Ζωηφόρος

Η Άγκυρα απειλεί έμμεσα με casus belli και μιλάει για "Τούρκους της Δυτικής Θράκης"

ΖΗΤΟΥΝ  ΑΛΛΑΓΗ  ΤΟΥ  ΝΟΜΟΥ!

Mε μία δήλωση που θέτει ευθέως θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης του 1923 η Άγκυρα αντέδρασε στην ψήφιση από την Βουλή της τροπολογίας για τον διορισμό των ιμάμηδων από το ελληνικό κράτος: 

 

«Απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα παράβλεψε τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ρητορική χρησιμοποιούσαν και καθ'όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 στην Κύπρο, περί "Καταπίεσης και παραβίασης της συνθήκης της Ζυρίχης" πριν εισβάλλουν το 1974...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τροπολογία που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του σχετικού νόμου, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2007, αλλά δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ύστερα από αντιδράσεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, πέρασε δίχως να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της μειονότητας».

Η δήλωση είναι μνημείο θράσους, αλλά και καταδεικνύει τους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Κίνδυνοι που μεγενθύνονται όσο η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να είναι κατευναστική σε διπλωματικό επίπεδο και να εφαρμόζει πρόγραμμα αυτο-αφοπλισμού, παγιδευμένη σε μία ακατάσχετη σκανδαλολογία και δήθεν "οικονομικά αδιέξοδα" σε ότι αφορά την αμυντική προετοιμασία της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης περιλαμβάνουν τη διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη θα διοικεί τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά της ιδρύματα. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπό την προστασία του το δικαίωμα των ατόμων να κάνουν χρήση της θρησκευτικής ελευθερίας μέσω της λατρείας και της εκπαίδευσης. Επίσης, τα δεδομένα της ΕΕ και οι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο κράτος περιέχουν την παροχή σε αλλοεθνείς πολίτες της δυνατότητας να απολαμβάνουν θρησκευτικής ελευθερίας».

Με την μόνη διαφορά ότι η συνθήκη της Λοζάνης δεν αναφέρεται πουθενά σε "τουρκική μειονότητα", αλλά σε "μουσουλμανική μειονότητα"

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ελληνικού κοινοβουλίου, ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου στο σύνολό του» προκειμένου «να διορθωθεί το λάθος αυτό».

Αλήθεια, πιο ωμή προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά ενός κράτους μπορεί να υπάρξει;

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-casus-belli-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

***

Τουρκική παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας

και προσπάθεια «κοσσοβοποίησης» της Θράκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΥΠΕΞ  ΓΙΑ  ΙΜΑΜΗΔΕΣ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο των Εξωτερικών δια μέσου του εκπροσώπου του Γρηγόρη  Δελαβέκουρα απάντησε αναφορικά με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία και συνιστά απροκάλυπτη αρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο Γρ. Δελαβέκουρας είπε:

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα, θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί προσπάθειας του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, δε συνάδουν με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη...

βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στις γνωστές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την Ελληνική Πολιτεία, μια απόπειρα που πέφτει στο κενό, καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τα βήματα που κάνει η Τουρκία προκειμένου να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, που για την Ελλάδα, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελούν δεδομένο. Αυτό άλλωστε, συνιστά σημαντική παράμετρο της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία, ως γνωστόν, η Ελλάδα στηρίζει».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ προχώρησε στην ανάγνωση λεπτομερειών  σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση. Αυτές είναι:

-    Οι νέες διατάξεις θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα.

    Τώρα πλέον, δίδεται η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου, για πρώτη φορά, στα δημόσια σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν μουσουλμάνοι μειονοτικοί μαθητές.

    Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των σοβαρών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για τη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια των μουσουλμάνων μειονοτικών συμπολιτών μας.

-    Η ένταξη των μουσουλμάνων ιερουργών στην Θράκη, εφ’ όσον οι ίδιοι το επιθυμούν, σε καθεστώς δημοσίου λειτουργού, συνιστά αναβάθμισή τους.

-    Η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό προς τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%C2%AB%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

***

Απάντηση Αθήνας στην Αγκυρα για τους ιμάμηδες στη Δ. Θράκη

Την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε διαμαρτυρία της Αγκυρας σχετικά με την τροπολογία που έγινε δεκτή στη Βουλή για τους ιμάμηδες στη Θράκη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την «απογοήτευσή» του για την τροπολογία και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παράβλεψε τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης».

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι «η τροπολογία που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του σχετικού νόμου, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2007, αλλά -όπως επισημαίνει- δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ύστερα από αντιδράσεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, πέρασε δίχως να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της μειονότητας».

Επικαλείται μάλιστα και τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης που «περιλαμβάνουν τη διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη θα διοικεί τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά της ιδρύματα». «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπό την προστασία του το δικαίωμα των ατόμων να κάνουν χρήση της θρησκευτικής ελευθερίας μέσω της λατρείας και της εκπαίδευσης. Επίσης, τα δεδομένα της ΕΕ και οι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο κράτος περιέχουν την παροχή σε αλλοεθνείς πολίτες της δυνατότητας να απολαμβάνουν θρησκευτικής ελευθερίας», τονίζεται, ενώ «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ελληνικού κοινοβουλίου, ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου στο σύνολό του», προκειμένου «να διορθωθεί το λάθος αυτό».

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του  τουρκικού ΥΠΕΞ, ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτειρκών,  Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μίλησε για «πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα, θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών», όπως επεσήμανε, «που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί προσπάθειας του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα», για να υπογραμμίσει με νόημα πως τέτοιου ανακοινώσεις  «δεν συνάδουν με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Η τουρκική ανακοίνωση, συνέχισε ο κ. Δελαβέκουρας εντάσσεται «στις γνωστές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την ελληνική πολιτεία», μια απόπειρα όμως, που, όπως είπε, «πέφτει στο κενό», «καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

Στο ίδιο πλαίσιο και αφήνοντας αιχμές για την στάση της Αγκυρας σε ανάλογα θέματα, ανέφερε ότι η Ελλάδα «παρακολουθεί στενά τα βήματα που κάνει η Τουρκία, προκειμένου να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, που για την Ελλάδα, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελούν δεδομένο». Αυτό άλλωστε, συμπλήρωσε, συνιστά σημαντική παράμετρο της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία, ως γνωστόν, η Ελλάδα στηρίζει.

Όσον αφορά την ίδια τη νομοθετική ρύθμιση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε τα ακόλουθα:

- Οι νέες διατάξεις θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα.

- Τώρα πλέον, δίδεται η δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου, για πρώτη φορά, στα δημόσια σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν μουσουλμάνοι μειονοτικοί μαθητές.

- Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των σοβαρών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για τη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια των μουσουλμάνων μειονοτικών συμπολιτών μας.

- Η ένταξη των μουσουλμάνων ιερουργών στην Θράκη, εφ’ όσον οι ίδιοι το επιθυμούν, σε καθεστώς δημοσίου λειτουργού, συνιστά αναβάθμισή τους.

- Η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό προς τη θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/01/18/199922/

***

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Αθήνας - Αγκυρας για τους ιμάμηδες

Στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής μεταφέρεται το ζήτημα της τροπολογίας

Αθανασόπουλος Άγγελος

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μεταφέρεται πλέον το θέμα της τροπολογίας για την πρόσληψη ιεροδιδασκάλων - ιμάμηδων από την ελληνική Πολιτεία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του εκπροσώπου του κ. Γρ. Δελαβέκουρα, απάντησε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωΐ της Παρασκευής το τουρκικό ΥΠΕΞ, με την οποία η Αγκυρα εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» της επειδή η Αθήνα παραβλέπει «τις απόψεις της μειονότητας» στο θέμα αυτό.

Σαφές είναι ότι η Τουρκία θα δώσει έμφαση στο ζήτημα το προσεχές διάστημα, καθώς πλήττεται ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της στη Θράκη.

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα, θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί προσπάθειας του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, δε συνάδουν με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας.

Συνεχίζοντας μάλιστα σημειώνει ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της Τουρκίας που εντάσσεται στην πάγια πρακτική της «να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την Ελληνική Πολιτεία, μια απόπειρα που πέφτει στο κενό, καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι «τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρονται στη διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη διοικεί τα δικά της θρησκευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπό προστασία το δικαίωμα των ατόμων να επωφελούνται από την ελευθερία θρησκείας, μέσω της προσευχής και της παιδείας. Πέραν αυτού οι νόρμες της ΕΕ και οι αναγκαιότητες του να είναι κανείς σύγχρονο κράτος περιέχουν και την χορήγηση της δυνατότητας στους πολίτες που ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα, να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες. Παρόλα αυτά», καταλήγει η ανακοίνωση, «η Ελλάδα ασκώντας μια πιεστική συμπεριφορά, το γεγονός ότι παραβλέπει τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει προκαλέσει απογοήτευση».

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=493743

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel