Ζωηφόρος

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ! Κίνηση Ρουά-ματ του Ερντογάν για τη Θράκη μέσω Κριμαίας

Όσο κι αν κοροϊδεύουμε τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν ότι έχει τάσεις να αυτοανακηρυχθεί σε σουλτάνο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι τουλάχιστον αυτός κινείται και μέσω Κριμαίας πετυχαίνει μια σημαντική κίνηση όσον αφορά τη Θράκη.

 

Μια κίνηση η οποία αφενός αποσκοπεί στην προστασία των τατάρων της Κριμαίας αλλά δημιουργεί κι ένα υπόβαθρο, μια μελλοντική διπλωματική επιταγή που πολύ πιθανό να επιχειρήσει να εξαργυρώσει στο άμεσο μέλλον στη Θράκη.

Ο Ερντογάν διαβλέποντας την...απομόνωσή του από τη Δύση και το γεγονός πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τον αντικαταστήσουν, έκλεισε το μάτι στη Ρωσία στο θέμα της Κριμαίας. Επικοινώνησε με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν και χωρίς να πει επί της ουσίας τίποτε το δεσμευτικό, έμπρακτα δείχνει ότι αναγνωρίζει το νέο status quo της χερσονήσου.

Όταν αύριο μεθαύριο θα επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στη Θράκη, τότε θα έχει λόγους να προσβλέπει αν όχι στη στήριξη, σίγουρα στην ανοχή της Μόσχας. Στην ενδεχόμενη στήριξη όμως θα έχει κι ένα πλεονέκτημα παραπάνω, τη μέχρι στιγμής αντι-ρωσική στάση της Ελλάδας.

Προχθές ένας φίλος μου σημείωνε ότι κακώς υβρίζεται ο Βενιζέλος, καθώς έστω και άθελά του, διπλωματικά θα ήταν λάθος να αναγνωρίσει τη ρωσική εισβολή και να πάει ενάντια στην Ευρώπη διότι τότε θα ήμασταν έκθετοι σε ένα ενδεχόμενο αντίστοιχο σκηνικό στη Θράκη.

Βέβαια ιστορικά υπάρχουν τεράστιες διαφορές, αλλά ποιος θα καθίσει να τις αναλύσει;

Ωστόσο ο Βενιζέλος και η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα όσο θα έπρεπε. Στη σημερινή Ελλάδα τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψευδο-πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Βενιζέλος καλώς πήγε στο Κίεβο. Καλώς είδε τη νέα ηγεσία. Κακώς όμως δε χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα δημόσια για τους νεοναζί, τη συμμετοχή τους στο νέο σχήμα και τις πρωτοφανείς απαγορεύσεις αλλά και διώξεις σε βάρος εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων που θυμίζουν τα πρώτα έντονα βήματα των ναζί.

Επίσης θα όφειλε να επικοινωνήσει και με τον μέχρι χθες νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς αλλά και με τον Πούτιν ΠΡΙΝ εισβάλλει στην Κριμαία (διότι το μετά θα σήμαινε και νομιμοποίηση του καθεστώτος της Κριμαίας ή θα μας έφερνε σε τέλεια αντιδιαστολή με τη Μόσχα εάν υποδεικνύαμε την αποχώρησή του) ζητώντας αυτοσυγκράτηση, την προτίμηση της διπλωματικής οδού κτλ.

Πολύ φοβάμαι, ότι σε αντίθεση με τους άλλους, εμείς δεν έχουμε κάποιο σχέδιο βάσει του οποίου κινούμαστε.

Όσα πάνε κι όσα έρθουν.

Με τη διαφορά ότι άλλο το τάβλι και άλλο το σκάκι.

του Στρατή Μαζίδη

πηγή: http://www.freepen.gr/2014/03/blog-post_8774.html

και από: http://emprosdrama.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4732.html

***

Καταρρέει η Ουκρανία!

Τρεις νότιες επαρχίες ζητούν

να προσαρτηθούν στην Κριμαία

Μετά τη διάλυση - αυτομόλυση μεγάλου μέρους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων προς το κράτος της Κριμαίας, μια ακόμη είδηση βόμβα έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες

την οποία μεταδίδει το RIA NOVOSTI.

Ένας ανώτερος βουλευτής της Κριμαίας δήλωσε αργά χθες ότι οι εκπρόσωποι των τριών διοικητικών πρωτευουσών της νότιας Ουκρανίας εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν μέρος της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, αν η αυτονομία τους τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας Σέρχιυ Τσεσκόφ είπε ότι οι αρχές της Κριμαίας έχουν λάβει κλήσεις από «εκπροσώπους των τοπικών διοικητικών φορέων» στο Μυκολάιφ, το Κέρσον και την Οδησσό.

«Νομίζουν ότι θα πρέπει να είναι μαζί με την Κριμαία», είπε...

Της Αγγελικής Παρασίδου

πηγή: http://emprosdrama.blogspot.gr/2014/03/blog-post_7964.html

***

Οργή Μόσχας για Αθήνα: «Μαύρος κύκνος» ο Ε.Βενιζέλος για την χώρα

Σαφή προειδοποίηση για κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης κατά 15% στην τιμή του φυσικού αερίου, απηύθυνε η Ρωσία στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των δηλώσεων Βενιζέλου εναντίον της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, αλλά και της κατάστασης που έχει εξελιχθεί με την ουκρανική ναυαρχίδα στην Σούδα.

Η Μόσχα προειδοποιεί με διαρροές ότι «Μπορεί να επαναληφθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, το προηγούμενο της Ουκρανίας όπου καταργήθηκε η έκπτωση του 35% που είχε συμφωνηθεί, αφού η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ρωσία είναι παράνομη στην ουκρανική κρίση και στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της για να φωτογραφηθεί με τους αξιωματούχους της φιλοναζιστικής παράνομης κυβέρνησης του Κιέβου».

Η ουκρανική κρίση και η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις στην τιμή το φυσικού αερίου.

Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, το νόμισμά της έχει καταρρεύσει ενώ τα CDS της χώρας ανεβαίνουν ασταμάτητα οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία και σε πλήρη εξάρτηση από το νικητή της «κόντρας» που έχει ξεσπάσει.

Αλλά, μπορεί η Ουκρανία να αποτελέσει ένα νέο «μαύρο κύκνο»; H θεωρία του «μαύρου κύκνου» αναφέρεται σε ένα γεγονός που ξεκινάει ως μικρής σπουδαιότητας και καταλήγει να έχει δραματικές συνέπειες στο σύνολο του χρηματιστηριακού συστήματος.

Kατ’ αναλογία ο Ε. Βενιζέλος μπορεί να εξελιχθεί σε «μαύρο κύκνο» της ελληνικής οικονομίας που με τις ανιστόρητες πομφόλυγες που ξεστόμισε στο Κίεβο μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία. Εκτός και αν αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Πηγή: http://arouraios.gr/2014/03/orgi-mosxas/#

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel