Logo
Print this page

Ανταλλάγματα στην Θράκη ζητά η Άγκυρα για την Σχολή της Χάλκης,

Ανταλλάγματα στην Θράκη

ζητά η Άγκυρα για την Σχολή της Χάλκης


***

ΝΔ: Η επαναλειτουργία της Χάλκης δεν φτάνει…

Την πρόθεσή του να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ανακοίνωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στον Μπαράκ Ομπάμα. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, η συζήτηση έγινε κατά τη συνάντησή τους στη Σεούλ, όπου βρίσκονται για τη σύνοδο με θέμα την πυρηνική ασφάλεια.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών,Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η απόφαση Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης αποτελεί θετικό γεγονός. Άλλα δεν αρκεί από μόνο του για να αποκαταστήσει τις τεράστιες καταστροφές, που έχει προκαλέσει, διαχρονικά, στις μειονότητες που ζουν στην Τουρκία, η ακραία εθνικιστική πολιτική του Κεμαλικού κράτους.

Ο ξεριζωμός που υπέστη ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου αποτελεί μία από τις μελανότερες σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Αν θέλει πραγματικά η σημερινή Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει το σύνολο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τον σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και να αναγνωρίσει, δημόσια, τις πράξεις γενοκτονίας και διωγμών σε βάρος διαφόρων εθνοτήτων, που απετέλεσαν τους συγκεκριμένους στόχους του Τουρκικού ακραίου εθνικισμού.

Διαφορετικά, μεμονωμένες αποφάσεις και ενέργειες δημιουργούν μεν εντυπώσεις, οι οποίες όμως «εξατμίζονται» γρήγορα μέσα στη σκληρή καθημερινότητα την οποία εξακολουθούν να βιώνουν όλοι οι μειονοτικοί πληθυσμοί στη σημερινή Τουρκία”.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2012/03/26/153495/

***

Οι γνωστοί Τούρκοι: «Ανταλλάγματα στην Θράκη

ζητά η Άγκυρα για την Σχολή της Χάλκης»

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θεώρησε πως είναι πια ώρα να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο της για την Θράκη ζητώντας ανταλλάγματα σε σχέση με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργό της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς επεσήμανε πως η άρνηση της Ελλάδας να προβεί σε ταυτόχρονα βήματα, είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει δυστοκία ως προς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νότια Κορέα, του ανέφερε την απόφασή

του για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Ε. Μπαγίς είπε πως «το θέμα αυτό περισσότερο από διμερές θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, είναι θέμα που σχετίζεται με τη νομοθεσία μας».

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη έχει σημασία από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκών των Ορθόδοξων πολιτών της Τουρκίας για εκπαίδευση ιερέων, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας ότι «καθώς προβαίνουμε στα βήματα αυτά, είχαμε υπογραμμίσει πως το θέμα αν και δεν εξαρτάται από τον όρο περί αμοιβαιότητας, ωστόσο θα έχουν μεγάλη σημασία τα ταυτόχρονα βήματα στα οποία θα προβεί η Ελλάδα», και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και ο Γ. Παπανδρέου, δεν έχουν προβεί στα αναγκαία βήματα, παρότι έχουν δώσει επανειλημμένως υποσχέσεις στον πρωθυπουργό μας, δείχνει το πού ακριβώς κολλάει το ζήτημα».

«Ελπίζουμε να λυθούν τα προβλήματα και των μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών μας που ζουν στην Ελλάδα και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία», είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς και υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει παρουσιάσει την καλή της πρόθεση», σημειώνοντας πως «τόσο η επιστροφή του κτιρίου του

Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, όσο και η επιστροφή του τίτλου κυριότητας του σχολείου στον Γαλατά, αλλά και η επίλυση των περιουσιακών προβλημάτων, που κρατούν από τη δεκαετία του 30, και η επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου στην επιτροπή συμβιβασμού για το νέο Σύνταγμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όλα αυτά είναι εξελίξεις αδιανόητες για πριν από δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με τον E. Μπαγίς, «η Τουρκία έχει προβεί σε πολύ σημαντικά βήματα, αλλά έχει έλθει η ώρα η

Ελλάδα που πρέπει να είναι μια δημοκρατία με τα δεδομένα της ΕΕ, να συμπεριφερθεί με αίσθηση της δικής της ευθύνης». Ο Τούρκος υπουργός είπε πως ο ίδιος δεν θεωρεί "απειλή" για την Τουρκία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, αλλά τόνισε πως «θα ήταν χρήσιμο να γίνουν ταυτόχρονα βήματα».

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=37676&Itemid=83

***

Η Άγκυρα ζητά ανταλλάγματα στη Θράκη για να ανοίξει τη Χάλκη

Την τεχνική του «καρότου και του μαστιγίου» φαίνεται πως εφαρμόζει η Άγκυρα, τόσο σε ότι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όσο και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Παρά τα πρώτα αυθόρμητα χαμόγελα στο άκουσμα των επιθέσεων φιλίας από την Άγκυρα, η τουρκική διπλωματία έδειξε το πραγματικό πρόσωπό της, ζητώντας τώρα ανταλλάγματα. Αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι οι προτάσεις τόσο για τη Χάλκη όσο και για την Αμμόχωστο, αποδεικνύονται «κενό γράμμα» και μόνο στόχο έχουν την καλλιέργεια εντυπώσεων στη διεθνή κοινή γνώμη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι «κινήσεις καλής θέλησης» έλαβαν χώρα λίγες ημέρες μετά την επικριτική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Μπορεί ο κ. Ερντογάν να δεσμεύθηκε και πάλι στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει ληφθεί, παρέλειψε τεχνηέντως όμως να διευκρινίσει ότι η «απόφαση» συνδέεται ευθέως με επιδίωξη ανταλλαγμάτων στη Θράκη.

Ενδεικτικό των προθέσεων Ερντογάν είναι άλλωστε το γεγονός ότι κατά τις κοινές δηλώσεις που έκαναν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στη Χάλκη αφήνοντας τον ίδιο τον κ. Ομπάμα να εκφράσει την ικανοποίησή του για την «απόφαση» της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει και πάλι τη Χάλκη.

Ο Μπαγίς επαναφέρει την πάγια τουρκική θέση

Σαν να μην έφτανε αυτό, αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, η τουρκική διπλωματία προέβη σε «διευκρινιστική» τοποθέτηση δια του υπουργού Επικράτειας Εγκεμέν Μπαγίς στο κρατικό πρακτορείο «Ανατολή».

Ο κ. Μπαγίς επανήλθε στη γνωστή τουρκική θέση ότι θα γίνουν βήματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά θα πρέπει αυτά να συνδυασθούν με αντίστοιχα βήματα για τη Θράκη.

«Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου δεν είχαν προβεί στα αναγκαία βήματα παρότι είχαν δώσει επανειλημμένως υποσχέσεις στον πρωθυπουργό της Τουρκίας δείχνει και πού κολλάει το ζήτημα» είπε ο κ. Μπαγίς.

Βάζοντας πάλι το ζήτημα στη βάση των διμερών παραχωρήσεων, ο κ. Μπαγίς εξέφρασε την ελπίδα «τα προβλήματα διαβίωσης των αδελφών μας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία θα ξεπερασθούν και σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία επιδεικνύει την καλή της θέληση».

Ωστόσο, οι τουρκικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως η Σχολή θα επαναλειτουργήσει μόλις αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της χώρας, στο τέλος του έτους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβλεψε επαναλειτουργία της Χάλκης στις αρχές του 2013. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα ο κ. Βαρθολομαίος είχε προσκληθεί στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, προκειμένου να εκθέσει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, τα αιτήματα των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας.

Ωστόσο παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες σχετικά με το πλαίσιο επαναλειτουργίας της Σχολής ώστε πράγματι να εξασφαλισθεί η επάνδρωση και η συνέχεια του Πατριαρχείου.

Πηγή: http://www.inews.gr/184/i-agkyra-zita-antallagmata-sti-thraki-gia-na-anoixei-ti-chalki.htm

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR