Ζωηφόρος

Δεν άντεξε τις πιέσεις της Άγκυρας ο Σαμαράς; Υπόγεια συμφωνία Αθηνών – Άγκυρας για το θέμα των ιεροδιδασκάλων; Ισχυρές πιέσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Άγκυρα, φόβισαν τον Αντώνη Σαμαρά Τελικά, φαίνεται πως το θέμα των ιεροδιδασκάλων, που έγινε αιτία να

Δεν άντεξε τις πιέσεις της Άγκυρας ο Σαμαράς;

Υπόγεια συμφωνία Αθηνών – Άγκυρας για το θέμα των ιεροδιδασκάλων;

 

Ισχυρές πιέσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Άγκυρα, φόβισαν τον Αντώνη Σαμαρά

Τελικά, φαίνεται πως το θέμα των ιεροδιδασκάλων, που έγινε αιτία να ταρακουνηθεί η κυβέρνηση, δρομολόγησε άτυπες ενδοκυβερνητικές συσκέψεις που με τη σειρά τους οδήγησαν σε απόφαση να μην "κατέβει" το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για ψήφιση. Όμως, τελικά, αυτό δεν έγινε κατορθωτό να αποφευχθεί και πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονους τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου περί ιεροδιδασκάλων μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μόνο που αυτή η συζήτηση και η ψηφοφορία που ακολούθησε φαίνεται πως όχι μόνο δεν κατόρθωσε να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ενδέχεται λίαν συντόμως να γίνει μία βασική αιτία έως και κατάρρευσης της συγκυβέρνησης, η οποία επίσημα φαίνεται πως έδειξε σθένος, παρά και τις επίσημες πιέσεις που δέχθηκε από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών για να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία",  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ άσκησαν πιέσεις στα κόμματά τους να μην ψηφιστεί η τροπολογία, ενώ ο πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ άσκησε κι αυτός με τη σειρά του πιέσεις για να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία η τροπολογία. Έπειτα από αυτό, την παραμονή της συζήτησης της τροπολογίας το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της συμπολίτευσης και κατόπιν πιέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφασίσθηκε να μην εισαχθεί προς συζήτηση η τροπολογία! Δηλαδή, αποφασίστηκε να δικαιωθεί ο πρόξενος, αλλά και ο τούρκος πρέσβης, που είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Γ.Γ. του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Κασκαρέλη, ζητώντας του ανερυθρίαστα να μην εισαχθεί προς συζήτηση η επίμαχη τροπολογία στη Βουλή! Την επόμενη ημέρα, αφού ο πρωθυπουργός δέχτηκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία αν προχωρούσε στην αναβολή της συζήτησης θα δινόταν εμφανώς η εντύπωση ότι η Τουρκία επηρεάζει ακόμα και το κοινοβουλευτικό έργο στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους άλλους δύο αρχηγούς και τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε, για να ακολουθήσει απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα παρέβλεψε τα νόμιμα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης...».

Σύμφωνα με δική μας απολύτως αξιόπιστη πηγή και παρά τις δημόσιες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται από την πλευρά των τουρκοφρόνων της Θράκης -προσκείμενων στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής-, ο νόμος που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων φέρεται να είναι «γράμμα κενό» και μάλιστα, με συναίνεση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και κατόπιν συγκεκριμένων πιέσεων που άσκησε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της η τουρκική κυβέρνηση.

Έτσι, όπως ενημερωνόμαστε, οι ανακοινώσεις και ο γενικότερος θόρυβος που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Θράκη από τουρκόφρονες μουσουλμάνους της ακριτικής αυτής περιοχής, στην πραγματικότητα είναι ένας «αντιπερισπασμός» που αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων για την «εθνικά σκληρή κυβέρνηση Σαμαρά». Στην πραγματικότητα, έχει υπάρξει άτυπη συμφωνία στην οποία αναφέρεται πως ο νόμος που αφορά τον διορισμό των ιεροδιδασκάλων τελικά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί…!

Η κυβέρνηση, εν ευθέτω χρόνω (όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονικά και εάν υπάρξουν έντονες και επίσημες αντιδράσεις εκ μέρους των ιεροδιδασκάλων, οι οποίες θα διαρρεύσουν στον αντικυβερνητικό τύπο ή στο διαδίκτυο) θα ανακοινώσει την αδυναμία πρόσληψής τους, προφασιζόμενη την δύσκολη οικονομική συγκυρία ή ακόμη κι επειδή η τρόικα (ο γνωστός ένοχος για όλα, που κινδυνεύει να γίνει ανέκδοτο, όπως «η κοκα-κόλα που πάει με όλα») θα αρνείται νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων…

Αυτή τη στιγμή, από όσα μαθαίνουμε, το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και κάποιοι εκ των υπαρχόντων μουσουλμάνων βουλευτών μιλούν για μεγάλη νίκη, η οποία όμως πρέπει να παραμείνει μυστική, λόγω της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας και –φυσικά- υπό τον φόβο αντιδράσεων που θα οδηγήσουν σε εξαναγκασμό της εφαρμογής του σχετικού νόμου.

Το παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή, σε βάρος του Ελληνισμού και της Ελληνικότητας της Θράκης, είναι μείζονος σημασίας, αφού μέσω της ακατανόητης πολιτικής συμφωνίας που έγινε, ουσιαστικά η κυβέρνηση Σαμαρά αναγνωρίζει εμμέσως μία άτυπη συγκυριαρχία της Άγκυρας στην περιοχή της Θράκης, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλείται πλέον να αποδείξει έμπρακτα πως όχι μόνο δεν έχει κάνει καμία συμφωνία με την Άγκυρα, αλλά και πως προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε εφαρμογή του νόμου περί ιεροδιδασκάλων.

Ειδάλλως, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αρχίσει να κοιτά προς το μέλλον και συγκεκριμένα προς ένα ειδικό δικαστήριο στο οποίο θα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος για έμμεση εκχώρηση δικαιωμάτων εντός της Ελληνικής Επικράτειας στην Άγκυρα και άρα για εσχάτη προδοσία…

Εμείς, ευελπιστούμε πως η συγκεκριμένη πληροφόρησή μας δεν είναι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποτελεί μέρος της τουρκικής προπαγάνδας μέσω της οποίας η Άγκυρα θέλει να εμφανίζεται στους μουσουλμάνους της Θράκης ως η κυρίαρχη δύναμη στην οποία μπορούν και πρέπει να προσεγγίσουν.

Σε σημερινό δημοσίευμα, εξάλλου, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δυσαρεστήθηκε εντονότατα από το σχετικό νομοσχέδιο και τηλεφώνησε ο ίδιος στον Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας του να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τους ιεροδιδασκάλους.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια:

"Ο Ερντογάν πριν την αναχώρηση του για το Κατάρ θα τηλεφωνήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα του συστήσει να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο αυτός ο νόμος ή αν εγκρίθηκε να επιστραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Κατά την πάγια τουρκική τακτική, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς σε δηλώσεις του αναμιγνύει το θέμα των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων με αυτό της Χάλκης:

«Εμείς είμαστε θετικοί στο ζήτημα και το εξετάζουμε στα πλαίσια των θρησκευτικών ελευθεριών. Σε αντίθεση η Ελλάδα που δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες των Τούρκων της δυτικής Θράκης, αλλά λαμβάνει μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα ίδρυσης βακουφιών, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες ακόμη και την απόκτηση ακινήτων. Τους δύο μουφτήδες τους διόρισε η Ελλάδα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το νόμιμο μας δικαίωμα και διορίσαμε τους δικούς μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τους δικούς μας μουφτήδες. Τώρα διορίζουν ιεροδιδασκάλους οι οποίοι θα δουλεύουν υπό τις εντολές των δικών τους μουφτήδων, παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινότητας».

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο τούρκος αντιπρόεδρος είπε:

«Αν εμείς εκλέγαμε τον Πατριάρχη εμείς τον διορίζαμε, θα το δεχόσασταν; Όχι… Δεν είναι δυνατόν να φέρουμε δίπλα αυτά που κάνουμε εμείς στην Τουρκία με αυτά που κάνει η Ελλάδα «στην Τουρκική-Μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση της κυβέρνησης μας είναι η εξής: θα κάνουμε τα πάντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, όμως ως αντίκρισμα δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά που γίνονται σε μια χούφτα Μουσουλμάνων Τούρκων στη δυτική Θράκη. Αυτοί που θέλουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ας κοιτάξουν αυτή την πλευρά και αργότερα τότε θα λάβουμε στα σοβαρά το αίτημα τους.»

Ο Αρίντς τόνισε εξάλλου πως ήδη ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ήδη τηλεφωνήσει στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για να τονίσει πως αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι λάθος.

Η δημοσίευση αυτών των παρεμβάσεων στον τουρκικό τύπο, από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, προς την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν αποτελεί εξόφθαλμη ανάμιξη στα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά απόδειξη πως υπήρξαν και άλλες αδημοσίευτες ισχυρότερες πιέσεις προς την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν περιμένουμε, φυσικά, μία έντονη δήλωση από την πλευρά του Ελληνική υπουργείου Εξωτερικών, αφού εάν υπήρχε τέτοια διάθεση θα έπρεπε να έχει ήδη υπάρξει κάποιο σκληρότατο διάβημα προς την Άγκυρα. Είναι προφανές, πως η Αθήνα επέλεξε την σιωπή, ευελπιστώντας -ίσως- στην μη δημοσιοποίηση των παρασκηνίων, των πιέσεων και των διαβουλεύσεων που δέχτηκε. Και αυτός, ακριβώς, είναι και ο λόγος που ενδυναμώνει την άποψη περί σιωπηρής αποδοχής των τουρκικών απαιτήσεων περί μη ψήφισης ή ισχύος του νόμου που αφορά τους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους στην Θράκη.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, μόνο ο χρόνος μπορεί να επιβεβαιώσει το τι πρόκειται να συμβεί. Και το διάστημα των 6-7 μηνών που μεσολαβεί, μέχρι τα γεγονότα να φέρουν στην επιφάνεια την αλήθεια, είναι πολύ μεγάλο και ίσως κρύβει πάρα πολύ δυσάρεστες εξελίξεις και εκπλήξεις στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μέσα από κοινωνικά, εθνικά και οικονομικά ζητήματα που "τρέχουν" και που απειλούν ευθέως την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Κωνσταντίνος

ΥΓ: Τέλος, να σημειωθεί, πως όταν ρωτήθηκαν σχετικά κυβερνητικοί παράγοντες,  δήλωσαν πως έχουν εξευρεθεί τα απαραίτητα χρήματα για την πρόσληψη των 250 (περίπου) ιεροδιδασκάλων...! Δεν αναφέρθηκαν, όμως, ούτε στο απαραίτητο ποσό, ούτε στον κωδικό του προϋπολογισμού από όπου τα... μετέφεραν.

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.gr/2013/01/blog-post_98.html

***

Απειλές για το διορισμό των ιμάμηδων

Σε παραλήρημα βρίσκονται διάφοροι μειονοτικοί φορείς της Θράκης, οι οποίοι αδυνατούν να χωνέψουν ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διάταξη για τον ορισμό από το κράτος ιεροδιδασκάλων στις μειονοτικές περιοχές. Μάλιστα, φτάνουν σε σημείο να εκτοξεύουν απειλές, ενώ αποκάλεσαν «βλακείες» τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.

Σήμερα, διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι και κυρίως παράνομοι σύλλογοι, όπως η «Ένωση “Τουρκικής” Νεολαίας Κομοτηνής», διοργανώνουν εκδήλωση για την… «Ημέρα Μνήμης Εθνικής Αντίστασης» με αφορμή τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 1989. Φυσικά, κεντρικό ρόλο σε αυτή την προκλητική εκδήλωση θα έχει το θέμα των 240 ιμάμηδων. Η πρόσκληση της Ένωσης είναι γραμμένη στα τουρκικά και ξεχειλίζει από προκλητικότητα.

Η πρόσκληση

«Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης δεν δέχτηκε την απόρριψη του πιο δημοκρατικού δικαιώματός του, αυτό της εθνικής του ταυτότητας, και στις 29 Ιανουαρίου 1988 ξεχύθηκε στους δρόμους και κραύγασε προς όλο τον κόσμο για την εθνική του ταυτότητα. Κατά την 25η επέτειο αυτής της ευτυχισμένης μέρας, θα οργανωθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης τελετή μνήμης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα ακραία στοιχεία της μειονότητας έχουν δημιουργήσει ένα είδος δήθεν «εθνικής επετείου», με αφορμή την απαγόρευση από την ελληνική Δικαιοσύνη -στις 29 Ιανουαρίου 1988- της ίδρυσης και λειτουργίας συλλόγων με τουρκική επωνυμία, η οποία μετατρέπεται σε βήμα απίστευτης προπαγάνδας κατά του ελληνικού κράτους, τρομοκράτησης και εκβιασμού της μεγάλης μάζας των φιλήσυχων μουσουλμάνων και συστηματικής προβολής μιας φιλοτουρκικής πολιτικής. Με αφορμή αυτό το γεγονός, τα εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας και τον επόμενο χρόνο (1989) οργάνωσαν διαδηλώσεις για τη «θλιβερή επέτειο», με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με την Αστυνομία και με συμπολίτες τους. Το περιστατικό αυτό διογκώθηκε και έκτοτε κάθε 29η Ιανουαρίου θεωρείται «Ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης».

Φέτος, όμως, οι «κορόνες» των ακραίων μειονοτικών φωνών θα επικεντρωθούν όχι τόσο σε αυτά που έγιναν το 1989 όσο στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής για τους 240 ιμάμηδες. Ήδη μία πρόγευση για το τι θα ακουστεί σήμερα δίνουν μειονοτικές εφημερίδες, οι οποίες αποτελούν φερέφωνα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

«Η έγκριση του νόμου από το Κοινοβούλιο προκάλεσε μεγάλη οργή στην Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Ο λαός μας είναι αποφασισμένος στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν να τιμωρήσει τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝ.ΕΛ. Το κύρος αυτών των κομμάτων εντός της μειονότητας εκμηδενίστηκε πλήρως. Όσο Τούρκοι είναι ο Πατριάρχης και οι Ρωμιοί στην Πόλη τόσο Έλληνες είναι και οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που φιγουράρουν στις μειονοτικές εφημερίδες.

Εκτοξεύουν ύβρεις

Μάλιστα, οι μουσουλμάνοι συντάκτες συμβουλεύουν (!) τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα «να μην παίζει με τα συναισθήματα» των μειονοτικών, προσθέτοντας προκλητικά: «Να μη μας δοκιμάζει σε θέματα που σχετίζονται με τις ευαισθησίες μας και ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεγαλειώδη θρησκεία μας… Στην τελευταία του ανακοίνωση, κατά την άποψή μας, εντελώς αποβλακώθηκε»!

Οι συντάκτες των μειονοτικών εφημερίδων βρίσκονται σε παράκρουση και στις στήλες τους απειλούν την ελληνική πολιτική σκηνή. «Θα δείτε στις εκλογές! Εμείς θα εμφανίσουμε την αντίδρασή μας πάλι με δημοκρατικούς τρόπους. Θα σας θάψουμε στην κάλπη».

Άγγελος Αγγελίδης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/01/29/201561/

***

Ερντογάν σε Σαμαρά: Εγώ ιδιωτικοποιώντας ξεπέρασα τη κρίση

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν και οι δύο, στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος έφτασε το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του Κατάρ κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Four Seasons», στο ίδιο όπου διαμένει και ο Τούρκος πρωθυπουργός που συμπτωματικά επισκέπτεται τη Ντόχα την ίδια χρονική περίοδο. Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα στις  4 και 5 Μαρτίου για συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τουρκία συνοδευόμενος από κορυφαίους υπουργούς για τη δεύτερη συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (η πρώτη είχε γίνει στην Αθήνα την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γ.Παπανδρέου).

Ερντογάν: Εγώ με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, για πολλές από τις οποίες (όπως μαρίνες ή η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον Τούρκοι επιχειρηματίες. Εγώ με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Ερντογάν στον κ. Σαμαρά. Στη συνάντηση ήταν παρόντες από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και από ελληνικής ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ερντογάν έθεσε στον κ. Σαμαρά και το θέμα των ιμάμηδων στη Θράκη, για το οποίο πριν από δέκα μέρες υπήρξε δημόσια παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που υποδείκνυε στην ελληνική κυβέρνηση πως να χειριστεί το θέμα των ιεροδιδασκάλων. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, πως οι νέες διατάξεις θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα, ότι η ένταξη των μουσουλμάνων ιερομένων στην Θράκη σε καθεστώς δημοσίου λειτουργού, εφ’ όσον οι ίδιοι το επιθυμούν, συνιστά αναβάθμισή τους και επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό προς τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα.

Ο κ. Σαμαράς, αναμένεται στις 19:00 να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι (Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani) και θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/274861/erntogan-se-samara-ego-idiotikopoiontas-xeperasa-ti-krisi

***

Τηλεφώνημα Ερντογάν προς Σαμαρά

"Πάρε πίσω το νόμο για τους ιεροδιδασκάλους"

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για το νόμο περί ιεροδιδασκάλων στη δυτική Θράκη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν «πριν την αναχώρηση του για το Κατάρ θα τηλεφωνήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα του συστήσει να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο αυτός ο νόμος ή αν εγκρίθηκε να επιστραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Αρίντς, δήλωσε πως « παρά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποσυρθεί ο νόμος, η Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε. συνεχίζει την αρνητική της στάση, πρόσφατα εγκρίθηκε ο νόμος περί 240 ιεροδιδασκάλων».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, o τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο ζήτημα της πιθανότητας της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τόνισε πως «εμείς είμαστε θετική στο ζήτημα και το εξετάζουμε στα πλαίσια των θρησκευτικών ελευθεριών, σε αντίθεση η Ελλάδα που δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες των Τούρκων της δυτικής Θράκης, αλλά λαμβάνει μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα ίδρυσης βακουφιών, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες ακόμη και την απόκτηση ακινήτων .Τους δυο μουφτήδες τους διόρισε η Ελλάδα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το νόμιμο μας δικαίωμα και διορίσαμε τους δικούς μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τους δικούς μας μουφτήδες. Τώρα διορίζουν ιεροδιδασκάλους οι οποίοι θα δουλεύουν υπό τις εντολές των δικών τους μουφτήδων, παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινότητας».

Ο Αρίντς παραλλήλισε το θέμα του Οικουμενικό Πατριάρχη και της Θεολογικής Σχολής και φαίνεται πως η Άγκυρα θα κάνει παζάρια για της δυτική Θράκη για να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή. «Αν εμείς εκλέγαμε τον Πατριάρχη εμείς τον διορίζαμε, θα το δεχόσασταν; όχι… «Δεν είναι δυνατόν να φέρουμε δίπλα αυτά που κάνουμε εμείς στην Τουρκία με αυτά που κάνει η Ελλάδα «στην Τουρκική-Μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση της κυβέρνησης μας είναι η εξής: θα κάνουμε τα πάντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, όμως ως αντίκρισμα δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά που γίνονται σε μια χούφτα Μουσουλμάνων Τούρκων στη δυτική Θράκη. Αυτοί που θέλουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ας κοιτάξουν αυτή την πλευρά και αργότερα τότε θα λάβουμε στα σοβαρά το αίτημα τους.»

Ο Αρίντς τόνισε πως ηδη ο Αχμέτ Νταβούοτγλου έχει τηλεφωνήσει στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για να τονίσει πως αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι λάθος.

Πηγή: http://www.onalert.gr/stories/toyrkoi-miloun-tilefwnima-erdogan-samara

 

 

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration