Ζωηφόρος

Τι πραγματικά συζήτησαν Σαμαράς-Ερντογάν για τους ιμάμηδες

Δήλωση-απολογία στην Τουρκία για τους ιμάμηδες

 

Επιτέλους και ύστερα σχεδόν από 48 ώρες από τις απειλές Ερντογάν αναφορικά με το  καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, το ΥΠΕΞ φαίνεται πως… συγκινήθηκε εκδίδοντας ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Να σημειώσουμε είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντε Αρίντς, ενώ σήμερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν "κάρφωσε" τον Α.Σαμαρά ότι υποχώρησε στην απαίτησή του και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι "το θέμα των ιμάμηδων θα επενεξεταστεί"! 

Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του  ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας είπε:

«Εάν αποδίδονται σωστά τα όσα φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, τα χειρίζεται με υπευθυνότητα η Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας. Αυτό επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία κινείται πάντοτε με σεβασμό στις Διεθνείς Συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις».

Το ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν παρεμβαίνει ευθέως στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, ακόμα και στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, αυτό για το ΥΠΕΞ, προφανώς είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα...

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%BE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD

***

ΕΡΝΤΟΓΑΝ "ΚΑΡΦΩΝΕΙ" ΣΑΜΑΡΑ

"Ο Σαμαράς θα επανεξετάσει το θέμα των ιμάμηδων"

Ότι θα "επαναξετάσει" το θέμα του δορισμού των ιμάμηδων ο Α.Σαμαράς, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του , αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι απειλεί πλέον ευθέως με διατάραξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων (σ.σ.: Πόσο ακόμα να διαταραχθούν με υπαιτιότητα της Άγκυρας, φυσικά) λόγω αυτού του θέματος.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός γειτονικής χώρας επιθυμεί και παρεμβαίνει με τόσο ωμό τρόπο στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας και από ελληνικής πλευράς δεν ακούγεται ούτε "κιχ". Αλήθεια, υπάρχει ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών;

Ιδού τι ακριβώς είπε ο Ερντογάν:

«Μετέφερα στον Έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση (που αφορά το διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη) και να ακυρωθεί» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας », είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Του ζητήσαμε μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, (του ζητήσαμε) να μη παίρνονται μέτρα εναντίον τους και να ακούγονται οι απόψεις, οι επιθυμίες και προτάσεις τους», πρόσθεσε.

«Μας είπαν ότι θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για το θέμα και θα το επανεξετάσουμε» κατέληξε ο κ. Ερντογάν. Είναι έτσι; Πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα ο πρωθυπουργός. Αν σιωπήσει θα είναι σα να επιβεβαιώνει τον Τούρκο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε ότι την ώρα πού πλησίαζε η αναχώρησης του από το Κατάρ, δέχτηκε την πρόσκληση του κ. Σαμαρά (άρα ο Α.Σαμαράς ζήτησε να τον δεί...) για μια συνάντηση στην οποία εξετάστηκαν κυρίως ορισμένα μέτρα που αποφασίστηκαν τον τελευταίο καιρό για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82-m%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CF%89%CE%BD

***

Τι πραγματικά συζήτησαν Σαμαράς-Ερντογάν

Σε ουδέτερο έδαφος γίνονται οι πιο κρίσιμες συναντήσεις. Ειδικά, όταν αφορούν συνάξεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αφορούν, χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Σε μια χρονική στιγμή που πολλοί ανέμεναν να κυριαρχήσει η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, περισσότερο σημασία έχει, η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επέλεξε να συναντηθεί με τον Ερντογάν, τον αναμορφωτή της Τουρκίας, μετά την εποχή του ΔΝΤ και τον δημιουργό της μεσαίας τάξης στη γειτονική χώρα, στη Ντόχα του Κατάρ.

Η συνάντηση αυτή έδωσε την αφορμή να δημιουργηθεί πλήθος ερωτημάτων για το σκοπό της συνάντησης, που αιφνιδίασε πολλούς και προκάλεσε σωρεία αναλύσεων για το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε να γίνει η συνομιλία των δυο ηγετών.

Οι σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες για την μελλοντική πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Η συνάντηση της Ντόχα, κρύβει πολλά μυστικά, που δεν θα υπήρχαν, εάν η συνομιλία τους ήταν προγραμματισμένη και ενταγμένη στο διπλωματικό πλαίσιο, με ότι αυτό σημαίνει.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε μια κρίσιμη περίοδο και παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται πολεμικό κλίμα, η καχυποψία παραμένει και δεν υπάρχει διάγνωση για περαιτέρω βελτίωση, αν και μεταδίδονται και από τις δυο πλευρές, μηνύματα για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επιχείρησε να εμφανίσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, τη δική του εκδοχή, για τη συνάντηση με τον Σαμαρά. «Μετέφερα στον Έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση (που αφορά το διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη) και να ακυρωθεί», είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

«Επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας» ανέφερε ο Ερντογάν που διευκρίνισε, ότι ο Σαμαράς του απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι πως ο Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι την ώρα που πλησίαζε η αναχώρησή του από το Κατάρ, δέχτηκε την πρόσκληση του Σαμαρά για να συναντηθούν και να συνομιλήσουν.

Όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συνάντηση «κλείδωσε» την περασμένη Δευτέρα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου, είχε ενημερωθεί μόλις την περασμένη Παρασκευή ότι ο Ερντογάν θα ήταν στη Ντόχα του Κατάρ.

Ανεξάρτητα, όμως από το πότε έκλεισε η συνάντηση, η ίδια η επαφή των δυο ηγετών είχε τη δική της ιδιαίτερη σημασία, ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά στις 4 και 5 Μαρτίου στην Τουρκία για τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (High - Level Cooperation Council).

Η συνάντηση αυτή  που θα είναι και η πιο σημαντική θα γίνει στη σκιά των κινήσεων στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα και ενώ η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει τις πρωτοβουλίες της, είτε για την κατάθεση συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας, είτε για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, δεν συζητήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στη Ντόχα, παρά τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ (π.χ. όπως της Καθημερινής που προέβαλλε στην πρώτη της σελίδα την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, ότι ο Σαμαράς έθεσε το θέμα της ΑΟΖ).

Αυτό αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να συζητηθεί στην Τουρκία στις αρχές Μαρτίου, ενώ μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το τι πρέπει να πράξει.

M.A.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/01/30/201861/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration