Logo
Print this page

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ – DEFOL!, του Δήμου Μπακιρτζάκη,

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ – DEFOL!

του Δήμου Μπακιρτζάκη

Διαμαρτυρία με πανώ για την παρουσία του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή

Αναρτήθηκε σε κεντρικά σημεία και στο γήπεδο της πόλης

Αν δεν υπήρχε προξενείο, δεν θα υπήρχε και μειονοτικό πρόβλημα στην Θράκη.

 Η διαμαρτυρία με κάποιο πανώ και θέμα το «κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή που έγινε με πρωτοβουλία σχετικής ομάδας που δραστηριοποιείται και στο διαδίκτυο και της κίνησης του Αντιφωνητή, φέρνει στο προσκήνιο ένα σοβαρό ζήτημα που πολλές φορές ο «Χρόνος» με τεκμηριωμένη δημοσιογραφική προσέγγιση και δεκάδες συνεντεύξεις είχε αναδείξει χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ανάδειξη του ζητήματος είναι ουσιαστική θα διαφωνούσαμε μόνο με τον τρόπο που έγινε στα κλεφτά και με τον χρόνο που έγινε μεσούση της προεκλογικής περιόδου.

Για την ενέργεια αυτή μιλήσαμε με τον Παρι Καλοδημίδη που υποστήριξε την όλη πρωτοβουλία με στόχο να αρχίσει ένα διάλογος στην πόλη σχετικά με την ύπαρξη του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, ενώ τίθενται βασικά ερωτηματικά.

Η ίδια η κίνηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Τι εξυπηρετεί η ύπαρξή του;

Ποιο θα ήταν το μειονοτικό θέμα της Θράκης αν έλειπε η διαβρωτική δράση του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής; Όλοι γνωρίζουν την πραγματική αιτία πλήθους προβλημάτων στην περιοχή, όμως κανείς δεν τολμάει να την ονομάσει ρητά και ταυτόχρονα να αναδείξει το ζήτημα ασφάλειας για την ελληνική πολιτεία και πλειονοτική κοινωνία, το ζήτημα εκδημοκρατισμού και ένταξης της μειονοτικής κοινωνίας, το ζήτημα εξορθολογισμού και εξομάλυνσης της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Θράκης.

Ποιος χρειάζεται το Προξενείο της Τουρκίας στην πόλη μας;

- Υπάρχουν Τούρκοι υπήκοοι στη Θράκη;

- Υπάρχουν τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες – ιδίως μετά την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία – που δικαιολογούν μια τέτοια πολυπρόσωπη και πολυέξοδη υπηρεσία στην Κομοτηνή;

- Υπάρχουν μειονοτικά δικαιώματα που, μέσα στη σύγχρονη Ελλάδα της ΕΕ, έχουν ανάγκη έναν τέτοιο «εγγυητή», όπως π.χ. τον βλέπουμε να τα προσφέρει στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν;

- Ή μήπως η Συνθήκη της Λωζάνης, που η Τουρκία την έχει κάνει κουρελόχαρτο από την ημέρα της υπογραφής της, χρειάζεται την κηδεμονία του βιαστή της;

Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική σε όλα τα παραπάνω, λέει η κοινή λογική.

Ποιος ο λόγος τότε της ύπαρξής του στη Θράκη;

Μήπως η συντήρηση ενός παρακρατικού μηχανισμού που οδηγεί τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας σε γκετοποίηση;

Μήπως η δημιουργία - χειραγώγηση κάποιων μειονοτικών ηγεσιών για τον έλεγχο της μειονοτικής κοινωνίας;

Μήπως η μεθόδευση ενεργειών που εκτουρκίζουν Πομάκους και Ρομά για να δημιουργήσουν μέσα από αυτήν την εθνοκάθαρση «τουρκική μειονότητα»;

Όλα τούτα τα γνωρίζει πολύ καλά η τοπική κοινωνία, μα δεν μιλάει. Άλλοι λόγω οικονομικών συμφερόντων, άλλοι λόγω πολιτικών βλέψεων, άλλοι λόγω εφησυχασμού με το άλλοθι των «αρμοδίων» που δήθεν «ξέρουν τι κάνουν», δεχόμαστε όλοι την παρουσία του …λύκου μέσα στο μαντρί.

Είναι όμως άμεση ανάγκη να γίνει ένας δημόσιος, δημοκρατικός διάλογος για το ζήτημα και η θρακική κοινωνία να εκφράσει τη βούλησή της. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κίνημα που θα προτάσσει τα αληθινά προβλήματα του τόπου, τα οποία έχουν φτάσει σε τέτοιον παροξυσμό, που η επίλυσή τους είναι όρος όχι μόνο συλλογικής αλλά και ατομικής προόδου κι επιβίωσης.

Η απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής είναι ένα τέτοιο μείζον θέμα που δεν μπορεί να σκεπάζεται διαρκώς από σιωπή. Αν είμαστε πράγματι κοινωνία πολιτών, έχουμε λόγο και πρέπει ν’ ακουστεί!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

www.proxeneio-stop.org

Από την ύπαρξη του προξενείου καταπιέζονται περισσότερο οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας

Ο κ. Καλοδημίδης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5fm και την εκπομπή πολιτικό ταγκό απάντησε σε ερωτήσεις λέγοντας

Γιατί διαμαρτύρεστε με αυτόν τον τρόπο;

-Είναι ένας τρόπος γιατί είναι ένα θέμα που συζητιέται για χρόνια τώρα, απλώς ο τελευταίος πρόξενος, έχει κάνει το προξενείο όχημα, το έχει κάνει υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και μια νέα νομαρχία εδώ στην περιοχή και πρέπει να ξαναδούμε σαν κοινωνία αν θέλουμε να υπάρχει το προξενείο στην Κομοτηνή, τι εξυπηρετεί άλλωστε, ποιόν εξυπηρετεί, αν αυτά που κάνει στην κοινωνία, που είναι μια ελεύθερη κοινωνία η δική μας, καλύτερα να μην υπάρχει, άλλωστε δεν υπάρχουν Τούρκοι υπήκοοι στην Θράκη μας ξέρετε, δεν βγάζει βίζες ή διαβατήρια, οι βίζες έχουν καταργηθεί για την Τουρκία και φυσικά δεν θέλουμε κανέναν εγγυητή για τα μειονοτικά δικαιώματα. Η Τουρκία τι να εγγυηθεί;

Το προξενείο υφίσταται με βάση κάποια συμφωνία που υπάρχει.

-Εντάξει, να τις καταλύσουμε. Εδώ η Τουρκία έχει καταξεσκίσει την συμφωνία της Λωζάνης, δεν ξέρει την ύπαρξη της συνθήκης της Λωζάνης έτσι, είναι στο χέρι της κοινωνίας μας, εμείς είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι εδώ στην Θράκη, είμαστε 350.000 πολίτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, και αν θέλετε εγώ πιστεύω ότι πιο πολύ καταπιέζονται από την ύπαρξη του προξενείου οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας και φυσικά από τους μουσουλμάνους περισσότερο οι Ρομά και οι Πομάκοι, αλλά ακόμα και οι Τούρκοι, αυτοί που νιώθουν Τουρκογενείς και δεν έχουν σχέση με το παρακράτος της Τουρκίας. Είναι ένας μηχανισμός που στρεβλώνει όλη την κοινωνία μας, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό φυσικά και σε θρησκευτικό ακόμα, γιατί οι Αλεβίτες που ανθούσαν στα βουνά της Ροδόπης δεν υπάρχουν πια και κρύβονται σε μυστικούς τεκέδες, εξ’ αιτίας των ανθρώπων του προξενείου. Αυτά τα ξέρουν όλοι, δεν τα συζητάμε ποτέ στο φώς, όλες οι συζητήσεις γίνονται σε σκιές. Γιατί θέλουμε να το κλείσουμε;

Ξέρετε ότι αν κλείσει και αυτό θα κλείσει και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Οξύνονται λίγο τα πράγματα.

-Εμείς δεν είμαστε διπλωμάτες, εμείς κοιτάμε την κοινωνία την δική μας που είναι 350.000 και στην πόλη τι έχουμε; Είναι λίγο κυνικό αυτό όπως το λέω αλλά για τι πληθυσμό μιλάμε, Ελληνικό, δηλαδή στην ζυγαριά τι θα ζυγίσουμε; Καταλαβαίνετε;

Μήπως το σύνθημα θα έπρεπε να είναι να εφαρμόσει ο Τούρκος πρόξενος το διπλωματικό πρωτόκολο που υπάρχει και οι κινήσεις του να διέπονται από κάποιες νόμιμες αρχές και συμφωνίες;

-Αυτό το σύνθημα είναι ένα σύνθημα, σαν να λέμε εντάξει ας μείνει, αλλά ας αλλάξει, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει, το προξενείο όσο υπάρχει θα μεταφέρει εδώ την πολιτική του καθεστώτος της Τουρκίας, αυτό το καθεστώς σήμερα είναι φασιστικό. Κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να λειτουργεί το προξενείο με όρους Ευρωπαϊκούς, δεν γίνεται και έτσι έχει γίνει ως τώρα, αν αλλάξει το καθεστώς στην Τουρκία, ναι να το ξαναδούμε, αλλά εδώ και χρόνια, από το 1955 και μετά τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για εμάς. Για εμάς πρώτα την μειονότητα βάζω και μετά εμάς. Η μειονότητα υποφέρει από το προξενείο. Αν δεν υπήρχε προξενείο, δεν θα υπήρχε μειονοτικό πρόβλημα στην Θράκη. Αυτό θεωρούμε, υπάρχει ένας χώρος για διάλογο, θα κάνουμε και κινήσεις για να βγει αυτό το πράγμα προς τα έξω, θα ακούσουμε γνώμες.

Όπως χθες που αναρτήσατε κάποια πανό στην είσοδο της πόλης, η αναρτήσατε και κάπου αλλού.

-Βγάλαμε και ένα πανό στον αγώνα του Πανθρακικού, που έγραφε «Κόκκινη κάρτα στο Τουρκικό προξενείο» γιατί έχει κάνει πολλά φάουλ και μάλιστα πολύ σκληρά και πρέπει να βγει από το παιχνίδι. Αυτό τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε εμείς εδώ. Φυσικά όταν ξεκινήσαμε την καμπάνια αυτή, δεν είχαμε υπόψη μας τις εκλογές, μας αιφνιδίασε η κυβέρνηση με τις εκλογές, αλλά θα το βάλουμε μέσα σε αυτό το κλίμα.

Γιατί υπάρχουν κάποιοι που θα αναρωτηθούν εύλογα, ότι το βάλατε κατά την διάρκεια των εκλογών και μάλιστα αναρτήσατε αυτό το πανό χθες, που ήταν και ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό, όπου θα ερχόταν κάποιος κόσμος, περίπου 2500 – 3000 κόσμου, θα υπήρχαν κανάλια που θα μετέδιδαν τον αγώνα.

-Θέλουμε να ξέρει ο κόσμος τι συμβαίνει και από άλλες πόλεις.

Εκμεταλλευτήκατε την δημοσιότητα δηλαδή και λέτε ότι δεν είχε σχέση αυτό με την εκλογική διαδικασία; Αυτό το αποφασίσατε πολύ πιο πριν.

-Καμία σχέση και επειδή έχουμε την εκτίμηση ότι αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι και λίγο βαρετή, καλό είναι να υπάρχουμε και εμείς και να συντηρούμε αυτόν τον διάλογο.

Αυτή η κίνηση έχει σχέση με την υποψηφιότητα του κ. Καρατζαφέρη εδώ στην περιοχή μας γιατί, αναφέρθηκε και είπε ότι θα κάνει έναν ανένδοτο αγώνα εναντίον του τούρκικου προξενείου.

- Κοιτάξτε, εμείς σαν σωματείο Αντιφωνητής και σαν Κίνηση Πολιτών, αυτοί οι άνθρωποι που έχουμε μαζευτεί, δεν έχουμε καμία ιδεολογική σχέση με τον κ. Καρατζαφέρη και καμία κομματική φυσικά. Παρόλα αυτά εμείς χρησιμοποιούμε ρήσεις ανθρώπων κομματικών από τα μεγάλα κόμματα, και ο κ. Λοβέρδος, και ο κ. Στυλιανίδης χθες στην «Ελευθεροτυπία» και ο Δημήτρης Σταμάτης, έχουν εκφραστεί περίπου όπως εγώ, για το προξενείο, ο κύριος Σταμάτης μάλιστα τους είπε ότι δεν θέλουμε δύο αφεντικά, σαν να εννοεί ότι αυτοί παίζουν τον ρόλο του αφεντικού, έτσι δεν είναι; Η επερώτηση του κ. Λοβέρδου τον Φεβρουάριο την ξέρετε, να μην την λέω, ήταν για τον ρόλο του προξενείου, αυτά τα πράγματα δεν είναι μυστικά, τα συζητούν τα δύο μεγάλα κόμματα και αυτήν την στιγμή αυτοί το καταγγέλλουν σε εμάς, καταγγέλλουν στον λαό την δράση του και εμείς απαντάμε, λέμε «να το κλείσετε και πολύ καλά θα κάνετε».

Είπατε ότι θα διαμαρτυρηθείτε και με άλλους τρόπους, όπως;

-Έχουμε κάτι στο μυαλό μας. Αυτά είναι από ζυμώσεις μέσα στην κίνηση, θα τα μαθαίνετε εν καιρώ.

Αυτά θα γίνουν κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ή θα αφήσετε να περάσει ένα χρονικό διάστημα;

-Δεν θα το σταθμίσουμε αυτό, δεν έχει σχέση άλλωστε με τον προεκλογικό αγώνα, εμείς θα κινηθούμε παράλληλα, θα το δούμε αυτό, εντάξει τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές δεν θα έχουμε και ακροατές, όλοι θα ασχολούνται με τις εκλογές, θα υπάρχει κάποια κλιμάκωση».

πηγή: http://www.xronos.gr/reportage/detail.php?ID=48869

αναδημοσίευση από: http://exagorefsis.blogspot.com/2009_09_15_archive.html

 

 

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR