Ζωηφόρος

Συμφωνία Τουρκίας-Ελλάδας για μειονότητες;

Συμφωνία Τουρκίας-Ελλάδας

για να μην υποφέρουν οι μειονότητες;

Hurriyet

Στη σχέση Ελλάδας Τουρκίας, οι μειονότητες είναι αυτές που πολλές φορές έχουν αναγκαστεί να …πληρώσουν τη νύφη, σε ένα ντόμινο εξελίξεων. Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Hurriyet, η επιθετικότητα των Ελλήνων στην Κύπρο επηρέασε αρνητικά τη ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι Τούρκοι της Θράκης. Το ερώτημα είναι πλέον πολύ απλό: έχει έρθει η ώρα των αμοιβαίων παραβιάσεων ή του αμοιβαίου σεβασμού;

Και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Σύμφωνα με αυτήν, και οι δύο χώρες υποχρεώνονται να σέβονται τις αντίστοιχες μειονότητες και τα δικαιώματά τους. Όμως, οι συμπεριφορές των κυβερνήσεων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου υποδηλώνουν ακριβώς το αντίθετο. Είναι σαν και οι δύο να ακολουθούν την πολιτική συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Τόσο ο Πρόεδρος Αμντουλά Γκιούλ όσο και ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν παρότρυναν την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη χώρα. Με τη σειρά τους η τουρκική κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση θα προωθήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα υποφέρει από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρόλο που έχουν γίνει μεγάλα βήματα λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σετίν Μαντάσι.

Οι Συνθήκες της Αθήνας και της Λωζάννης, 1913 και 1923 αντίστοιχα, καθώς και άλλες διμερής συνθήκες εκχώρησαν στους Τούρκους βασικά δικαιώματα αναφορικά με την παιδεία και την θρησκευτική ελευθερία συνεχίζει ο βουλευτής. «Έχουμε ανάγκη από δίγλωσσα σχολεία. Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα παιδείας των μειονοτήτων» καταλήγει. Μια ματιά στους αριθμούς δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχουν μόνο δύο σχολεία για μειονότητες, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για 150,000 Τούρκους στην Θράκη. Απαγορεύεται η λειτουργία καινούριων σχολείων ή η επέκταση των ήδη σχολείων.

Ο Αχμέτ Μετέ, ο εκλεγμένος μουφτής της Ξάνθης και πρόεδρος μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής  για τους Τούρκους της Θράκης, είχε την ίδια άποψη όταν μιλούσε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναφορικά με την συμπεριφορά προς τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας. «Γιατί δεν αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχει ιμάμης στην Θράκη; Δεν έχουμε ούτε ένα θρησκευτικό σχολείο για να μορφώσουμε την επόμενη γενεά.»

«Είχαμε δύο μαντράσες [σχολεία που διδάσκεται το κοράνι] τα οποία το κράτος μετέτρεψε σε λύκεια. Όλοι οι ιμάμηδες είναι προχωρημένης ηλικίας και αναγκαζόμαστε να φέρουμε ιμάμηδες από τη Βουλγαρία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες» συνεχίζει ο Μέτε.

Παρόλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα.  «Από τη στιγμή που υπάρχει ισότητα στην Ελλάδα λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να ιδρύσουμε ένα ιμάμ-χατίπ [θρησκευτικό σχολείο] » συνεχίζει.

Η τουρκική μειονότητα δεν έχει το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες ή να έχει δικά της ιδρύματα. Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κατακρίνει τις συγκεκριμένες πρακτικές. Οι κάτοικοι της περιοχής της Ξάνθης, τονίζει το δημοσίευμα, εξέλεξαν τον Μέτε ως μουφτή αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν τον αναγνωρίζει και όρισε κάποιον άλλο.

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητάει επίσημη αναγνώριση της οικουμενικότητας του τίτλου του όμως οι Έλληνες με προσβάλουν και με αποκαλούν «ψευτομουφτή» παρόλο που είμαι θεολόγος και έχω εκλεγεί από την τουρκική μειονότητα» δηλώνει ο Μέτε. «Πότε επιτέλους θα ακούσει η ελληνική κυβέρνηση τα αιτήματά μας;» Βάσει του ελληνικού νόμου, ο προσδιορισμός των οργανώσεων των ως «τούρκικες» απαγορεύεται κάτι το οποίο παραβιάζει τόσο τις διμερής συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αλλά και τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης η οποία και ιδρύθηκε το 1927 καταργήθηκε το 1983. Από τότε το θέμα βρίσκεται στα δικαστήρια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε την επαναλειτουργία της το 2008 και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει αποζημίωση.

«Δεν έχουμε πληρωθεί και δεν έχουμε ΑΦΜ. Το τοπικό δικαστήριο δεν μας αναγνωρίζει» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Μεχμέτ Χασιλαλίλ. «υποφέρουμε ακόμα γιατί τα τοπικά δικαστήρια δεν αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο Μέτε ισχυρίζεται ότι είναι φυσιολογικό να έχει απαιτήσεις ο [Πατριάρχης] Βαρθολομαίος  όμως συμπλήρωσε «αυτό που είναι ενοχλητικό είναι ότι οι Έλληνες μας αγνοούν. Σύμφωνα με τις Συνθήκες δικαιούμαστε κάποια βασικά δικαιώματα. Δικαιούμαστε μια αξιοπρεπή ζωή» . Ο Χασιλαλίλ επιδοκίμασε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού και Πρόεδρου που προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να ενσκήψει στα τουρκικά αιτήματα. «εύχομαι να λυθούν σύντομα τα προβλήματα και από τις δύο πλευρές. Θέλουμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε ενάντια στις διακρίσεις και θέλουμε να ζήσουμε μαζί με τους Έλληνες σαν αδέλφια» συμπληρώνει. «Είμαστε τόσο Έλληνες όσο Τούρκος είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Ο Μαντάσι δήλωσε ότι ενδέχεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να εισηγηθεί κάποιες λύσεις για τις μειονότητες της Θράκης. «Πιστεύω ότι θα έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις λόγω του εποικοδομητικού διαλόγου. Έχω λάβει ενθαρρυντικά μηνύματα από τον κύριο Παπανδρέου αναφορικά με τα θέματα της παιδείας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.» Παρόλ’ αυτά συνεχίζει «θα χρειαστεί χρόνος. Θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα γύρω στην άνοιξη. Χρειάζεται δυνατή πολιτική βούληση. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, όλοι οι Τούρκοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι στην Βουλή προκειμένου να βρεθεί μια λύση».

Η επιλογή μουφτή από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι και το ευαίσθητο σημείο καθώς το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η μειονότητα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα εκλογής του μουφτή, που όμως αυτός θα έχει ελάχιστες εξουσίες. «Ο διορισμένος από το ελληνικό κράτος μουφτής έχει νομικές δικαιοδοσίες σε θέματα γάμου. Ως μέρος της κουλτούρας μας όμως ο κόσμος θέλει ο εκλεγμένος από εμάς μουφτής να έχει τα ίδια δικαιώματα» καταλήγει ο Μαντάσι.

πηγή: http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=27484

από: http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=mutual-violation-or-mutual-respect-to-salve-minorities-2010-01-05

αναδημοσίευση από: http://exagorefsis.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel