΝ, αλλά άλλο χουντικός, άλλο ναζί».

Στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Στο ΠΑΣΟΚ, που ναι μεν πρώτο άνοιξε μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο πλέον διαπιστώνει πως το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τον κ. Ρουπακιώτη της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται η επιστροφή του κ. Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να επιδιωχθεί συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο με το Μαξίμου για την απεμπλοκή. Χθες, πάντως, αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και ο γραμματέας της Κ.Ο. Γ. Μανιάτης υπογράμμισε, αμέσως μετά, πως «το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το σ/ν πρέπει να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς. Καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο». Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τους πως «στον βωμό της συντήρησης ενός ανιστόρητου διπολισμού με μικροκομματικούς στόχους, αποδυναμώνουν την κοινή προσπάθεια κατά του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής».

Δήλωση, με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά υβριστικής - επιθετικής συμπεριφοράς από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ: «Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί επιτακτική δημοκρατική ανάγκη η προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου».

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/05/2013_499871

***

Ακόμα και λουκέτο στα κόμματα προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Διαδώστε το:

- Αυστηροποιούνται οι ποινές με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για τα φαινόμενα ρατσισμού

- Από 15 έως 200 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στα κόμματα που παρακινούν ρατσιστικές επιθέσεις

- Παρόμοιες ποινές και για όσους δημόσια εγκωμιάζουν τέτοιες ρατσιστικές ενέργειες

-  Αιχμές από τον κ. Ρουπακιώτη για τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το περιβόητο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε, αποσύρθηκε χωρίς να το γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός και που ξαφνικά ξανακατατέθηκε, ενώ το έψαχναν οι πάντες, βρίσκεται πλέον στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Σε πολιτικό επίπεδο για τους παραβάτες του επίμαχου νομοσχεδίου προβλέπεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αλλά και άρση της άδειας λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη», μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δράστης ρατσιστικών φαινομένων είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής), αυτό θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση, μάλιστα που διαπιστώνεται παρακίνηση σε βιαιοπραγίες από αρχηγό πολιτικού κόμματος, ή και από το ίδιο το κόμμα, τότε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες αυτές πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του κόμματος. Επίσης, τις ποινές θα τις επιβάλλει το ΕΣΡ εάν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή.

Επιπλέον, θα τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 - 20.000 ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων (π.χ. πολιτικά κόμματα) που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Ωστόσο, τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι βελτιωμένη και αυστηροποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου, που είχαν επιχειρήσει να περάσουν κατά τη θητεία τους οι πρ. υπουργοί Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου, με τον τίτλο: «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» σε συμμόρφωση προς απόφαση-πλαίσιο (2008/913) που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Το υπ. Δικαιοσύνης απαντά στον Π. Μπαλτάκο

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου, σχετικά με τη «διαδρομή» που ακολούθησε το νομοσχέδιο τις τελευταίες ημέρες, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε προς ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Σήμερα απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων. Ήδη, το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ' αυτού. Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια το επίμαχο νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί γι' αυτό η κατά νόμο προβλεπόμενη έκθεση και ακολούθως να τηρηθεί η διαδικασία εισαγωγής του ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαλτάκος, στην ανακοίνωσή ανέφερε: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή και θα αρχίσει η συζήτησή του στις 21 Μαΐου, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε τα ακόλουθα, προς αποφυγή άσκοπων παρανοήσεων:

1. Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στην Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών. Μετά την έρευνα αυτή και εφόσον ουδεμία ατέλεια διαπιστωθεί, τα νομοσχέδια κατατίθενται στην Βουλή από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.

2. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

3. Την Παρασκευή 10 Μαΐου προσκομίσθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς ενημέρωσή μας, ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου, μη συνοδευόμενο από έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

4. Το σχέδιο αυτό παραδόθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΝΕ, αρεοπαγίτη ε.τ. κ. Καϋμενάκη και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία ενημέρωσης των μελών της ΚΕΝΕ και αρχικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου».

πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=209671&catid=9

***

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απειλή για τις θρησκευτικές ελευθερίες η Χ.Α

Έντονες επικρίσεις κατά της Χρυσής Αυγής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- χαρακτηρίζεται ως «αντισημιτική» και «ξενοφοβική» πολιτική παράταξη. 

Απειλή για την ελεύθερη έκφραση της θρησκευτικής πίστης των Ελλήνων πολιτών αποτελεί η Χρυσή Αυγή, όπως υποστηρίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για «αντισημιτική» και «ξενοφοβική» πολιτική παράταξη.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας καταδικάζει τις πράξεις βίας εναντίον μεταναστών, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατηρητές κάλεσαν τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το «τυφλό μίσος» και τον ρατσισμό της Χρυσής Αυγής.

 

Στην αρχή της έκθεσης, που αφορά το 2012, επισημαίνεται ότι το Σύνταγμα και άλλοι νόμοι και πολιτικές προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία με κάποιους περιορισμούς. Γενικά, η κυβέρνηση σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία, σύμφωνα με τους συντάκτες της, αν και επέβαλε περιορισμούς που επηρεάζουν μέλη μη Ελληνορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων. Η κυβέρνηση χορήγησε προνόμια και νομικά προνόμια στην Ορθόδοξη Εκκλησία -ό,τι δεν παρέχει σε άλλες θρησκευτικές ομάδες- όπως η προνομιακή φορολογία και θεσμοθετημένη σύνδεση με την κυβέρνηση, όπως σημειώνεται. Καταγράφεται, επίσης, και η θέση ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την οικοδόμηση τεμένους στην Αθήνα, καθώς και η άποψη ότι «ορισμένες διακρίσεις» υπήρξαν και σε βάρος των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης.

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι μέλη της Χρυσής Αυγής, ενός πολιτικού κόμματος, που προωθούν τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό και συνδέονται με βίαιες επιθέσεις κατά ατόμων που θεωρούνταν ότι είναι μετανάστες και πρόσφυγες -και πολλοί από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι- έχουν εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ηγέτες και κυβέρνηση στην Ελλάδα καταδίκασαν δημόσια τις αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά παρατηρητές έχουν καλέσει τις (ελληνικές) αρχές να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των ενεργειών βίας και μίσους από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής «αρνήθηκε δημόσια και επανειλημμένα την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, στο παρελθόν, σε δημόσιες εκδηλώσεις χαιρέτισε ναζιστικά τους οπαδούς του' και ότι η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής είναι κατά της διδασκαλίας της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στα σχολεία. Για την ιδεολογία και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής, γίνεται αναφορά και στην περίπτωση που μέλος του συγκεκριμένου κόμματος διάβασε εντός της Βουλής αποσπάσματα από «Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών». Αναφορά γίνεται και για τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών νεκροταφείων στα Ιωάννινα και στη Δράμα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα η Human Rights Watch, επικρίνουν την ελληνική αστυνομία ότι έχει καταβάλει «πολύ μικρή προσπάθεια» για τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών της Χρυσής Αυγής. Τονίζεται δε ότι οι αστυνομικές αρχές διερευνούν τη συμμετοχή του εκπροσώπου του κόμματος σε ένοπλη ληστεία το 2007, καθώς και τη συμμετοχή δύο άλλων βουλευτών για φθορές και επιθέσεις κατά μεταναστών.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ασκεί σημαντική κοινωνική, πολιτική και οικονομική επιρροή, ενώ ορισμένοι μη Ορθόδοξοι πολίτες εξέφρασαν παράπονα ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή τούς είπαν ότι δεν είναι πραγματικοί Έλληνες όταν αποκάλυψαν θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε άλλους Έλληνες πολίτες. Μέλη μη ορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων ανέφεραν περιστατικά κοινωνικών διακρίσεων, τονίζεται στην έκθεση, διατυπώνοντας επίσης τον ισχυρισμό ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης «υποεκπροσωπούνται» στον δημόσιο τομέα.

Αναφορά γίνεται και σε συναντήσεις που είχαν σε τακτική βάση με αξιωματούχους της κυβέρνησης και με θρησκευτικούς ηγέτες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την προώθηση της θρησκευτικής ανοχής, την ενθάρρυνση του διαθρησκειακού διαλόγου, και τη διερεύνηση των καταγγελιών για διακρίσεις.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν και το γεγονός ότι το 2012 εφαρμόστηκε σε δύο περιπτώσεις η νομοθεσία περί βλασφημίας. Η πρώτη αφορούσε υπόθεση σύλληψης 27χρονου νεαρού που έφτιαξε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με σατυρική μορφή, χρησιμοποιώντας το όνομα «Γέροντας Παστίτσιος» και η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την αγωγή για βλασφημία που κατέθεσε η Μητρόπολη Πειραιά κατά του σκηνοθέτη και των ηθοποιών του θεατρικού έργου «Κόρπους Κρίστι». Και γι' αυτό το θέμα, σημειώνονται τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής για να σταματήσουν τις παραστάσεις και μάλιστα, όπως τονίζεται, μερικοί απ' αυτούς, που ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με την αστυνομία, είναι βουλευτές.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τις θρησκευτικές ελευθερίες δεν έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους (2012).

 

Όσον αφορά τα γενικότερα ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά τον πληθυσμό σε 9,9 εκατομμύρια και ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά, όπως τονίζεται, ότι το 98% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνες Ορθόδοξοι.

Αναφορά γίνεται και στη Συνθήκη της Λωζάνης, με βάση την οποία δημιουργήθηκε μια αναγνωρισμένη «μουσουλμανική μειονότητα», που υπολογίζεται σε 140.000 έως 150.000 (περίπου 1,3 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού) που κατοικούν στη Θράκη. Επιπλέον, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι μεταξύ 500.000 και 700.000 μουσουλμάνων από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική κατοικούν στην περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την Αθήνα. 'Αλλες θρησκευτικές ομάδες, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνουν Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Εβραίους, Ορθόδοξους Παλαιοημερολογίτες, Μάρτυρες του Ιεχωβά και άλλων θρησκευτικών ομάδων και δογμάτων.

Η συνολική έκθεση για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες σε διεθνές επίπεδο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι.

Χ.Α: Οι Αμερικανοί τρέμουν την άνοδο του εθνικιστικού κινήματος

Ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον της εξέδωσε η Χρυσή Αυγή: «Μόλις το State Department έδωσε εντολή για άμεσα μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, το πολιτικό σύστημα εφηύρε τον ‘αντιρατσιστικό’ νόμο και τις αποβολές βουλευτών μας. Η ραγδαία άνοδος του Εθνικιστικού Κινήματος έχει κάνει τους Αμερικανούς να τρέμουν, γιατί είμαστε η μόνη δύναμη ανασχέσεως των ανθελληνικών τους σχεδίων. Ο εθνικός αγώνας συνεχίζεται μέχρι η χώρα μας να απαλλαγεί από το σάπιο πολιτικό κατεστημένο και τους ξένους δυνάστες που υπηρετεί.

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/05/2013_499898

***

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ

ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ »

Α΄. – Γενικό μέρος

1. - Αποτελεί σταθερή επιλογή της Ελληνικής δημοκρατικής

Πολιτείας η ουσιαστική προώθηση της ισότητας ενώπιον του νόμου

και η εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων. Η επιλογή αυτή έχει ως

θεμέλιο το άρθρο 2 του Συντάγματος το οποίο καθιστά πρωταρχική

υποχρέωση της Πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας

του ανθρώπου και την παρ. 2 του άρθρου 5 του Συντάγματος το

οποίο απαγορεύει κάθε διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και

θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.

2. - Η Ελλάδα, παράλληλα, συμμετέχει στις προσπάθειες της

διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της

ξενοφοβίας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αντίκεινται ευθέως στις

αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των

δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών,

καθώς και του κράτους δικαίου, αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η

Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινές στα κράτη μέλη. Ειδικότερα, η

ανάγκη καταπολέμησης των εκδηλώσεων ρατσισμού και

ξενοφοβίας προκύπτει από την αρχή της απαγόρευσης των

διακρίσεων με βάση τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά

χαρακτηριστικά ομάδων ή προσώπων (όπως η φυλή, το χρώμα, η

θρησκεία, οι γενεαλογικές καταβολές, η εθνική ή εθνοτική

καταγωγή) και θεμελιώνεται στα δικαιώματα της ανθρώπινης

ελευθερίας και αξιοπρέπειας και στις αρχές της δίκαιης και ίσης

1

μεταχείρισης, που κατοχυρώνονται σε πολλά διεθνή κείμενα και

συμβάσεις, όπως π.χ. στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων

Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. (άρθρα 1 και 2), στο Διεθνές Σύμφωνο για

τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο όμοιο για τα

Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (αντίστοιχα

άρθρο 2), στη Διεθνή Σύμβαση «περί καταργήσεως πάσης μορφής

φυλετικών διακρίσεων» της 7-3-1966 (Ν.Δ. 494/1970), στην

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του

Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (άρθρο 14) και στο

Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρα

21 και 22). Στην ελληνική έννομη τάξη οι παραπάνω αρχές και

δικαιώματα κατοχυρώνονται ιδίως στα άρθρα 2§1, 5§2 και 20§1

του Συντάγματος.

3.- Οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις συνιστούν απειλή

για τις ομάδες και τα πρόσωπα, που γίνονται στόχος τους, γι’ αυτό

απαιτείται η παροχή από το κράτος αυξημένου βαθμού προστασίας

με τη λήψη ποικίλων μέτρων χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, και

τα μέσα του ποινικού δικαίου, ώστε να επιβάλλονται

αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις τόσο

κατά των φυσικών προσώπων τα οποία διαπράττουν τέτοια

εγκλήματα, όσο και κατά των νομικών προσώπων που εμπλέκονται

με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτά.

4.- Στην ελληνική έννομη τάξη, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε

φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, από τον

ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει

εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των

σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά

τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου η ισότιμη

προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά

και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό

προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του

2

κράτους. Για το λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η εισαγωγή

ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος, σε

αντικατάσταση του προηγουμένου, ώστε να αντιμετωπισθούν

αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών

και ξενόφοβων συμπεριφορών.

5.- Με τον παρόντα νόμο θεσπίζεται το γενικό πλαίσιο ρύθμισης για

την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού

και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου σύμφωνα με την

Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης

Νοεμβρίου 2008, η οποία βασίζεται στην προϊσχύσασα Συνθήκη για

την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως στα άρθρα 29, 31 και 34§2 στοιχ.

β΄ (ήδη άρθρα 67§3 και 83 της Συνθήκης για τη λειτουργία της

Ευρωπαϊκής Ένωσης), ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη

προσέγγιση του ποινικού δικαίου των κρατών-μελών αναφορικά με

την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των εκδηλώσεων

ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και των εγκλημάτων που

τελούνται με τέτοια κίνητρα. Ο νόμος αυτός βασίζεται επίσης και

στην από 7 Μαρτίου 1966 Διεθνή Σύμβαση «περί καταργήσεως

πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων» που κυρώθηκε με το Ν.Δ.

494/1970 και οι επιταγές της οποίας είχαν υλοποιηθεί με τον ν.

927/1979 που καταργείται με τον παρόντα νόμο.

6. – Κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των εκδηλώσεων ρατσισμού

και ξενοφοβίας ενέχει τον κίνδυνο προσβολής του ατομικού

δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης (βλ. άρθρο 10 της EΣΔΑ

και άρθρα 14-16 του Συντάγματος), γι’ αυτό και το περιεχόμενο

των σχετικών ποινικών τυποποιήσεων συναντά τα όριά του στα

άρθρα 10§2, 14 και 17 της ΕΣΔΑ, στα άρθρα 19§§2, 3 και 21 του

Διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά

δικαιώματα και στα άρθρα 5§§1,2, 16§1εδ.2 και 25§3 του

Συντάγματος. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποφεύγεται η ποινική

απαξίωση εκδηλώσεων που θεωρούνται εντελώς απρόσφορες να

3

οδηγήσουν στη θυματοποίηση συγκεκριμένης ομάδας ή προσώπου

εξαιτίας των φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών τους ή

του γενετήσιου-σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Για τούτο, και

σε συμφωνία με το πνεύμα της Απόφασης – Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ

κρίνεται σκόπιμο να ερευνάται η προσφορότητα κάθε

συγκεκριμένης εκδήλωσης να παραγάγει άμεσο και επικείμενο

κίνδυνο τόσο συνολικά για την ειρηνική και ομαλή κοινωνική

συμβίωση, όσο και ειδικότερα για τα δικαιώματα της ομάδας ή του

προσώπου κατά των οποίων στρέφεται.

7. – Με τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου δημιουργείται ένα

σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την

καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και της ξενοφοβίας,

καθώς και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα,

καλύπτοντας συγκεκριμένες και ειδικότερες πτυχές του θέματος,

εισάγοντας νομικά μέσα προστασίας και προβλέποντας αναλογικές

και αποτελεσματικές κυρώσεις. Ειδικότερα:

α. - Εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των

εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και

δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία

είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν

δικαστικές διαδικασίες.

β. - Θεσπίζεται η διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων ή

ενώσεων προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε

εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας ή στη διάπραξη εγκλημάτων

με τέτοια κίνητρα.

γ. - Επεκτείνεται η προστασία και σε ομάδες ή πρόσωπα που δεν

προσδιορίζονται μόνο με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις

γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή τους

αλλά και τον γενετήσιο-σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την

4

ταυτότητα φύλου. Επίσης, εκτός από τις προσβολές εναντίον

ομάδων ή προσώπων αξιόποινες θεωρούνται και οι ρατσιστικές και

ξενοφοβικές εκδηλώσεις που στρέφονται κατά πραγμάτων (κινητών

ή ακινήτων), τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις

παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα (όπως π.χ. θρησκευτικά αντικείμενα,

εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαμονής, εκπαίδευσης,

ψυχαγωγίας, κλπ.).

δ. – Παρέχεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής νομικών

προσώπων ή ενώσεων προσώπων, που εδρεύουν στην Ελλάδα, σε

δίκες που αφορούν εγκλήματα του παρόντος και μόνο για την

υποστήριξη της κατηγορίας, υπό την προϋπόθεση να

περιλαμβάνονται, με οποιοδήποτε συμβουλευτικό καθεστώς

(γενικό, ειδικό, roster) στο σχετικό κατάλογο που τηρείται από το

Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων

Εθνών (ECOSOC).

Β΄. – Ειδικό μέρος

1. – Στο άρθρο 1 αναφέρεται ο σκοπός του νόμου, που είναι η

καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και

ξενοφοβίας, σύμφωνα με την Απόφαση-Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του

Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008. Παράλληλα με το ίδιο

άρθρο ορίζεται ότι η Eλληνική Πολιτεία στο πλαίσιο της

καταπολέμησης, μέσω του ποινικού δικαίου, των ιδιαίτερα σοβαρών

εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, σέβεται απολύτως τα

θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές που αναγνωρίζονται από τις

διεθνείς συνθήκες και λαμβάνει κάθε αναγκαίο και ανάλογο μέτρο

για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

5

2.- Με το άρθρο 2 ορίζονται οι προϋποθέσεις για την ποινική

αξιολόγηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, όταν

στρέφονται όχι μόνο εναντίον ομάδων ή προσώπου, που

διακρίνονται εξαιτίας των φυσικών και πολιτισμικών

χαρακτηριστικών τους ή του γενετήσιου-σεξουαλικού

προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου, αλλά και εναντίον

των πραγμάτων (κινητών ή ακινήτων), που χρησιμοποιούν

αποκλειστικά αυτές οι ομάδες ή πρόσωπα (θρησκευτικά

αντικείμενα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαμονής,

εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, κλπ.). Δεν αρκεί η απλή αφηρημένη

πιθανολόγηση της έκθεσης σε κίνδυνο μιας ομάδας, ενός προσώπου

ή πράγματος αλλά απαιτείται να εκτιμάται κάθε φορά η

προσφορότητα του συγκεκριμένου κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη

τόσο τις ειδικότερες συνθήκες και περιστάσεις μέσα στις οποίες

εκδηλώνεται η υπό κρίση συμπεριφορά, όσο και την ενδεχόμενη

προσβολή των γενικότερων συνθηκών που εξασφαλίζουν την

ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση. Εξάλλου, κρίνεται σκόπιμο

να διατηρηθεί η προβλεπόμενη στον καταργούμενο Ν. 927/1979

ποινική απαξία της ομαδικής εκδήλωσης ξενόφοβων και

ρατσιστικών συμπεριφορών είτε με τη σύσταση είτε με τη

συμμετοχή σε ενώσεις προσώπων οποιασδήποτε μορφής που

επιδιώκουν συστηματικά την τέλεση τέτοιων πράξεων.

3. - Στο άρθρο 3 προβλέπεται ειδικότερα η ποινικοποίηση των

ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται με

αφορμή τον εγκωμιασμό ή την κακόβουλη άρνηση ή την εκμηδένιση

της σημασίας των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων

κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά

ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς

Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει κυρωθεί με το Ν. 3003/2002, ή

στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που

προσαρτάται στη Συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945,

εφ’ όσον θεωρούνται πρόσφορες να οδηγήσουν στη θυματοποίηση

6

ομάδων ή προσώπων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 3. Η

ποινική απαξία των συγκεκριμένων συμπεριφορών συνίσταται στην

κακόβουλη άρνηση ή εκμηδένιση ιστορικών γεγονότων, χωρίς, σε

καμία περίπτωση, να επιδιώκεται η απαγόρευση ή ιδεολογική

χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας. Γι’ αυτό άλλωστε οι

πράξεις αυτές τιμωρούνται μόνον εφ’ όσον έχουν αναγνωριστεί ως

εγκλήματα με αμετάκλητη απόφαση είτε ελληνικού είτε διεθνούς

δικαστηρίου.

4. – Το άρθρο 5 προβλέπει την επιβολή αυστηρών διοικητικών

κυρώσεων σε βάρος νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων που

εμπλέκονται σε αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, κατά το

πρότυπο μιας σειράς αντίστοιχων ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί τα

τελευταία χρόνια στην Ελληνική νομοθεσία σε εκπλήρωση διεθνών

συμβατικών μας υποχρεώσεων, όπως το άρθρο 10 του Ν.

3560/2007 (διαφθορά), το άρθρο 51 του Ν. 3691/2008 (ξέπλυμα

χρήματος) και κυρίως το άρθρο 41 του Ν. 3251/2004 (οργανωμένο

έγκλημα, τρομοκρατία). Όπως και στο τελευταίο, η παρούσα

διάταξη δεν περιορίζεται στις πράξεις που τελούνται «προς

όφελος» του εμπλεκόμενου νομικού προσώπου (όπως προβλέπεται

στην Απόφαση-πλαίσιο), αλλά καλύπτει όλες τις περιπτώσεις

αδικημάτων που τελέσθηκαν «μέσω ή προς όφελος ή για

λογαριασμό» νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που έχει

εξουσία εκπροσώπησης ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων ή

κατέστησαν δυνατές από έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου ενός τέτοιου

προσώπου, ανεξαρτήτως δηλαδή της ύπαρξης σκοπού

προσπορισμού οποιουδήποτε οφέλους υπέρ του νομικού προσώπου.

Οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορούν

δε, να είναι i) πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ii) ανάκληση

ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από

έναν έως έξι μήνες ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής

7

δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα και iii) αποκλεισμός

από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή

αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Καμιά κύρωση δεν επιβάλλεται χωρίς προηγούμενη κλήτευση του

νομικού προσώπου ή της ενώσεως προσώπων προς παροχή

εξηγήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης,

Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τα λοιπά οι

διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 2690/1999

(Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, ΦΕΚ Α΄ 45). Περαιτέρω, εάν η

πράξη φέρεται ότι τελέστηκε σε εκπομπή ραδιοφωνική ή

τηλεοπτική, οι κυρώσεις που προβλέπονται από το παρόν άρθρο

επιβάλλονται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 2 του

Συντάγματος, από το ΕΣΡ, προς το οποίο διαβιβάζεται ο φάκελος

από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων

Δικαιωμάτων. Για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και για

την επιμέτρηση των κυρώσεων αυτών λαμβάνονται υπόψη ιδίως η

βαρύτητα της παράβασης, η έκταση της βλάβης που αυτή

προκάλεσε, ο βαθμός της υπαιτιότητας και η οικονομική

κατάσταση του νομικού προσώπου ή της ενώσεως προσώπων,

καθώς και η τυχόν υποτροπή του, ενώ, εξ άλλου η εφαρμογή των

διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων είναι ανεξάρτητη από

την αστική, πειθαρχική ή ποινική ευθύνη των αναφερομένων σ’

αυτές φυσικών προσώπων. Τέλος, οι πιο πάνω διατάξεις δεν

εφαρμόζονται στο Κράτος, στα δημόσια νομικά πρόσωπα κατά την

άσκηση δημόσιας εξουσίας, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς

δημοσίου δικαίου.

5.- Στο άρθρο 6 ρυθμίζεται η παράσταση πολιτικής αγωγής σε

δίκες που αφορούν τα εγκλήματα του παρόντος νόμου και

κατοχυρώνεται το σχετικό δικαίωμα νομικών προσώπων ή ενώσεων

προσώπων που εδρεύουν στην Ελλάδα, ενώ τίθεται ως προϋπόθεση

να περιλαμβάνονται, με οποιοδήποτε συμβουλευτικό καθεστώς

(γενικό, ειδικό, roster), στο σχετικό κατάλογο που εκπονείται με

8

τρόπο αντικειμενικό και διαφανή από το Οικονομικό και Κοινωνικό

Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC).

6. – Με την προτεινόμενη στο άρθρο 7 του σχεδίου ρύθμιση

προβλέπεται η εξασφάλιση της παρουσίας σε όλη τη διάρκεια της

ποινικής διαδικασίας και μέχρι την έκδοση απόφασης από το

πρωτοβάθμιο δικαστήριο, των αλλοδαπών θυμάτων ή ουσιωδών

μαρτύρων στις περιπτώσεις αδικημάτων που προβλέπονται στα

άρθρα 187, 309 και 310 ΠΚ ή που τιμωρούνται σε βαθμό

κακουργήματος και τελούνται σε βάρος της ζωής, της υγείας, της

σωματικής ακεραιότητας και της προσωπικής ή γενετήσιας

ελευθερίας. Τα παραπάνω πρόσωπα, εάν βρίσκονται παράνομα στη

Χώρα, δεν απελαύνονται μέχρι την έκδοση απόφασης από το

πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο, υπό τον όρο ότι αυτά δεν

αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια.

7. – Με το άρθρο 8 καταργούνται ο προγενέστερος ν. 927/1979,

όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς και το άρθρο 39§4 του ν.

2910/2001.

8. – Τέλος, με το άρθρο 9 καθορίζεται η έναρξη ισχύος του νόμου

από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

9

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel